Dit jaar bestaat de Toneelschuur 50 jaar. Onder het motto ‘Toneelschuur: vijftig jaar vooruit’ viert de Toneelschuur een theaterseizoen lang feest. Van oktober 2018 tot en met mei 2019 organiseert ‘de Schuur’ elke maand activiteiten rondom de theater-, dans- en filmvoorstellingen. Tijdens 50 jaar Toneelschuur worden er ook speciale activiteiten georganiseerd om theatermakers (beter) te leren kennen, anders naar een voorstelling te leren kijken of zelf aan de slag te gaan met een theatertekst of choreografie.

50 jaar Toneelschuur

50 jaar toneelschuur
De Oude Toneelschuur anno 1948 – Foto: Willem Jan van Borselen. Noord-Hollands Archief

In 1968 richt een groep jonge Haarlemmers de Aktiegroep Toneelschuur op. De leden zetten zich af tegen de traditionele schouwburg die gezien wordt als een bolwerk van tradities waar ‘braaf’ toneel wordt gemaakt. Anno 2018 is de Toneelschuur een modern theater- en filmhuis, ontworpen door de Haarlemse striptekenaar Joost Swarte. De Toneelschuur staat voor kwaliteit en vernieuwing en wil een vooruitstrevend theater zijn. In oktober verschijnt een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek over de bijzondere geschiedenis van 50 jaar Toneelschuur.

Jubileumseizoen uitgelicht
In november is het theatermaand bij de Toneelschuur, met veel bijzondere theatervoorstellingen. Jongeren staan centraal in december. Voor jong en iets minder jong pakt de Toneelschuur uit met Mechanical Ecstasy van Club Guy & Roni, een dansvoorstelling annex feest over de opkomst van de dansscene. Na afloop gaan de voetjes van de vloer tijdens de afterparty met BAPTIST en het Natte Sokken DJ Team! In de voorjaarsvakantie van 2019 is het groot feest in de Toneelschuur met theater-, dans- en filmvoorstellingen voor klein en groter. Het theater zet de deuren wijd open voor het hooggeëerd publiek, maar dat publiek kan ook zo maar kaartjesknipper, omroeper of barvrouw worden… De maand maart swingt en schuurt met een scala aan dansvoorstellingen en –workshops. De voorstellingen van Toneelschuur Producties, het eigen productiehuis van de Toneelschuur, worden in april in de spotlight gezet. De Filmschuur besteedt in mei extra aandacht aan het jubileum met de mooiste films en speciale randactiviteiten.

Culturele avond uit
De jubileumspecial CultuurTafel van Veel is een avondje uit voor alle Haarlemmers. Elke laatste dinsdag van de maand worden de tafels aan elkaar geschoven en een smakelijke daghap geserveerd in het Theatercafé. Na een inleiding wordt gezamenlijk een theater-, dansvoorstelling of film bezocht. Bezoekers met een HaarlemPas betalen slecht € 5.00 voor deze avond uit. Zo hoopt het theater het jubileumfeest met alle Haarlemmers te kunnen vieren. De CultuurTafel van Veel wordt mede mogelijk gemaakt door Rotary Haarlem.
De Toneelschuur heeft diverse series ontwikkeld om het publiek iets extra’s te bieden: twee Toneelschuur eXclusief-series, een Dans eXclusief serie en in samenwerking met de Haarlemse Stadsschouwburg is de serie Dubbelspel samengesteld. Tijdens Boek&Schuur staat de relatie tussen boek en theatervoorstelling centraal en na afloop van de Backstage avonden vragen de jonge Toneelschuur ambassadeurs de theatermakers het hemd van het lijf.

Bezoekersrecord 2017
Het totaal van alle bezoekers aan voorstellingen, randactiviteiten en educatie bij Toneelschuur Producties in 2017 kwam uit op 34.116. Hiermee bereikte de Toneelschuur een groei in de bezoekersaantallen en kan terugkijken op een zeer geslaagd jaar. Kaartverkoop voor het jubileumseizoen is inmiddels gestart. Het gehele programma en de digitale versie van de brochure staat vanaf 22 mei ook op www.toneelschuur.nl.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here