De Nederlands-Turkse psych-folkband Altın Gün is nauwelijks twee jaar oud, maar nu al erg succesvol. Hun Nederlandse clubtour werd afgetrapt in een uitverkocht Patronaat en Haerlems Bodem was daar na-tuur-lijk bij.

Het voorprogramma werd verzorgd door het Maastrichtse Yīn Yīn. Met een zeer dansbare mix van wereldmuziek, disco, funk en elektronische muziek. Het viertal wist met aanstekelijk enthousiasme de zaal snel in beweging te krijgen. De band speelde zo goed dat de verwachtingen voor de hoofdact daardoor hoog opliepen.

Gelukkig maakte Altın Gün alle verwachtingen meer dan waar. Ook al had de band naar eigen zeggen last van een jetlag, daar was absoluut niets van te merken. Met veel overtuiging speelden ze de nummers van hun debuutalbum On, maar ook materiaal van hun nieuwe album, dat in het voorjaar van 2019 zal verschijnen.

Altın Gün laat zich niet in een hokje plaatsen: de bas en drums deden denken aan poprock, de synthesizer en toetsen zorgden voor ‘spacy’ melodieën, de gitaar en saz versterkten de Turkse invloeden en de percussie gaf het geheel een lekkere funky dansbeat.

Deze spannende combinatie zorgde ervoor dat het vrijwel onmogelijk was om stil te blijven staan. Bijna iedereen stond te dansen en – in geval de Turkstaligen – hard mee te zingen. Dat een groot deel van het publiek de tekst niet kon verstaan, was eigenlijk geen probleem – de muziek sprak tot verbeelding.

Na afloop van het concert bleek nog eens hoeveel indruk de band had gemaakt, aangezien we de ene “fucking goed” na de andere positieve opmerkingen opvingen van bezoekers. Eén ding is zeker: na deze avond heeft Altın Gün er een hoop nieuwe fans bij.

Tekst en fotografie: Jip Brock

Meer HB? Check hier Wij Zijn Haarlem met Paul van der Werff

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here