“Die meid heeft een strot! Niet normaal!”. Dit is wel de kortste versie van de reacties op de naam ‘Amber Gomaa’. Allen zijn ze even positief en enthousiast. De vrouw kan zingen, absoluut. Dit hebben we mogen aanschouwen bij optredens van Jett Rebel. Mocht dit nog geen belletjes doen rinkelen; Amber is die chick met een volle bos krullen op de achtergrond, die je verblijdt met backing vocals en pianospel. Nu gaat ze richting solocarrière en is ze bezig met het uitbrengen van een EP. Het eerste nummer genaamd “I Want It” dendert al op de radio, sinds kort staat ze ook in het voorprogramma van Jett Rebel en de achtbaan is begonnen.

Toekomstplannen
Een studie psychologie, daar begon ze mee. Puur vanuit onzekerheid dacht ze nog niet een succesvolle carrière te kunnen realiseren in de muziek. Niet dat ze er niets mee deed. Me dunkt, Madam Gomaa stond al bij verschillende artiesten op het podium, waaronder Alain Clark. Haar zelfvertrouwen groeide door de tijd heen en de droom leek minder hoog gegrepen. Nadat ze haar bachelor binnen heeft, stoomt ze door naar het conservatorium. In haar laatste jaar begint ze bij Jett Rebel. De studie rond ze af met een 9 en een 9.5 voor haar eindexamen, wat voor mij genoeg summa cum laude is, en het bewandelen van haar eigen weg neemt meer vorm aan.

Amber-HB-01

Nu kan mijn beschrijving van Amber overkomen alsof het een zondagskindje is. Maar, kneiterhard werken staat zeker in haar vocabulaire. Op het conservatorium voelde ze zich af en toe een vreemde eend in de bijt. Het is sowieso geen studie waar je een beetje pingelt op wat instrumenten en leert wat een toonladder is. Het gaat verder dan ‘Doe, a deer, a female deer. Het is pittig, complex en je wordt beoordeeld op iets waar je vaak je ziel en zaligheid in legt. Naar mijn idee toch wel anders dan een tentamen marketing of gezondheidswetenschappen. Het strijden voor een plek, tussen zoveel andere getalenteerde mensen. Erg ontspannen klinkt het niet. Haar eindexamen was voor haar een overwinning. Deze moest ze naar eigen zeggen van zichzelf “echt killen”. Het was een heus concert en niet een zoveelste examen, wat eigenlijk het mooiste is wat je kan bereiken.

Jett-HB-08

Lees hier het artikel over Jett Rebel & Amber Gomaa Caprera

Jett-HB-02

Solo
Nu staat ze alleen op de planken. Weliswaar met een band, maar ‘all eyes on her’. Dit voelt anders, minder veilig, doch vrijer. Wat als het gaat lukken? Wat als dat ‘playing solo’ nou aanslaat en ze straks zélf wordt toegejuicht door gillende meiden en zeker jongens? Wat als ze het niet meer kan combineren en moet kiezen? Natuurlijk zal ze voor een solocarrière gaan, maar het is haar aan te zien dat het pijn doet om te zeggen. Het zal betekenen dat ze Jelte moet achterlaten. Dit an sich is al balen, maar niet alleen om de familiaire sfeer van deze band. Er valt niet over te twisten dat de wereld bij hem vertrouwd is. Je komt weliswaar overal en staat voor zeeën van mensen. Maar, even hard gezegd: Als het fout gaat, kijkt niemand naar haar. Het staat buiten kijf dat, of je nou een levende legende bent, of je onderscheidt de zwarte toetsen niet van de witte, je een doelwit bent voor kritiek zodra je opvalt. “Met je hoofd boven het maaiveld uitsteken”, zo verwoordt Amber het goed. Ook al doe je niets, er zijn altijd mensen in wiens ogen je dát zelfs fout doet.

Amber-HB-03

Who the f*** is Amber Gomaa
Ze wil geen soulplaat maken. Ook al is dit de publieke verwachting. De EP is een zoektocht geworden naar haar eigen geluid. Naast noemenswaardig steunen, helpt Jelte ook mee aan de plaat. Haar omschrijving van zijn bijdrage is treffend. Toen ze een nummer aan hem liet horen, kreeg ze de vraag of ze het op wilde sturen. Hij nam de track onder handen en na het beluisteren van zijn bewerking, ‘kwam ze thuis in haar eigen nummer’. Dat ze een Jett Rebel 2.0 wordt, is een ongegronde angst. Ze is en blijft Amber Gomaa. Haar sound? Dat vindt ze zelf ook moeilijk uit te leggen. Dus, surf gewoon even naar Spotify en oordeel zelf.

Amber is een meid met een goed stel hersens. Naast haar muziek heeft ze ook even de Amsterdam Vocal Company opgezet; een site waarop mensen gemakkelijk verschillende zangdocenten kunnen vinden. Hoe ze het doet qua tijd, bijna übermenschgehalte. Ze benadert de boel lichtelijk prozaïsch, wat mijn bewondering alleen maar voedt. Want het is en blijft een business, waar wij als lieve luisteraars geen weet van hebben. Wat je nodig hebt om je erin te redden, om überhaupt op te vallen en om steeds maar nieuwe dingen te kunnen creëren. En dan heb ik het nog geeneens over het jongleren tussen alle instanties, financiën en een agenda die uit zijn voegen klapt. Nee, respect. Absoluut. Voor Amber en voor elke andere beginnende artiest.

Bekijk de video van Amber’s eerste single: ‘I want it’

Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here