In de Pletterij vond zaterdag 21 maart een mooie muzikale belevenis plaats. Volledig akoestisch. Daar waar vaak het politieke debat wordt gevoerd en voor een paar euro een maaltijd wordt geserveerd, was het podium deze avond voor de muzikale mannen en vrouwen van Grey Lotus en Krater. De inrichting van de zaal hielp mee om de muziek optimaal te ervaren. Er stonden zo’n tien tafeltjes met daar omheen keurig 4 stoeltjes gepositioneerd. Geen kaarsjes of een vaasje met bloemen, maar wel gevulde glazen. Dit tegen een mooie prijs, want waar koop je nog een drankje voor €1,50?! Oh ja, het toegangskaartje kostte slechts €5,-! Als je nu nog niet om bent, dan moet je doorlezen.

De avond werd afgetrapt door Grey Lotus. Een band geformeerd rond vocalist Joost Verhagen (die we kennen van de Haarlemse Popscene) en gitarist Daan Arisz. Twee jonge kerels met lange haren, een baard en een glas wijn in hun nabijheid. Ze speelden voor het eerst in een hele nieuwe samenstelling. Ze omschrijven hun eigen muziek als psychedelisch, progressieve folk met jazz invloeden. Stijlen die tijdens hun optreden allemaal voorbij kwamen. Soms breekbaar, door de prachtige jazzy stem van Judith Wesselius. En soms een beetje ruw, waardoor ze leken te transformeren in een metalband. Je beleefde de muziek niet alleen door te luisteren, maar ook door er naar te kijken.

Grey-Lotus2-x-Haerlems-Bodem

Op reis met Krater
Onder groot applaus begon Krater aan hun optreden. Dat zij de hoofdact waren was duidelijk te merken aan het enthousiaste publiek. Stoeltjes werden naar achteren geschoven en de mensen gingen handen klappend staan, om daarna weer rustig te gaan zitten. Klaar voor het optreden. Voor Krater was het de tweede keer in hun bestaan, dat ze akoestisch speelden. Een set van 10 nummers. Samengesteld uit ouder werk, maar ook nieuw werk van hun laatste EP genaamd ‘Lightyears’ kwam langs.

Toen gebeurde er iets op het podium, vanaf de eerste noot die gespeeld werd. Muzikaal krachtwerk. Natuurlijk is het nu heel verleidelijk om te schrijven over de muzikale ervaring van de mannen in de diverse andere bands, maar ik doe het niet. Hun muziek spreekt voor zich! Muziek als ultiem genotsmiddel. Je sluit je ogen en je waande je heel even een zigeuner in de heuvels van Ierland. Je zweefde tussen de sterren, lichtjaren terug. De eerste tongzoen in de steeg en het huilende afscheid. Krater neemt je mee op een muzikale reis. De zaal is stil, echt stil. Geen geroezemoes van kakelende stelletjes of het afgaan van een mobiele telefoon. Respect van en door iedereen. Het publiek was de band en de band was het publiek. Verbroedering. Daar waar muziek voor is bedoeld.

Tekst en Fotografie door: Jaap Kroon
[rev_slider KraterenGreyLotus]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here