De zomer is nog niet echt doorgebroken als we ons op het Zuid-Strand van Zandvoort begeven. Het zonnetje doet z’n best en verschijnt af en toe tussen de wolken door. We zijn op strandpaviljoen Ajuma, waar het uit de wind en voorzien van een kop koffie goed vertoeven is. Op zaterdag 25 juli vind hier Ajuma Summer Festival plaats. Een festival waarbij je je even in een andere wereld mag wanen en wegdromen in de beleving van Asian Streetfood en Funky Soul Music. Hoog tijd dat we spraken met de mannen achter Ajuma Summer Festival. 

WEGENS DE SLECHTE WEERSVERWACHTING IS HET FESTIVAL VERPLAATST NAAR ZATERDAG 1 AUGUSTUS

Heilige drie-eenheid
Wim Brugman, Jochem Tromp en Robert Hoogduin vormen de heilige drie-eenheid achter Ajuma Summer Festival. In het kort: Locatie, Muziek en Beleving. Jochem en Robert kennen elkaar al jaren. Jochem: “Eind jaren 90 gaven we feestjes, Reborn in het Meterhuis en we DJ-den samen.” Vanuit daar ontstond ook het contact met Wim. Hij runde toen de Lichtfabriek en zoals dat gaat in de horeca/evenementen wereld ‘je houdt elkaar in het oog’. Wim had 13 jaar lang het succesvolle restaurant Willendorf aan de Bakenessergracht en daarvoor 10 jaar Strandpaviljoen De Zomer in Bloemendaal. Robert legde zich toe op een carrière in zijn reclamebureau en als DJ. Jochem richtte zijn pijlen meer achter de schermen met zijn eigen bedrijf Soepermarkt. Waarbij hij het management, marketing & publishing verzorgt voor diverse artiesten.

Ajuma-Summer-Festival-Drieluik

In 2013 kwamen ze elkaar weer tegen. Wim opende in het jaar daarvoor Ajuma en Jochem wilde het feestconcept ‘Soep op Zondag’, dat hij in 2011 en ’12 hield, verplaatsen naar een nieuwe locatie. Ajuma zag hij als de juiste plek. Jochem: “Alleen was dat incidenteel, er zat geen visie of follow-up achter. Gewoon leuke muziek en leuke mensen op het strand. Meer een ons kent ons ding.” Het gevoel van de ‘Soep op Zondag’ feestjes bij Ajuma inspireerde en ze besloten de samenwerking te verbreden. “Ik zocht een plek om een aantal artiesten die ik vertegenwoordig te laten zien aan een publiek. Dan kan je gaan pluggen bij allerlei festivals of zelf iets neerzetten dat bij de artiesten past. Zodat ze volledig tot hun recht komen.” Dit resulteerde eerst in Ajuma Summer Sessions, jam sessies met vaste muzikanten als voorproefje op het uiteindelijke Ajuma Summer Festival. “Ik wilde altijd al eens een festival organiseren en dat is nu aan het gebeuren.” Niet onbelangrijk hierbij is ook de muzikale smaak die de mannen delen. Jazz, soul, dance, elektronisch en funky met een underground gevoel. Iets dat we zeker terug gaan horen bij het festival.

Intimiteit
Om het festival meer body te geven, werd er gezocht naar partners die passen bij hun visie. Wim: “Je moet dingen niet alleen willen doen, samen sta je sterk.” De partners die gevonden werden zijn eigentijds en hebben zo hun eigen mind-set, maar passen wel ontzettend goed bij Ajuma Summer Festival. Zo wordt er vroeg gestart met een Yoga sessie, gevolgd door een lunch. Bij binnenkomst ontvangen alle gasten een Gin Tonic van Damrak Gin. Een nieuwe Gin, die zich graag verbindt met de waardes van Ajuma Summer Festival. Maar ook een nieuw schoenenmerk Wednesday Whiskey laat zich hier graag zien en de dames van het Haarlemse ID Styling maken het festival compleet. Ajuma Summer Festival is er dan ook voor die mensen die op zoek zijn naar iets nieuws. Jochem: “Nog net geen early adapters, maar wel fijnproevers. Voor mensen die op zoek naar een ander soort beleving en niet zomaar tevreden zijn.”

Ajuma-Summer-Festival-Beach

De mannen gaan uit van intimiteit en staan niet te wachten op een hordes mensen. Wim: “Natuurlijk moet het een mooi feestje worden, maar we gaan vooral voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.” Goeie muziek, fijn eten en de juiste mensen zijn de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagd festival. Het is fijn om te horen dat het eens niet gaat om kaartverkoop, een mega line-up en feestje voor jan en alleman. Robert: ”We steken onze nek uit, we zijn een tikkie eigenwijs, doen wat we zelf willen en dat willen we graag delen met mensen die daar zin in hebben.” Mensen die dus het zelfde voelen, zullen zich op hun plek voelen op Ajuma Summer Festival. Wim: ”Ik kan ook alleen maar dingen verzinnen die ik zelf leuk vind anders kan ik er niet achter staan.”

