100 jaar Stadsschouwburg Haarlem: Bonte Gezelligheid!

0
1018

Zondag 30 september 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Stadsschouwburg Haarlem haar deuren opende. Speciaal voor deze dag wordt er een jubileumseizoen vol bijzondere activiteiten en mooie voorstellingen georganiseerd! Zo komen bijvoorbeeld bekende Haarlemmers als Erik van Muiswinkel en Brigitte Kaandorp de jarige Schouwburg eren en staan er nog veel meer mooie dingen op het programma.

100 jaar Stadsschouwburg Haarlem

100 jaar Stadsschouwburg Haarlem begon lang geleden met een anonieme brief van de Haarlemse ondernemer J.C. Krol, waarin hij de gemeente Haarlem een flinke som geld bood voor de bouw van een schouwburg. De ‘bonbonnière’ werd op 30 september 1918 feestelijke geopend met de opvoering van het toneelstuk De Heks van Haarlem, speciaal geschreven door Frederik van Eeden. De laatste verbouwing vond plaats vanaf 2003 en de Schouwburg werd in september 2008 heropend door prinses Máxima, waarna het speciaal voor de Stadsschouwburg door Ad de Bont geschreven stuk Batte in première ging.

Stadsschouwburg Haarlem

Directeur Jaap Lampe: “Ik ben trots op het komende jubileumseizoen en wat wij allemaal op het programma hebben staan. De bekende Haarlemmers Brigitte Kaandorp, Erik van Muiswinkel en Veldhuis & Kemper samen op één podium zien te krijgen, stond erg hoog op mijn verlanglijst. Ook willen we veel Haarlemmers betrekken bij de bijzondere producties die we komend seizoen gaan produceren. Mooiere cadeaus in ons jubileumjaar kunnen we niet wensen”.

Maar wat voor bijzondere producties zitten er dan aan te komen tijdens 100 jaar Stadsschouwburg Haarlem? Hieronder alvast een tipje van de sluier:

Bonte Gala Avond met bekende Haarlemse artiesten (zie ook video)
Eind september, rond de officiële verjaardag van de Stadsschouwburg, trakteren de bekende Haarlemmers Erik van Muiswinkel, Brigitte Kaandorp, Veldhuis & Kemper, Jan J. Pieterse en Mylou Frencken het publiek op een Bonte Gala Avond. De samenwerking van deze artiesten zorgt voor een hilarisch programma, met zang, drank, magie en polonaise. Patrick Stoof is dompteur van de avond.

Van De Toneelmakerij – het jeugdgezelschap dat in 2008 de Stadsschouwburg heropende met de voorstelling ‘Batte’ – komt ‘De Krijtkring’ van Bertolt Brecht in een bewerking voor jongeren.

Het gezelschap Toneelgroep Centrum was vanaf 1965 meer dan 10 jaar huisbespeler van de Stadsschouwburg. Centrum, groot voorvechter van Nederlandstalig toneel, ging in 1987 op in Toneelgroep Amsterdam. Vanwege de jarige Stadsschouwburg worden twee stukken uit die tijd hernomen als leesvoorstellingen: met een minimum aan decor en kostuums, en met een script in de hand brengt een keur aan bekende acteurs het script tot leven.

Uiteraard komen ook de Haarlemse amateurgezelschappen voor het voetlicht. In een regie van Marijke Kots maken de Haarlemse Theatermakers een avondvullende voorstelling. In maart 2018 worden er open audities gehouden zodat er in april 2018 met de repetities kan worden begonnen.

Als klapper op de vuurpijl staat december 2018 in het teken van de vierde Haarlemse Scrooge. Ditmaal in een toneelbeeld van Rieks Swarte en met acteurs van Het Volk.

Dit is nog lang niet alles, maar dit is wel waar je op dit moment al kaarten voor kunt bestellen. Kijk voor meer informatie op de website van de Philharmonie en Stadsschouwburg en vier dit jubileum mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here