In de voorstelling Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties vindt de jonge zachtaardige Eddy geen aansluiting bij de harde omgeving waarin hij opgroeit. Overal ter wereld zijn dit soort verhalen te vinden. Natuurlijk ook in Haarlem. Voel jij je ook wel eens anders dan de rest? Anders dan de gangbare norm in je omgeving. Hoe ga je daar dan mee om?

Toneelschuur: SchuurTalk Andersom

Verhalen van gewone Haarlemmers

Speciaal voor de voorstelling Weg met Eddy Bellegueule maakte de Toneelschuur het thema-magazine Andersom. Hierin maakten de lezers kennis met zes gewone Haarlemmers (en een Beverwijkse) met een ongewoon verhaal. Tijdens de SchuurTalk “Andersom” komen twee van deze zes Haarlemmers aan het woord, namelijk Nathalie Doganay en Luc Cornelissen. Zij hebben elk op hun manier te maken met de thema’s  coming-of-age, uit de kast komen en anders-zijn. Vanuit hun eigen levenservaring delen ze verhalen van hoe anders-zijn ook effect heeft op de directe omgeving.

Nathalie Doganay groeide op in een streng gelovig gezin van orthodoxe christenen uit Syrië. In 2011 kwam ze uit de kast. Na haar coming out heeft ze negen maanden lang geen contact met haar ouders gehad. Graag wil ze het verhaal van haar ouders vertellen, juist omdat de andere kant, haar omgeving, van belang is geweest bij haar acceptatie van het anders-zijn.

“‘Met meer kennis en begrip, zou er minder homofobie zijn”

Luc Cornelissen

Luc Cornelissen zit op het Eerste Christelijk Lyceum (ECL). Samen met medeleerlingen richtte hij de Gender Sexuality Alliance (GSA) op, om seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken op hun school. Wat begon met vier leerlingen is uitgegroeid tot een GSA community met 52 leden. Zij pleiten voor om het onderwerp seksuele diversiteit onderdeel te maken van de leerstof. “Leerlingen weten er nog te weinig over, met meer kennis en begrip, zou er minder homofobie zijn”, vindt Luc.

Op deze avond vindt er ook een GSA-bijeenkomst van alle Haarlemse middelbare scholen plaats. Zo’n veertig GSA-leden komen naar het gesprek, bezoeken de voorstelling en zitten na afloop bij de Q&A met de acteurs van de voorstelling en deelnemers van het thema-magazine onder leiding van de Schuurjongeren, de jongeren ambassadeurs van de Toneelschuur.

Toneelschuur: SchuurTalk Andersom

SchuurTalk ‘Andersom’ wordt georganiseerd in samenwerking met Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, met de medewerking van Toneelschuur Producties, Nathalie Doganay, Luc Cornelissen en Kik Blaauw.

Wanneer: Vrijdag 6 maart 2020 om 19:00 uur in de Toneelschuur Haarlem. De entree is gratis.

Nog meer Haerlems Bodem? Lees het interview over JUNE.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here