4 handen op 2 buiken, dat is direct duidelijk. Zoals je verwacht van een tweeling. Elkaars kleding lenen, zinnen afmaken, maar ook scherp op elkaar en niet bang om iets over de ander te zeggen. We zijn op de thee bij Laura en Nina Philips beter bekend als ‘All the King’s Daughters’ of ’the Bombardiers’. Een vrolijk duo, originele bohemiennes, klaar om de wereld te veroveren door te doen wat ze leuk vinden.

Onafscheidelijk
Dat valt dus best wel mee. Ja we zijn veel samen, maar hebben echt wel onze eigen levens hoor.”  Toch wordt duidelijk dat we met twee individuen te maken hebben. Ogenschijnlijk gelijk en slechts door enkele details van elkaar te onderscheiden. Laura en Nina Philips, geboren in Haarlem en opgegroeid in Hongarije en Engeland, maar voornamelijk in Haarlem. Hun muzikale roots beginnen bij de Koorschool. Een bijzondere basisschool, waar er naast de normale vakken veel aandacht wordt besteed aan een hoogwaardige muziekopleiding van de leerlingen. 

We zijn wel veel samen. Maar niet zoals jij denk, dat we samen slapen en opstaan en alles daar tussenin. Maar met muziek maken, en dat doen we veel, daar zijn we altijd bij samen.”

Het samen muziek maken ontstond deels uit gemakzucht. Door de connectie die de tweeling heeft, hebben ze met elkaar aan een half woord genoeg, maar samenwerken met andere artiesten was wennen. “We hadden nog nooit met iemand anders gespeeld, dat was niet nodig. Nina speelt piano en ik gitaar, we zingen tweestemming en schrijven onze eigen nummers.” Na de middelbare school volgde het Haarlemse Conservatorium waar ze vorig jaar beide aan afstudeerden. 

atkd-hb-02

All the King’s Daughters
Tijdens het bedenken van de naam werden verschillende mogelijkheden zoals ’the Luton Twins’ of ’the Philips Sisters’ overwogen. Maar dat liet volgens de dames niet zo veel aan de verbeelding over. “Door het woord ‘Daughters’ te gebruiken suggereer je wel dat je familie bent maar lig het er niet dik boven op.” De verdere inspiratie voor de naam kwam uit het oude Engelse kinderversje: ‘Humpty Dumpty‘.

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king’s horses,
And all the king’s men,
Couldn’t put Humpty together again”

De derde zin van het versje werd geadopteerd en veranderd in ‘All the King’s Daughters’. “Dat klinkt toch als een klein sprookje en het flowt mooi.” Ook het feit dat het zou lijken alsof ze met een grote band waren vonden de dames amusant. “Dat iemand ons dan aankondigt: All the King’s Daughters! en we dan maar met z’n tweeën opkomen. Dat is toch grappig.” Gelijk worden er meer herinneringen opgehaald naar het ontstaan van de band. ‘Het boekje’ wordt er bij gehaald en krabbeltjes, tekenen en stukjes tekst geven de levenstijl van de dames weer. Het is mooi om te zien hoe deze dingen op elkaar aansluiten en met elkaar kloppen. 

atkd-hb-06

Muziek vraagt rust
De muziek van ‘All the King’s Daughters’ is bedoelt om naar te luisteren. Met aandacht en dan vooral letten op de teksten. “We focussen erg op melodie en tekst.” De dames omschrijven het zelf als pop-folk/singer-songwriter. Slechts begeleidt door een gitaar en twee stemmig, maken ze mooie liedjes om bij weg te dromen. Belangrijk is wel een kleine setting. Tenminste, dat wil zeggen een setting waar men gefocust is op de muziek. All the King’s Daughters maakt geen achtergrondmuziek. Zo zouden wij zelf best een vollere versie willen horen van nummer ‘Lonesome Man’. Dit meer up tempo nummer zou het goed doen op de radio. Zie je zelf cruisen over de snelweg, raampje naar beneden, wind door de haren, een ondergaand zonnetje tegemoet.

Luister hier naar de EP Because I Wanted To van All the King’s Daughters

De dames zijn dan ook niet meer zoekende naar hun geluid, maar altijd op zoek naar een volgend geluid. Dit kan lijken op het geen al gedaan is, maar ook iets nieuws zijn. “We zijn gewoon bezig en de ontwikkeling gaat vanzelf. We hebben daar niet echt hele specifieke ideeën over.” De taken zijn verdeeld en de dames doen alles zelf. Bookingen, PR, marketing, merchandise, kortom alles en dat merk je. Alles wat All the King’s Daughters doet is in evenwicht met elkaar en klopt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de zelfgemaakte sieraden. “De leukste dingen houden we zelf…” Iets dat ze gewoon leuk vinden om te doen en later een leuke bijverdienste bleek. Het gaat goed met de dames, dat merk je aan de enthousiaste manier waarop honderd uit vertellen. “Als je gewoon heel veel tijd stopt in de dingen die je leuk vindt en blijft ondernemen, kun je met alles wat je leuk vindt je geld verdiend”

atkd-hb-01

Toekomst
Dromen van uitverkochte concertzalen of horden fans doen de dames niet. Toch staan de optredens opgelijnd en zelfs een tour in het buitenland rijkt zich aan. Uitgroeien tot bekende Nederlanders of gevierde artiesten ligt ook niet in de lijn van ambitie. Veel meer zijn de dames bezig met het zo gelukkig mogelijk zijn in hun leven. Echt doen wat ze leuk vinden staat hoog in het vaandel. Helaas zijn ze dan ook niet van plan om in Haarlem te blijven. “Nee, we gaan naar Frankrijk. We gaan in Frankrijk wonen. We gaan een watermolen kopen… “ Ooit? “Ooit? Nee, in de nabije toekomst dat is het plan.” Samen met Rilan en andere hechte vrienden is het plan om een watermolen te kopen en waar ze een zelf onderhouden bestaan willen leven. Moestuintje, kippen, koeien en zelf stroom op wekken, want er moet natuurlijk wel een studio bij. “Weet je wat ik ook wil! Zo’n biggetje, zo’n kleintje, zo schattig. Die willen we zeker.”

atkd-hb-05

We hadden nog uren kunnen praten met All the King’s Daughters. Zo energiek, gastvrij en open. Jammer om te horen dat we ze over een paar jaar moeten gaan missen. Maar misschien is dat ook helemaal niet erg. Echte bohémiennes trekken nou eenmaal van plek naar plek en laten zich inspireren door hun omgeving. Leven met wat er op hun pad komt en dat is precies wat Laura en Nina doen. Dus dames trek maar lekker rond, ontdek, leer, speel en weet dat jullie altijd weer thuis mogen komen.

All the King’s Daughters zijn de komende zomer nog te vinden op Horizon Toer Festival (24 juli t/m 2 aug) en zijn voor het einde van het jaar geslecteerd om mee te doen aan de Popronde (September t/m November).

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here