Het kan jou ook overkomen! Een familielid, vriend, collega of onbekende kan plotseling neervallen met een hartstilstand. Je bent niet in de buurt van een ziekenhuis en moet snel in actie komen. Wat doe je? Bij reanimeren na een hartstilstand zoek je zo snel mogelijk een Automatische Externe Defibrillator (AED). Zo vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer en kun je blijvende schade voorkomenMaar, waar vind je deze AED in Haarlem? Het Rode Kruis heeft nu de EHBO-app waarbij je een overzichtelijke kaart met alle locaties van AED’s in de buurt hebt.

Eerste zes minuten

Wanneer een slachtoffer een hartstilstand krijgt, zijn de eerste zes minuten cruciaal en dient er snel gehandeld te worden. Zeker met de toegenomen verkeersdrukte komt het vaker voor dat een ambulance op zijn vroegst na tien tot vijftien minuten ter plaatse is. Voor het slachtoffer is het dan vaak te laat. Daarnaast zijn de overlevingskansen voor een slachtoffer bij alleen het toepassen van reanimatie relatief kleiner. Met een AED in Haarlem, in je bedrijf, bij de (sport)vereniging of thuis kun je deze direct inzetten en vergroot je de overlevingskansen van het slachtoffer van twee tot vijf procent naar maar liefst negentig procent. Een reanimatie is met AED is dus van levensbelang.

AED in Haarlem

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil, dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten wordt defibrilleren genoemd.
AED in HaarlemOp de website van het Rode Kruis is een handig overzicht van AED’s in jouw buurt of regio.

Er is nu ook een EHBO-app waarbij je een overzichtelijke kaart met alle locaties (en openingstijden ervan) waar de AED aanwezig is. Wanneer je in de stad, thuis of op het werk bent, voortaan kun je gelijk de dichtstbijzijnde AED opzoeken. Dit vergroot de overlevingskans, hoe eerder je erbij bent hoe beter. Download daarom nu AED app en ontdek op welke plekken de AED in Haarlem te vinden is.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here