Sidney Waerts (1976) is gerenommeerd kunstenaar, ‘mural artist’ én autodidact. Na een carrière van vijftien jaar in de reclame maakt hij vanuit Haarlem, waar hij sinds twee jaar woont, exposities in galeries en musea in binnen- en buitenland mogelijk met zijn schilderijen, sculpturen en kunst. Mijn introductie met het werk van Waerts begon met de verbluffend fraaie concertposters die hij maakte voor de Pixies en Eddie Vedder, respectievelijk uit 2018 en 2017.

Mural artist

Inmiddels heeft Sidney Waerts zich ook toegelegd op de mural; het beschilderen van grote muren in de openbare ruimte. In Haarlem liet hij al op het huis van Trudy en Emiel Klootwijk aan de Korteweg bij de Rijksstraatweg zijn proeve van bekwaamheid achter. In het Amerikaanse Eugene in de staat Oregon zijn ze sinds vorig jaar ook een echte ‘Waerts’ rijker. 

rijksstraatweg-kortweg
Rijksstraatweg-Korteweg

Verbinding en saamhorigheid

“Mural-art helpt de saamhorigheid in buurten te vergroten,” zo laat Sidney ons weten. “Buurten worden positiever in het daglicht gezet omdat er een openlucht-gallery ontstaat waar hele gemeenschappen bij betrokken zijn. De kunst vertegenwoordigt de gemeenschap en daardoor ontstaat er een gevoel van geborgenheid en saamhorigheid.”

Polarback
Polarback

Mooimaken

Toen ik je bezig zag, postte ik op Instagram en onze buurtsite een fotootje. De reacties uit het Garenkokerskwartier waren (van jong én oud) unaniem lovend en hartverwarmend. Dat komt door het zwart-wit- en sepiakarakter van je werk, maar ook door de voorstelling uit vervlogen tijden.

“Het werk op de Joh. van Vlietstraat heet ‘Matter’. We zien Hollandse kinderen die een ster werpen in het universum. Hun eigen universum. Dit beeld laat een verleden en een toekomst zien. Het doorgeven van verantwoordelijkheden voor elkaar en de wereld en het van betekenis zijn voor nieuwe generaties is nu belangrijker dan ooit. Alles staat tenslotte met elkaar in verbinding, dat moeten we ons blijven realiseren.
Het werk heeft nu door de coronacrisis een grotere betekenis voor mij gekregen. We begeven ons in een heel belangrijke tijd waarin we een grote verantwoordelijkheid hebben om een mooiere wereld aan te bieden voor onze kinderen wanneer wij er niet meer zijn. De keuzes die we ‘nu’ maken zijn van essentieel belang voor alles. Laten we deze stille tijd goed gebruiken om de nieuwe grond (economie) die nu wordt omgeploegd, te bezaaien met datgeen wat de wereld in balans krijgt en dus beter maakt. Als we dit samen doen, dan kunnen we het verschil maken voor ons nageslacht en voor moeder natuur.”

Smaakbepalers

Sidney Waerts schildert én spreekt vanuit het hart. Het Garenkokerskwartier mag zich gelukkig prijzen met het feit dat Waerts tijdens een fietstochtje de muur hier ontdekte, zijn presentatieboekje in de brievenbus achterliet en een zeer enthousiaste Joke Breemouer ontmoette die zijn idee direct omarmde. Joke Breemouer woont op de Pieter Kiesstraat, is een Haarlemse cultuur- en smaakbepaler én was niet geheel toevallig jarenlang directeur van de Kunstlijn. Zij snapte direct de waarde van het werk van Waerts voor onze buurt.

Wat kunnen we nog meer van je verwachten?
“Ik hoop in de nabije toekomst meer van dit soort projecten te mogen initiëren en uitvoeren. Daarbij zou een grote wens van mij zijn dit op grotere schaal voort te zetten met kunstenaars en jongeren. Buiten de muurschilderingen zal ik blijven werken aan mijn canvassen als schilderkunstenaar en hoop ik deze werken meer in Haarlem te exposeren.”

Meer info:

Meer info: sidneywaerts.com en instagram.com/sidney_waerts.

Meer Haerlems Bodem? Check goed voor elkaar met Josst Verhagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here