Je beste vriend of een familielid wenste je een gelukkig nieuwjaar, om vervolgens met alle goede bedoelingen de grote vraag te stellen: doe jij eigenlijk nog aan goede voornemens dit jaar? De toon van de vraag liet je alweer twijfelen: ‘Zou ik die moeten hebben dan?!’ Een nieuw jaar is immers geen start van een nieuw leven, maar kan wel zorgen voor frisse motivatie. Of je nu met goede moed je hardloopschoenen weer hebt aangetrokken, je tóch weer waagt aan dry january of overal fel en principieel op tegen bent: Anouk zet een aantal opties voor lokale, sociale en bovenal leuke vrijwilligersacties voor je op een rijtje. Dat is hoe dan ook beginnen met een lekker gevoel!

Geef je op voor Gluren bij de Buren x Struinen in de Tuinen

Enthousiaste hosts en acts gezocht! Dit jaar is Gluren bij de Buren vanwege de coronamaatregelen verplaatst van 13 februari naar 3 juli. Geluk bij een ongeluk betekent dit dat je je nog altijd kunt aanmelden! In onder meer de gemeente Haarlem en Bloemendaal worden woonkamers en tuinen gezocht en kan jij jezelf opgeven als act. Binnen deze intieme sfeer betreden zowel ervaren als beginnende zangers, cabaretiers, muzikanten, spoken word artiesten (en ga zo maar door) hun zelfgemaakte podia. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: laagdrempeliger wordt het niet! 
Opgeven is bovendien helemaal gratis en doe je hier.

Afgelopen edities gluurde Haerlems Bodem wat af. Lees hier bijvoorbeeld het uitgebreide verslag van Rob Ouwerkerk van afgelopen jaar.

Foto: Rob Ouwerkerk

Sluit je aan bij de ketting kledingruil van Haarlem (of start een nieuwe!)

Misschien kamp ook jij na de feestdagen met (nog) meer koopschaamte dan normaal. December is een dure maand waarin we met liefde cadeaus kopen en ontvangen. Gewoon voor de leuk, omdat het erbij hoort. Voor iedereen die wil afkomen van de nieuwe gewoonte om online (en overdadig) te winkelen, of het juist mist om in fysieke pashokjes te staan: de ketting kledingruil is jouw uitkomst. 

Deze actie slaat drie vliegen in één klap: je kunt blijven winkelen tijdens de lockdown periode, consumeert tweedehands én geeft geen geld uit. Goed voor de wereld én jouw portemonnee. Het idee is simpel: per buurt gaan er verschillende boodschappentassen in de rondte. Thuis bekijk je of er iets voor je tussen zit en vervolgens zoek je in je eigen kast naar items waar je op bent uitgekeken. De ene keer wil je niks nieuws toevoegen, maar vind je wel leuke, nieuwe items, de volgende keer misschien precies andersom. Het enige dat je zelf hoeft te doen is zo nu en dan een tas ophalen of doorgeven. Hiervoor wordt een logische route gemaakt op basis van ieders adres. 

Reden genoeg om je hier op te geven. Je kunt je aansluiten bij een bestaande ketting in jouw buurt, of opgeven voor het starten van een nieuwe.

Foto: Ketting Kledingruil

Doe mee aan een SUPmission door de Haarlemse grachten

Afgelopen maand sprak Anouk met Marleen Zwartkruis, de winnaar van de Libelle Star Award 2021. Met SUPmission gaat zij vanaf april (of wanneer de temperatuur hoog genoeg is) iedere eerste vrijdag van de maand de Haarlemse grachten op. Met een club jonge en oude enthousiastelingen verzamelen zij zo veel mogelijk afval en troep uit het water dat anders anders richting de zee verdwijnt. Ook jouw helpende hand is meer dan welkom! Je kunt je aanmelden voor geplande SUPmissies, of boekt een eigen sessie voor een actief en productief (bedrijfs)uitje. 

Lees hier het uitgebreide artikel en zie hoe jij SUPmission kan helpen om hun doelen te behalen in 2022!

Start als voorleesvrijwilliger bij de VoorleesExpress

In een periode waar thuisscholing het plezier in lezen en leren onder kinderen niet groter maakt, zijn vrijwilligers extra hard nodig! VoorleesExpress zet zich door heel Nederland in om kinderen met taalachterstanden te begeleiden door middel van extra aandacht en oefening. Ook in Haarlem wordt gezocht naar vrijwilligers die voor een half jaar met een kind en ouder(s) aan de slag gaan. Het gaat hierbij om één contactuur in de week, online of op locatie.
Na een online intakegesprek zal je worden gekoppeld aan een gezin. Als je zelf een gezin kent die je een voorleesvrijwilliger gunt, of wanneer VoorleesExpress nog niet actief is op jouw school of opvang kun je ook namens de VoorleesExpress aan de slag gaan in jouw buurt! Hier vind je meer details en uitleg over alle mogelijkheden.

Word redacteur bij Haerlems Bodem

Altijd al jouw passie voor schrijven willen uitdiepen of inzetten voor toffe interviews, columns of reportages? Haerlems Bodem is per direct opzoek naar nieuw schrijftalent! Ervaring is geen vereiste, maar een vlotte pen wel een pré. We hebben (en bieden jou) een groot netwerk in de stad, waarbinnen bedrijven, organisaties, evenementen en dergelijke ons goed weten te vinden. Daarnaast is iedereen zijn persoonlijke idee en input altijd meer dan welkom. Misschien heb je bijvoorbeeld een idee voor een vaste rubriek of serie interviews, of is er een tof evenement waar je maar al te graag verslag van zou doen.

Bij interesse ontvangen we graag jouw motivatie per mail: info@haerlemsbodem.nl

Heb je al frisse moed en inspiratie om dit jaar te investeren in jezelf en je omgeving? Dit waren pas een aantal voorbeelden van manieren waarop jij een steentje kunt bijdragen aan een positief, duurzaam en sociaal 2022. Besteed dit jaar (nog) een beetje meer bewuste tijd en aandacht aan jezelf en de mensen om je heen. Probeer iets minder te kijken naar wat er niet kan en iets meer naar wat er wél kan. En er kan nog altijd een hele hoop: een groot verschil zit hem vaak in een klein gebaar. Een mooi jaar gewenst beste Haarlemmers!

Header foto: Koen van der Lee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here