Olivier bij repetities van ‘De Koning Sterft’

Regisseur Olivier Diepenhorst maakte de laatste zeven jaar  onvergetelijke voorstellingen bij Toneelschuur Producties. Nu regisseert hij zijn laatste voorstelling binnen zijn talentontwikkelingstraject: Het Zuiden van Julien Green. Over een verboden liefde in tijden van oorlog. Het Zuiden is te zien in de Nederlandse theaters van 14 maart tot en met 25 april 2020. De première is donderdag 19 maart in de Toneelschuur in Haarlem. De kaartverkoop is begonnen.

Toneelschuur producties Het zuiden

Het Zuiden wordt gespeeld door een topcast van maar liefst zeven acteurs. Onder andere doet Julia Akkermans mee. Zij is bekend van: Niemand in de stad. André Dongelmans speelt ook mee. Hij is bekend van De luizenmoeder. Ook doet Oda Spelbos mee hij is onder andere bekend van Flikken Maastricht.

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan op de katoenplantage waar iedereen zich verbergt achter een façade van politieke, religieuze en morele overtuigingen om maar niet de eigen twijfels en onzekerheden onder ogen te hoeven komen. Een verboden passie wordt in bloed gesmoord, nog voordat er woorden aan gegeven kunnen worden.

Olivier Diepenhorst over het zuiden

“Toen ik het stuk voor het eerst las, was ik direct geboeid door de broeierige oorlogsdreiging, de zwoele sfeer van het Zuiden, die ontheemde, zoekende zielen die zoveel meer zijn dan hun mening, de pijn van de slavernij, en vooral alles waar niet over gesproken kan worden. Julien Green laat een samenleving zien die niet functioneert, omdat de mensen niet met zichzelf kunnen leven. Ik zie veel parallellen tussen onze eigen politiek versplinterde tijd waarin de maatschappij steeds verder gepolariseerd raakt en de wereld die Green ons toont. Een wereld waarin de angst voor de ander slechts een excuus is om de angst voor onszelf niet aan te gaan.”

Regie Olivier Diepenhorst tekst Julien Green vertaling Judith Herzberg met Julia Akkermans/Yara Alink, Harun Balci, André Dongelmans, Damaris de Jong, Oda Spelbos, Krisjan Schellingerhout, Mike Libanon decor Marc Warning kostuums Vita Mees lichtontwerp Casper Leemhuis geluidsontwerp Pim van den Heuvel dramaturgie Maarten van Hinte decorbouw Nelissen Decorbouw ism Toneelschuur Producties regie assistent Luca Renting

Wanneer: de première van Het Zuiden is op donderdag 19 maart en de voorstelling draaid van 14 maart tot en met 25 april in de toneelschuur.

Meer haerlems bodem? Bekijk ook het interview met Olivier Diepenhorst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here