Wat heeft Haarlem wel en de rest van Nederland niet. Wij hebben AINA. In het muzikale landschap van Nederland zien we een hoop mannen die Nederlands zingen en hits scoren, maar nog geen vrouw. Hoog tijd voor wat muzikale emancipatie. ‘De Horizon’ is de eerste EP van AINA en die werd donderdag 2 juni 2016 knallend gelanceerd in het Patronaat Haarlem.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Rockbeest

Wat is dat toch dat er zo weinig vrouwen Nederlandstalige popmuziek zingen. Dit geldt niet alleen voor de huidige hitlijsten die door een Nielson en een Kenny B. worden gevuld, maar het gaat al veel vroeger terug. Als je een beetje rondstruind op het internet en de diverse top 10 lijstjes bekijkt, dan kom je zelden een vrouw tegen. Oké, we winnen een keer een songfestival met Teach In en Lenny Kuhr troubadourt er lekker op los. Pas jaren later verschijnt er een Ruth Jacott die flink scoort met haar swingende Nederlandse repertoire, gevolgd door een Trijntje Oosterhuis die het goed doet met een paar Nederlandse nummers. Ik vergeet bijna Edsilia Rombley te noemen die onlangs een Nederlandstalig album heeft uitgebracht, maar die lijkt hiermee de opvolgster van Willeke Alberti te willen worden. In mijn mini onderzoekje stuit ik ook op het Nederlandstalige nummer Dominique van Anouk. En dan zeg ik Ja. Misschien is de combinatie van het rauwe van deze rock chick en een goede Nederlandse tekst wel de sleutel toch het succes. AINA vergelijken met rockbeest Anouk, dat gaat natuurlijk te ver. Is het niet het ontbreken van de ervaring op het gebied van het baren van kinderen, dan is het wel de immense carrière die deze dame al achter de rug heeft. Jantien Volgers, de frontlady AINA, staat pas aan de vooravond van haar muzikale carrière, maar met de aftrap van haar debuut EP ‘De Horizon’,  laat ze wel zien dat ze potentie heeft.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Kwaliteit

Dat het aan de vooravond van de EP release nog bijna mis kan gaan, horen we op de avond zelf van Jantien Volgers. Ergens in het productieproces van de EP hoes ging het niet goed. Een misdruk. Een paar uur voor de release kwam alles nog op zijn pootjes terecht. Dat gold ook voor het crowdfunding project wat AINA enige tijd geleden had opgestart om deze EP financieel te kunnen realiseren. Een project waar ik eerder met haar over sprak op het podium van de kleine zaal van de Philharmonie. De plek waar het allemaal voor haar begon. Lees hier het hele interview. De geslaagde financieringsactie zorgde ervoor dat het album in een recordtempo, zonder verlies van kwaliteit, kon worden opgenomen. Een proces waar ze dan ook vol met trots op terugkijkt. En terecht. De korte tijd dat ik nu een beetje rondhobbel in de muziekscene, heeft mij wel geleerd, dat het geen vanzelfsprekendheid is om muzikaal iets neer te zetten. Afgezien van het vele geld wat het kost, is het een enorme investering in tijd en vergt het veel moed en wilskracht van de muzikant. En dan is het nog maar de vraag of de investering zich uiteindelijk uitbetaald. Dat je ook gevraagd gaat worden voor optredens. AINA heeft er gelukkig al een paar leuke op de agenda staan. Zo verzorgen ze op 2 juli de opening van de eerste editie het Spaarne Concert in Haarlem. Maar hun eerste echte grote belangrijke optreden hebben ze net achter de rug, de EP release van ‘De Horizon’.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Als support act hadden ze niemand minder dan Jack And The Weatherman uitgenodigd,© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

het akoestisch duo uit Haarlem die in Nederland al flink naam hebben gemaakt. Wapenfeiten te over. Inmiddels in het bezit van 2 EP’s en te zien geweest op de diverse festival’s, te horen op de bekende radiostations zoals 3FM en ook op TV waren ze regelmatig te zien. © KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Check hier hun agenda waar je ze nog tegen gaat komen. Twee super toffe gasten met wie het muzikaal goed toeven is. Niet zomaar een opwarmertje voor de flink gevulde kleine zaal van het Patronaat.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Passie

Een opwarmertje die AINA zelf niet echt nodig had, want vanaf het moment dat ze de eerste noten het publiek in slingert, staat ze te shinen op het podium. En dat geldt voor de hele band. Allemaal leerlingen en ex-leerlingen van het conservatorium  in Haarlem, met uitzondering van de gelegenheids percussionist Martin Verdonk. Stuk voor stuk bandleden gezegend met een enorm muzikaal talent. Een zegening waar soms in de muziekscene neerbuigend over gesproken wordt door collega muzikanten die een andere weg bewandelen om tot succes te komen. ‘Ze spelen binnen de lijntjes’ is een opmerking die ik vaak heb gehoord. Een soort van hokjesgeest. Volkomen onterecht en jammer, vind ik. Ik voel en zie bij alle muzikanten die ik ken, ongeacht wat voor opleiding dan ook, de passie en de gedrevenheid voor de muziek. De gemene deler is hetzelfde. De liefde voor muziek. En dat is wat ik deze avond ook zie en voel. Ik niet alleen, want ook het publiek gaat erin mee. Een meer dan geslaagde avond. AINA is op weg naar meer verbreding van haar horizon en we kijken nu al uit naar wat ze ons allemaal gaat laten zien en horen.

De debuut EP ‘De Horizon’ is via de bekende kanalen verkrijgbaar en ook te beluisteren. Check hier de EP op Spotify. Je kunt haar natuurlijk ook gewoon boeken op de site van AINA.

Fotografie: Kyra Sophia Kataigídes

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here