Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover: na Almere, Amsterdam en Den Haag streek 2 TURVEN HOOG voor twee dagen neer in onze stad. Alweer de zevende editie van dit jeugdtheaterfestival, dat Stichting 2+ in Haarlem in samenwerking met theaters Toneelschuur en Philharmonie organiseerde.

Beide theaters dienden tevens als locatie voor de vele voorstellingen en installaties. Haerlems Bodem bezocht twee voorstellingen en de festivalspeeltuin Kris Kras Karavaan, om de sfeer goed te kunnen proeven en een gedegen verslag te kunnen doen van het festival. Was dit een festival dat je (als nul- tot zesjarige) niet mocht missen?

Ja, dit was zo’n festival. Al moeten we dan ook gelijk bekennen dat de kwaliteit van het festival sterk samenhangt met de voorstellingen die je bezoekt.

De eerste voorstelling waarbij we een plaats mochten uitkiezen op een van de vele kussentjes, was ‘Kluizelaar’ in de Toneelschuur. Toen de zaal vol was gestroomd en iedereen zoveel mogelijk een plekje op een kussentje had weten te bemachtigen, werd de aandacht getrokken naar een blauw verlicht mini-huis – een houten doos van zo’n 1m3.

Uit de doos kwamen allerlei geluiden en gebrabbel van een man. Door het lichtspel op de doos werden schaduwen van de man zichtbaar. De geluiden en schaduwen samen werden sommige kinderen te spannend, waardoor het gehuil en het “Ik wil naar huis” de acteur verstomden. Waarschijnlijk was hij wel wat gewend en anders gewoon uiterst professioneel, want hij ging onverstoord door. En zo veranderde de angstige blik van het jonge publiek langzaam in pretoogjes en zelfs geschaterlach.

De man, ‘Kluizelaar’, zelf wereldvreemd, beweerde bij hoog en laag dat hij niet thuis was. Er werd continu bij hem aangebeld, wel tien deurbellen hingen aan z’n buitenmuur. En alhoewel hij zelf degene was die aanbelde, gaf hij niet thuis. Een hilarisch stuk, waar het publiek – uiteindelijk – volledig in opging.

De tweede voorstelling die we bijwoonden, ‘Aangewaaid’, zou pas een paar uur later beginnen, tijd genoeg dus om even rond te kijken bij de Kris Kras Karavaan die de hal van de Philharmonie in een festivaltuin had veranderd. Kinderen van 0 tot 6 buitelden over elkaar heen bij de vele verschillende installaties. Omgebouwde boxen, trekkarren, poppenschommels, keukentjes, tenten, lounge sets… de transformatie tot kinderhippiedorp was compleet. Zeker ook door de huisjes die door een berg kinderen waren geknutseld van kartonnen dozen in het Nestenbouwersdorp. Echt fantastisch. Welk kind wil nou niet z’n eigen miniwereld dat er ook nog eens uitziet als een sprookje?

Tot zover een geweldig jeugdtheaterfestival. Vol goede moed volgden we de trap naar de Van Warmerdamzaal voor de tweede voorstelling die, zoals gezegd, Aangewaaid heette.
Over de voorstelling lazen we vooraf op toneelschuur.nl: “Er komen wonderlijke dingen aangevlogen. Het is alsof het verhaal zomaar komt aangewaaid… Zullen we samen muziek maken en dansen zodat het weer verder kan waaien naar een andere plek? Een muzikaal en dansant verhaal dat samen met het publiek wordt verteld over dingen die aan komen waaien en die je niet ziet.

De voorstelling bleek een vorm van experimentele kunst. Een mooie manier om te zeggen dat het eigenlijk heel wazig was. Interessant om te zien dat het kinderpubliek ook direct anders reageerde op dit theater: afwachtend, moeilijk te boeien. Wat het nou precies was waar ze de plank, naar onze mening, missloegen? Het was te traag, te weinig tot de verbeelding sprekend. Wellicht kwam het doordat wij de première zagen. Hópelijk kwam het doordat wij de première zagen en verbeterde het daarna. Wij vrezen echter dat de inhoud en het tempo van het stuk niet voldoende aansloot op de rest van het aanbod en dus achterbleef bij de hoge verwachtingen van het publiek.

Al met al blikken we terug op een geslaagde Tweede Paasdag en weten we zeker dat de grote meerderheid van de bezoekers hetzelfde doet. Zowel het kleine grut zelf, dat dolenthousiast stuiterend de theaters verliet, als de mama’s, papa’s, opa’s en oma’s die met ze mee mochten.
Volgend jaar zijn wij er zeker weer bij. Jullie toch ook?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here