Haarlem viert in september en oktober 100 jaar vrouwenkiesrecht. Centraal daarin staat de tentoonstelling Haar Stem in Haarlem over de vrouwelijke politieke pioniers in Haarlem. Deze tentoonstelling wordt geopend met een mini-symposium over 100 jaar vrouwenkiesrecht. Het gemeentebestuur van Haarlem nodigt jou van harte uit om deze opening bij te wonen.

De strijd om kiesrecht

100 jaar

De tentoonstelling vertelt op basis van nieuw historisch onderzoek het verhaal van Pauline J. Willekes MacDonald-Reijnvaan, Elisabeth A.J. Scheltema-Conradi en Elizabeth M.A. Schmitz. Deze drie vrouwen drukten hun stempel op de stad. Respectievelijk als eerste vrouwelijk gemeenteraadslid, wethouder en burgemeester. Hoe zag de emancipatiestrijd in Haarlem er uit? Hoe veranderde die strijd door de jaren? En wat kunnen wij vandaag de dag van deze vrouwen
leren?

Koppeling heden verleden

In de tentoonstelling worden de eerste vrouwelijke politici in Haarlem gekoppeld aan Haarlemse politici van nu. Vrouwen van vroeger vormen zo een voorbeeld voor de nieuwe jonge generatie. Haarlemse kunstenaars van KZOD 1821 lieten zich inspireren door de politieke emancipatie van de vrouw. De nieuwe en bestaande werken die daaruit voort zijn gekomen laten de Haarlemse geschiedenis op artistieke wijze tot leven komen. Bij de realisatie van de tentoonstelling is veel samengewerkt met het Noord-Hollands Archief. De verhalen van de pioniers van Haar stem in Haarlem krijgen een gezicht door het beeldmateriaal uit de collecties.

Waar en wanneer? Wel even mailen

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdagavond
12 september in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem, aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang is gratis. Om een goed beeld te krijgen van de belangstelling verzoeken wij jouw komst met een mailbericht aan kgduin@haarlem.nl aan te kondigen.

Meer HB? Check hier het artikel over Ronnie Flex bij Caprera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here