Het Haarlems Sieraad Collectief bestaat dit jaar tien jaar. Annemiek Steenhuis, Brigit Daamen, Carla Nuis, Floor Max, Hilde Foks, Jennifer Hoes en Sylvia Blickman vormen met elkaar het Haarlems Sieraad Collectief (HSC). In 2007 opgericht, om de sieraadkunst als kunstvorm te promoten. Creativiteit, ambachtelijkheid en professionaliteit vormen het verband tussen de leden van het HSC. Het werk van de kunstenaars is wereldwijd bekend en wordt tentoongesteld in meerdere museumcollecties.

Haarlems Sieraad Collectief

Het collectief werd geboren uit de Haarlemse Kunstlijn in 2007 en had zijn eerste tentoonstelling in het Archeologisch Museum Haarlem met als titel ‘Juweeltjes onder de grond’. In de jaren erop volgden exposities in Teylers Museum, Noord-Hollands Archief, Museum Het Dolhuys en ABC Architectuur Centrum. Bij deze locaties in Haarlem en omgeving toonden de leden merendeels werk geïnspireerd op deze locaties of het rijke verleden van deze plekken; ook werd er samengewerkt met andere sieraadvormgevers en fotografen om het auteurssieraad onder de aandacht te brengen.

Haarlems Sieraad Collectief

Naar Den Bosch

In 2015 werd het collectief uitgenodigd om in Den Bosch een tentoonstelling te maken in het kader van ‘500 jaar Jeroen Bosch’. Naast de leden van het collectief werkten nog 5 kunstenaars uit de omgeving van Den Bosch mee. Deze expositie is inmiddels een reizende tentoonstelling geworden. Ook het andere werk van het HSC was aanleiding om dit jaar uitgenodigd te worden bij Galerie Beeld en Aambeeld te Enschede en bij de Sieraad Biënnale in Diepenheim.

InterTwined nieuwe expositie, nieuw werk…

De nieuwe expositie InterTwined vindt plaats tijdens Kunstlijn Haarlem in/en geïnspireerd door Paviljoen Welgelegen, het Provinciehuis. Voor deze expositie heeft het collectief zes gastkunstenaars van buiten Haarlem uitgenodigd. Hiermee stapt het HSC symbolisch over de grenzen van Haarlem. De gastkunstenaars zijn Josja Caecilia Schepman, Bibi Smit, Anita Manshanden, R.W. de Wint (1942-2006), Bethany de Forest en Kirsten Geisler.

INTERTWINED van het Haarlems Sieraad Collectief is te zien van 4 nov 2017 tot en met 12 januari 2018 in Paviljoen Welgelegen. Op werkdagen van 09:00 – 17.00 uur en tijdens het Kunstlijnweekend van 11:00 – 17.00 uur.

Parelsnoer, de terugblik

Tijdens het Kunstlijnweekend kun je ook het parelsnoer volgen dat door de stad loopt. Op 10 locaties in de stad wordt eerder gemaakte sieraadkunst van de leden van het collectief gepresenteerd. De meeste locaties zijn bekend voor het HSC want daar zijn eerder exposities georganiseerd. De locaties zijn: Archeologisch museum, ABC Architectuurcentrum, Kloostergangen, Winkel Teylersmuseum, De Vishal, Noord-Hollands Archief, Bibliotheek, Kunst Centrum Haarlem, Weidesign en de Toneelschuur.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here