Zet een streep in je agenda! Houd het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 september vrij! Het is aan in onze eigen stad! Het nieuwe culturele seizoen gaat los in Haarlem met het festival 023 Uur Haarlem Cultuur. Twee dagen lang optredens, previews, workshops, tentoonstellingen, proeflessen en rondleidingen op het gebied van muziek, theater, film, geschiedenis, dans, kunst, mode, literatuur en meer…

023 Uur Haarlem Cultuur
Traditioneel wordt aan het einde van de zomer het nieuwe culturele seizoen ingeluid met een voorproefje cultuur, waarvoor we dit jaar naar de lokale poptempels, theaters, musea en andere podia moeten. In de hoofdstad steevast onder de titel ‘Uitmarkt’, wat ook direct de opening van het nationale culturele seizoen is. In Haarlem doen we dit op onze eigen manier en hebben de culturele instellingen hun krachten gebundeld onder de titel 023 Uur Haarlem Cultuur. Onze manier om te laten zien wat we het komende seizoen kunnen verwachten. Maar dat niet alleen, want naast previews zijn er ook een hoop andere activiteiten waar je deel van uit kan maken.

023uur_2014_photos-1Maar even serieus er gaat echt een hoop gebeuren…
Om te beginnen zetten cafés, winkels en monumenten hun deuren wagenwijd open voor publiek. Het zijn ook Open Monumenten dagen en dat betekent dat veel gebouwen die normaliter niet toegankelijk zijn, nu hun deuren open stellen voor publiek. Op 28 locaties, verspreid door de stad, vinden optredens plaats van één van de 130 koren van Korenlint. Op het Nieuwe Kerksplein kan je aan het Jopenbier, tijdens het JopenfestivalIn en om de Lichtfabriek vind je de Music Fashion Art Fair en in de etalages van de Hip Shops vinden diverse optredens plaats. Daarnaast houdt Hart Haarlem haar openingsweekend waarin je kennis kunt maken met het nieuwe cursusaanbod en mogen Jack and the Weatherman een uniek optreden geven in de historische gehoorzaal van het Teylers Museum.


En ook nog…
023uur_2014_photos-5
Het Toneelschuur Café vormt twee dagen lang het hart van 023 Uur Haarlem Cultuur met live radio door Haarlem 105. De omroep doet verslag van het festival en ontvangt in het café diverse artiesten en vertegenwoordigers van de Haarlemse culturele instellingen. De uitzendingen zijn live bij te wonen voor publiek. In de Toneel- en Filmschuur kun je terecht voor dans, theater en (kinder)films.  Het Patronaat vult de zaterdagavond met de bands Cold Pumas, Girl Band en Shady And The Vamp. De Cold Pumas komen uit Brighton en maken goed doorjagende noisepop, de mannen van Girl Band maken noise rock met gruizige soundscapes en Shady And The Vamp is een garage punkband uit Zwitserland. Rock ‘n roll dus in het Patronaat.

 

Nog niet genoeg los gegaan? Ga dan zeker nog even naar Club Stalker. Waar de focus bij de overige locaties vooral ligt op andere facetten van cultuur, neemt Stalker de programmering van elektronische muziek onder haar hoede. Stalker presenteert Haarlemse talenten ‘Baptist’ en ‘Just Regular Guys’!

023uur_2014_photos-2023 minuten passie van…
Eigenlijk is dit een extra-tje, want één van Nederlands beste interviewers gaat niet met een programma langs de theaters. Speciaal voor het 023 Uur Haarlem Cultuur interviewd Frénk van der Linden in de Philharmonie bekende Nederlanders in 023 minuten passie van… Een interview marathon van twee keer acht uur! Op zaterdag start hij om 16:00 en gaat door tot 00:00; de volgende ochtend vervolgt hij zijn sessie van 09:00 tot 17:00. Dit jaar heeft hij o.a. Hans Wiegel, Jan Douwe Kroeske, Hugo BorstErnst Jansz, Gaston Starreveld, Jan Jaap van der Wal, Bart Chabot, Eric Corton, Twan Huys, René Diekstra en Martin Gaus! Verwacht live muziek, stand up comedy, filmfragmenten en bekentenissen. Frénk van der Linden interviewt BN’ers over hun geheime passie, wat hen fascineert, inspireert en stimuleert. Een absoluut uniek event, ter vermaak of inspiratie. Waarschijnlijk beide.

 


Dus…

Zorg dat je het weekend van 13 en 14 september in Haarlem bent en ga kijken bij al die dingen die te doen zijn! Laat je verrassen, bekijk iets waar je normaal niet naar zou kijken, snuif een beetje cultuur of ga uit je bol. Belangrijk is dat je ziet, hoort en ervaart wat ons eigen Haarlem allemaal te bieden heeft. Haarlem is de zesde monumentenstad van Nederland, telt zo’n 1100 rijksmonumenten en 80 gemeentelijke monumenten. We hebben historische musea, sfeervolle theaters, prachtige podia en talloze andere mooie en unieke plaatsen waar altijd muziek, theater, kunst, dans of literatuur te ervaren is. Kortom een stad met een rijke culturele geschiedenis die we nog lang moeten koesteren.

Houdt verder Haerlems Bodem in de gaten via de sitefacebook of twitter. In aanloop naar het weekend van 13 & 14 september houden we je op de hoogte met ontwikkelingen en tips rondom het 023 Uur Haarlem Cultuur.

023 Uur Haarlem Cultuur | FACEBOOK | TWITTER 

023uur_2014_photos-4