Vlak na haar soundcheck voor haar optreden van vanavond stapten wij met Amber Gomaa in de lift, onderweg naar de kleedkamer van het patronaat. “Eigenlijk zijn wij zo verwend!” roept Amber. Ze doelt op de rollercoaster waar ze 2 jaar geleden in is gestapt. “Ik heb de afgelopen 2 jaar niks anders dan mensenmassa’s voor mijn neus gehad. Leuke gig’s via 3fm (Serious Talent festival, 50jaar 3fm in Paradiso), voorprogramma’s bij Jett Rebel.” Gisteren stond Amber in de Hedon in Zwolle. Daar speelde ze voor 15 man. “Ik zie zo’n zaal dan als de HMH met maar 15 man. Ik maak het dan ook veel te groot in mijn gedachte. Je vergeet door alles wat we mee hebben gemaakt dat we eigenlijk maar net begonnen zijn” zegt Amber.

Jammer is het wel maar ze lijkt er niet mee te zitten. Ze realiseert zich goed dat ze veel geluk heeft gehad. Nu weten wij inmiddels zelf ook wel dat Amber niet alleen geluk heeft maar er ook keihard voor werkt. Haar Sun Gazing tour betaalt ze dan ook helemaal zelf. “Echt iets opleveren doet het nog niet” zegt Amber. “Ik heb gewoon geluk dat Jett Rebel nog steeds erg veel speelt, anders had ik dit misschien niet kunnen doen”. Zelf woont Amber in een appartement van 40 vierkante meter, heeft een fiets en kan leven van haar werk als achtergrond zangeres en haar eigen bedrijf. “Veel heb ik niet nodig, als ik kan eten en een dak boven mijn hoofd heb dan vind ik het prima. Hier word ik gewoon gelukkig van.” Vertelt ze met een glimlach.

Amber_Gomaa_Patronaat_Haarlem_2

Nieuw werk
Sun Gazing, Gomaa’s 1e EP is samen met Jett Rebel geproduceerd. Haar 2e EP produceert ze voor een groot gedeelte helemaal zelf. Natuurlijk is er een samenwerking met Jelte. “We werken graag met elkaar en voelen een klik”. Ook werkt Amber graag samen met Efraim en Marnix. “Ik vind ze erg goede muzikanten! Wij hebben een muzikale klik en daar is een samenwerking uit voortgekomen.” De 2e EP is qua stijl niet direct anders dan Sun Gazing. De manier van opnemen is anders. “De eerste EP is best wel heavy geproduceerd, het verschil zit hem vooral in de drums en de bass, deze hebben we bij Sun Gazing voornamelijk geloopt.” Bij de 2e EP is deze in 1 take opgenomen, hierdoor zal het iets meer een live-vibe hebben. “Noem het puur en qua groove is het menselijker.” Helemaal af is de 2e EP nog niet. “Ik kan nog een beetje puzzelen aan de liedjes die wij hebben opgenomen, maar dit ga ik niet te veel doen. Als je hier eenmaal aan begint dan is het einde snel zoek. Ik edit alleen daar waar nodig.” Overigens wordt de 2e EP geen echte EP maar een mini album met 7 tracks, zo vertelt Amber verheugd.

Vooruitkijken
Midden in haar eerste echte tour willen wij toch ook al even vooruitkijken. Het jaar is nog maar net begonnen en toch stellen wij de vraag; “Waar hoop jij volgend jaar te zijn?” Vooruitkijken vindt ze lastig maar toch hoopt Amber aankomend jaar op Noorderslag te staan. “Dat is echt de plek waar het festivalseizoen wordt bepaald. Als je daar niet staat is het erg moeilijk om festivals te bereiken. Plus het is zelf al erg tof om op Noorderslag te staan.” Ook zonder Noorderslag dit jaar hoopt Amber al met haar eigen band dit jaar enkele festivals aan te kunnen doen. Vooruitblikkend naar het komende jaar vertelt ze dat ze grote stappen wil maken met het werken aan haar debuut album. Dit klinkt gek wanneer je al 1 EP en een mini album op je naam hebt staan, om je volgende plaat je debuut album te noemen. “Nee, dit vind ik juist super chill, je debuut kun je maar 1 keer doen en dan kan het maar beter goed zijn. Ik weet nu door het schrijven en produceren van het andere materiaal veel beter wat ik wil en kan. Je debuut is aan de andere kant ook maar je debuut, maar toch!” Materiaal voor het debuut album heeft ze nog niet. Amber hoopt dit jaar vooral veel te spelen en verder te schrijven.

Amber_Gomaa_Patronaat_Haarlem_3

Live
Voor de gene die er vanavond niet bij zijn geweest kunnen wij alleen maar zeggen; “Jullie hebben weer wat gemist!” Amber Gomaa is live een knaller, een podiumbeest en een publiekslieveling. Oordeel niet alleen op de liedjes die je al kent van de Sun Gazing EP maar ga Amber meemaken. Amber weet hoe ze een optreden moet neerzetten met haar band. De nieuwe liedjes die ze deze avond speelde waren verrassend, pop-soul, groovy en soms een beetje funk. Wij hebben het geluk gehad om vanavond veel nieuw werk te horen. Over songtitels, songteksten en muzikale inhoud vertellen wij dan ook helemaal niks, niet omdat het van Amber niet mag maar omdat wij vinden dat je haar live moet gaan zien.

Foto’s: Jaap Kroon

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here