Als je de schrikkeljaren niet meetelt, heeft ons jaar 8760 uren. Onze kostbare, waardevolle en schaarse kloktijd op deze planeet. Met daarboven het zwaard van Damocles, omdat we nu eenmaal niet weten hoe oud we worden. Die uren noemen we de kloktijd, Chronos. Over die kloktijd kan ik een heel epistel typen, en van bioritmes en natuurvolken naar vraagstukken als de zomer- en wintertijd springen. 
Naast die kloktijd kennen we zoiets van Kairos. De gevoelstijd.

Op Wikipedia vond ik:

“Kairos, ook wel weergegeven als Caerus, is in de Griekse mythologie de personificatie van de gelegenheid, het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen. Hij was het jongste goddelijke kind van de oppergod Zeus.”

Spelen met die 8760 uur en heen en weer springen tussen Chronos en Kairos is fantastisch. De onlangs overleden schrijver Mihály Csíkszentmihályi schreef daarover in zijn voortreffelijke boek Flow.

‘Ken u zelf‘, stond in de Tempel van Apollo in Delphi gekrast. Bij Digitale Fitheid zijn we bezig met dit soort thema’s. Hoe krijg je meer vat op de kloktijd, en meer ruimte voor de beleefde tijd, Kairos? Dat vergt onderzoek en oefening.

Die 8760 uur per jaar, waar blijven die? Weet je dat van je zelf? Doorgaans breng je tussen een kwart en een derde van die tijd in bed door. En die paar duizend andere uren? Waar blijven die? Hoeveel gaat op aan tv kijken, onnodig gedoe of dubbel werk? Geen oordeel, maar die zin uit Wikipedia over ‘het juiste moment’ intrigeert.

Sinds ik met Joost Plattel in 2010 op de eerste Quantified Self Conferentie in San Francisco was, raakte ik geboeid door de groeiende groep mensen die technologie gebruiken om van alles en nog wat te loggen en bij te houden. Om ervan te leren en om die kennis en inzichten met anderen te delen. QS is onderdeel van de 5e pijler van Digitale Fitheid. Technologie gebruiken voor je eigen ontwikkeling en groei. 

David Allen, zag in 2001 al heel scherp dat de hoeveelheid informatie in je leven te omvangrijk is om in je hoofd te kunnen houden. Hij heeft zijn levenswerk gemaakt van het bedenken van een methode om, zoals hij dat noemt Ready for Anything te zijn. 

Ik denk dat hoe meer we meester worden over onze kloktijd en weten hoe daar mee om te gaan, des te meer ruimte er kan ontstaan voor Kairos. En als je dan in flow bent, dat moment waarin tijd en ruimte even niet meer bestaan en je opgaat in dat wat je aan het doen bent, zou het wel heel fijn zijn als je niet uit die flow hoeft omdat je je eigen informatie en kennis niet kon aanboren.

Dit is waarom ik zo blij ben met pijler 4 van Digitale Fitheid; Persoonlijk Kennis Management. Een manier om je persoonlijke informatiekapitaal liquide te maken. Zodat je die schaarse momenten van Kairos flink kunt benutten.

Waar blijven jouw uren?

Deze column verscheen eerder in print, in regionaal glossy magazine LEVEN! Zelf ook digitaal fit worden? Kijk dan op https://www.digitalefitheid.nl en verbeter je digitale weerbaarheid één maand gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here