Ajuma-Summer-Festival-Food

Het eten van de dag volgt de lijn van gerechten die ook bij Ajuma worden geserveerd aangevuld met producten van onder andere De Groene Zusjes, sushi van Zizo Lounge en healthy shakes van BOS uit Haarlem“We gaan iets meer marketfood achtige dingen doen. Mooie hapjes met veel smaak die ook zeker vegetarisch kunnen zijn.” Authentiek met een moderne twist! “Roti eet je eigenlijk alleen lekker bij een goede toko, maar nu ook bij ons! We nemen elementen uit verschillende keukens en passen die toe op de gerechtjes.” Tijdens het interview mogen we alvast even proeven van enkele lekkernijen uit de keuken van Ajuma. We kunnen geruststellen, met het eten zit het goed.

Gevoel
Als je op het paviljoen bent en links kijkt zie je natuur. Ook rechts van je is er natuur en je hebt er geen last van omliggende tenten, want die zijn er niet. Ajuma is een hideaway, waar je je even kan onttrekken van de dagelijkse gang van zaken. Het gevoel dat de mannen neer willen zetten met Ajuma Summer Festival, is dat men zich echt even op een andere plaats waant. “Vervolgens weer terugkomen in de bewoonde wereld.” zegt Robert: “De hectiek en de echtheid weer in, nadat je even in een andere wereld bent geweest.” Wim voegt daar op toe: “Het gevoel alsof je in het buitenland bent.” Het feit dat Ajuma afgelegen ligt zal hier zeker de toon voor zetten, de verdere beleving van het festival komt samen vanuit de muziek, het eten en de mensen.

Ajuma-Summer-Festival-Beach-III

Over het feit dat Ajuma wat verder weg ligt dan andere strandtenten wordt er geen zorgen gemaakt. Robert: ”Als je naar een festival als Awakenings of Lowlands gaat moet je ook lopen of in de rij staan.” Jochem: “Het verstevigd juist het gevoel van er even uit zijn. Je moet een beetje moeite doen, maar dat gaat het dan ook wel waard zijn.” Overigens is het slechts een kleine 10 minuten lopen vanaf het einde van de boulevard van Zandvoort. Een tochtje dat absoluut de moeite waard is. Daarnaast zal er, gevaren worden vanaf een wat makkelijker te bereiken plaats. Rechtdoor het station van Zandvoort uit, het strand op en daar zal er een boot klaar liggen om je naar Ajuma te brengen. Voor exacte info hierover houdt de social media van Ajuma Summer Festival in de gaten.

Wim stond ook aan de geboorte van Beachbop (1991), maar dat ziet hij voor Ajuma Summer Festival (gelukkig) niet zitten. ”Zo massaal, als Beachbop werd, dat zou ik niet weer willen. Dan ben ik de hele dag en nacht alleen maar bezig en ik wil ook graag genieten van mijn eigen feest.” Natuurlijk hopen de ze op een succes en zouden ze het leuk vinden als er volgend jaar een tweede editie plaats kan vinden. Ontdekken, ervaren en beleven is wat nagestreefd wordt en dat lijkt zeker te gaan lukken. Robert: “Als je niet op vakantie gaat maar je droomt er van even helemaal weg zijn dan moet je naar Ajuma komen” Het is duidelijk dat Ajuma Summer Festival niet je standaard festival is en wil de dag neerzetten als complete ervaring. Jochem: “Het zou tof zijn als men de hele dag komt. Dus vanaf 10:00 tot het einde. Dan begrijp je echt wat wij voor ogen hebben. Je gaat mee in de live optredens, geniet de hele dag van fantastisch eten en doe je ’s avonds een dansje.”  Met het verloop van de dag, de muziek en het eten zit het dus wel goed. Nu nog een echt zomerse zon er bij en het wordt een briljante dag. Aan de passie, creativiteit en inzet van deze mannen zal het in ieder geval niet liggen. ‘Ajuma Summer Festvial got Soul’

Ajuma-Summer-Festival-Beach-III

Ajuma Summer Festival vindt plaats op Zaterdag 25 juli van 10:30 tot 22:00. Kaarten (à €10,- inc. Gin & Tonic) zijn verkrijgbaar via www.ajuma.nl/summerfestival. Bekijk daar ook de line-up en routebeschrijving. Houdt de Facebook in de gaten voor actuele updates. Wil je een voorproefje van een van de artiesten die op zal treden tijdens Ajuma Summer Festival? Ga dan donderdag 9 juli naar ID Store (Schaggelstraat 7) daar geeft GOSTO een instore mini concert. Gratis entree, drankjes geregeld en kaarten voor Ajuma Summer Festival voor slechts €5,-!

Ajuma Summer Festival | Zaterdag 25 Juli | 10:30 – 22:00 | €10,- | Facebook Event

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here