In de Haarlemse muziekscene is ze een beetje een vreemde eend in de bijt. Ze zingt namelijk Nederlands. Vrouwelijke ronde muziek met stevige arrangementen, fris, jong en hip, zoals ze het zelf omschrijft. Zes nummers liggen klaar om uitgebracht te worden op haar debuut EP, maar dat kost geld. Haerlems Bodem sprak Jantien Volgers, de frontvrouw van AINA, op het podium van de kleine zaal in de Philharmonie, de plek waar ze haar eerste grote succes vierde, over haar dromen en haar crowdfunding project.

04

Vlechtjes
Als klein meisje wist ze het al. Ze wil beroemd worden. Op haar zevende doet ze auditie bij de Jeugdtheaterschool Mamagaai in de Egelantier Haarlem. Ondanks dat ze een jaartje te jong is, wordt ze toch aangenomen. Als snel volgt haar eerst rol als Amanda Trip in de musical Mathilda. Het meisje met de vlechtjes zingt haar eerste solo in het Circustheater in Zandvoort. Het fundament onder haar zangcarrière is gelegd. Ze heeft de smaak te pakken. Op veertienjarige leeftijd neemt ze dan ook zangles. Ze stopt met het theater en gaat vol voor de zang. Haar eerste ervaring met bandjes heeft ze op het Coornhert Lyceum in Haarlem, tijdens de befaamde muziekavonden van deze school. Dat beviel zo goed, dat ze na de middelbare school auditie doet voor de musicalschool in Alkmaar. Ze wordt afgewezen, maar zit niet bij de pakken neer. De creatieve Jantien volgt de driejarige opleiding tot interieuradviseur en maakt deze ook af. Het bloed kruipt echter waar het niet kan gaan. Ze vertrekt voor een half jaar naar Londen, waar ze een opleiding op de London Music School volgt. Zes maanden alleen maar muziek maken. Ze schrijft er ook haar eigen liedjes. Een paar in het Nederlands, maar de meeste in het Engels. Met een van haar Engelse songs, wordt ze aangenomen op het Conservatorium in Haarlem.

Gitaarlem
De eerste jaren op het conservatorium zingt ze alleen maar het bekende top 40 werk. Het werk van Paul Simon, Supertramp, Aretha Franklin, Diana Ross en Trijntje Oosterhuis(Total Touch), haar muzikale helden van huis uit, raakt ze nog niet aan. Het is een enorme zoektocht op het conservatorium. Je ziet zoveel talenten om je heen en denkt, dat is ook tof en dat is ook tof. Je snoept van elke stijl een beetje. De ene keer speel je soul en de andere keer weer rock. De ene keer was ik ervan overtuigd dat ik rock ging zingen en de andere keer weer soul of pop. Maar naarmate ik steeds meer zelf ging schrijven, vormde ik mijn eigen sound en ook mijn eigen IK. Ik had een soort plaatje in mijn hoofd van wie ik wilde zijn, niet per se wie ik echt was. Toch kwam ik steeds terug bij het Nederlands. Tijdens die zoektocht richt ze ook haar eigen band AINA (haar 2e naam) op. In het vierde schooljaar komt Gitaarlem op haar pad. Serious Request van 3FM staat dan met het Glazen Huis in Haarlem. Jantien heeft dan een Engelstalig liedje klaarliggen om mee te doen aan de talent award. Dan laat ze aan haar band haar zelfgeschreven ‘Dit Gaat Om Jou’ horen. Yes (of is het ja), dit hoort zo bij jou, was hun reactie en de rest is geschiedenis. Op het hetzelfde podium, waar ik haar het muzikale hemd van het lijf vraag, staat ze in de finale en wint ze de eerste editie van Gitaarlem.

05
Crowdfunding
Na het winnen van de talent award heeft ze de smaak te pakken. “Dit Gaat Om Jou” staat als bonustrack op het Gitaarlem Album en naar aanloop van het Glazen Huis gaat het ineens als een speer. Het ene optreden na het andere volgt. Ze verschijnt op de radio bij Giel Beelen en als kers op de taart, staat ze op te treden in het Patronaat, tussen haar Haarlemse helden. Dan moet je het ijzer smeden als het heet is. Kort nadat de storm rondom SR is gaan liggen, duikt ze meteen de studio in om haar volgende single ‘Niet Vanavond’ op te nemen. Een project(videoclip, promotie e.d.) wat ze zelf heeft bekostigd van haar spaarcentjes. Een proces waar ze trots op is en ook veel van heeft geleerd. Het stelt haar in staat, om sponsoren goed uit te leggen, waar het geld allemaal heengaat. Geld wat er nodig is voor haar debuut EP. Wat kost dat dan, vraag ik me hardop af en schrik toch wel een beetje, als ik hoor, dat je ongeveer 10.000 euro(all-in) nodig hebt om een EP uit te brengen. Het startbedrag, om de studio in te kunnen om het album op te nemen, is 4000 euro. Dit is ook het bedrag wat ze via crowdfunding wil binnenhalen. De nummers voor haar album liggen al klaar. Zes Nederlandstalige liedjes met de stevigheid van BLØF en de melodische invloeden van Trijntje Oosterhuis. Nummers waarmee AINA zich denkt te kunnen onderscheiden op Radio 3 en/of 2. En daar heeft ze wel een punt. Het huidige Nederlandstalige aanbod van deze zender wordt gedomineerd door mannen. Denk bijvoorbeeld aan Kenny B. en een Gers Pardoel. Het wordt dus hoog tijd, dat een vrouw zich daartussen worstelt.

03

Wil jij AINA helpen om haar doel te bereiken, ga dan naar Voordekunst.nl en doneer. Ze is al over de helft en heeft nog een kleine 2 weken te gaan.
Op woensdag 11 november 2015, treedt AINA op tijdens de finale van Gitaarlem 2015 in de Philharmonie. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Haerlems Bodem maakte samen met AINA een promo die deze avond te zien is.

Foto’s: Tim Kulk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here