Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) willen ‘gewoon’ de dingen doen die hun leeftijdsgenoten ook doen. Zoals sporten, gamen of naar een festival. Maar dat is niet altijd mogelijk door hun beperking. Na school of werk komen soms de muren op hen af. Uit onderzoek van HandicapNL blijkt dat 1 op de 3 zich eenzaam voelt. De nieuwe community Aloha biedt deze vergeten groep jongeren een alternatief.

Geen zin in medelijden

Er is heus wel vertier te vinden, voor jongeren met LVB. Maar meestal is dat in combinatie met mensen met andere soorten handicaps – een groep waar ze niet per definitie bij horen. Het alternatief is meedraaien met normale sport- en hobbyverenigingen. En dáár gaat het hen weer net te snel. Zoals Tim (23), die graag wilde kickboksen maar zo op z’n tenen liep in zijn leeftijdsgroep, dat hij al na twee keer moest stoppen. En dat geldt voor bijna alles, vertelt hij: ‘‘Als mijn broer gaat paintballen met vrienden, moeten ze steeds op me wachten. Dan wil ik niet mee. Ik heb geen zin in medelijden.’’ Aloha organiseert moderne – eigentijdse – activiteiten te voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.

‘Eindelijk kan ik ook paintballen.’

Aloha Haarlem
De eerste groep paintballers die via Aloha op pad zijn gegaan.
Aloha Haarlem
Aloha heeft een frisse en jonge uitstraling.

Aloha is fris en jong

Voor iemand als Tim is Aloha de oplossing. Van een workshop vloggen of sushi maken, tot paintballen, surfen en kickboksen: alles kan. Voor de prijs van een bioscoopkaartje en belangrijker nog: in je eigen tempo. ‘We bieden een veilige omgeving, maar geen suffe,’ zegt directeur Steven Hauwaerts. ‘Aloha is fris, jong en helemaal van nu. We kiezen bewust voor jonge vrijwilligers die er zelf ook lol in hebben om met deze groep jongeren te gekke dingen te doen.’ Haerlems Bodem draagt ook bij aan deze community. Vanaf november kunnen de jongeren de workshop ‘Vloggen als een Pro’ volgen. Hierdoor raken ze meer vertrouwd met het maken van video’s en worden ze geholpen bij opzetten van hun eigen Youtubekanaal. Het is de bedoeling dat hier – uiteindelijk – een Aloha Haarlem Vlog Team uit ontstaat dat zelfstandig aan de slag kan. Check hieronder de promo:

Feestelijke aftrap

Aloha trapt op 12 oktober af met een mini festival in De Luifel in Heemstede. Vanaf 16:00 uur kunnen jongeren onder andere meedoen met pannakooi, een kookworkshop of gamen op bioscoopscherm. De avond wordt afgesloten met een feest met DJ. Iedereen die kennis wil maken met Aloha mag natuurlijk langskomen!

Voor meer informatie kijk op www.aloha-haarlem.nl.

Meer HB? Check hier de tofste artikelen van september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here