De afdeling Amnesty International Haarlem is de oudste nog actieve groep van Nederland. In hun lange bestaan zetten de leden van deze groep zich in voor de bescherming van de rechten van de mens. Dit doen ze al 50 jaar. Tijd voor een feestje. 

Amnesty_international_straatorkest_haarlem

Beeld

In het Noord-Hollands Archief in de Janststraat in Haarlem werd op 28 mei het feestje gevierd. Na de muzikale verwelkoming van het Haarlemse Straat Orkest was het de beurt aan diverse sprekers. De bekende journalist Frenk van der Linden beet de spits af. amnesty_international_frenk_linden_haarlem

Hij bevroeg diverse mensen in de zaal naar het beeld wat het eerste bij je opkomt, als je aan Amnesty International denkt. Zoals bijvoorbeeld de jongeman met de plastic tasjes in zijn hand, die in zijn eentje een tank op het Plein van de Hemelse Vrede tot stilstand wilde brengen. Tot op heden weet niemand wat er met de jongeman is gebeurd.

Wethouder

Jur Botter, wethouder van Haarlem was ook van de partij. Hij verving de verhinderde burgemeester Bernt Schneiders. In een kort persoonlijk verhaal vertelde hij wat Amnesty International voor hem betekent.

amnesty_international_jur_botter_wethouder_haarlem

Herinneringen

Verder was er een toespraak van Heleen de Jonge van Ellemeet, bestuurslid van Amnesty International Nederland. Zij opende haar toespraak met de volgende zin: Vijftig jaar is een fantastische leeftijd. Als ik zo om me heen kijk schat ik dat de helft van de mensen hier daarover uit eigen ervaring kan meepraten. Een zin die me aan het denken deed zetten. Het was mij namelijk ook al opgevallen, dat er zo weinig jongeren in de zaal zaten. Ik ben niet bekend met de samenstelling van ledenbestand van deze groep, maar het is voor Amnesty International Haarlem te hopen dat er in de toekomst meer jongeren zich aanmelden voor deze belangrijke club. De hele toespraak van Heleen de Jonge van Ellemeet is hier in zijn geheel te lezen. Na haar toespraak was er een optreden van de Japanse sopraan Utako Arakawa en de Japanse Ayumi Matsuda op fluit.

amnesty_haarlem_chinezen_haarlem

Nieuwe leden

Amnesty International Haarlem is altijd op zoek naar nieuwe leden. Ben je geïnteresseerd, maar heb je nog geen idee wat je kunt of wilt doen? Neem dan eens een kijkje op de site van Amnesty International Haarlem. Op zondag 4 september 2016 kom je ze tegen bij Schalkwijk aan Zee.

De strijd om de rechten van de mens na te leven is nog lang niet gestreden. Wij van Haerlems Bodem feliciteren de groep Haarlem van Amnesty International met hun 50 jarig bestaan en wensen ze heel veel succes in de komende jaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here