Haerlems Bodem was uitgenodigd voor de perspreview van de Andy Warhol expositie in het Teylers Museum. Hier worden tot september ruim 50 vroege en nog onbekende tekeningen tentoongesteld. Leer een jonge Andy kennen!

We lopen het Teylers Museum in en na een korte kennismaking gaan we naar de ruimte, waar de tekening geëxposeerd zijn. De deur gaat van het slot, de lichten gaan aan en we bevinden ons in het Prentenkabinet; een strakke en sobere ruimte. Ideaal voor een expositie als deze.

Conservator Michiel Plomp laat ons heel even kort rondkijken, waarna hij de rondleiding begint met een kleine introductie over Andy Warhol en zijn geschiedenis in Pittsburgh. Vanuit Pittsburgh vertrok Andy Warhol naar New York, opzoek naar de commercie. Daar heeft hij waarschijnlijk veel van deze, pas ontdekte, tekeningen gemaakt.

DSC_0049

Ontdekt
De tekeningen zijn in 2011 ontdekt door Daniel Blau, een galeriehouder uit Duitsland. Hij realiseerde het belang van deze vondst en heeft zo een reizende expositie in het leven geroepen. Eerder was de expositie al te bewonderen in het Louisiana Museum in Kopenhagen en na het Teylers Museum in Haarlem zal de expositie door reizen naar de Graphische Sammlung in München. Ieder museum maakt uit de ruim 300 tekeningen een beperkte selectie.

Het Teylers Museum heeft uiteraard ook gekozen voor een kleine Nederlandse stempel binnen dit werk. Er is namelijk een prent te zien uit 1954, genaamd “Two Boys’ Heads”. Een tekening van twee gestileerde portretten. Deze portretten zijn gemaakt naar aanleiding van een reportage in Life Magazine van Cas Oorthuys. Hierin werden een aantal portretfoto’s gebruikt voor Nederlandse postzegels. Deze heeft Andy Warhol gecombineerd in één tekening en stelde ze spiegelbeeldig op. Deze prent werd door Michiel, komisch, gedoopt tot zijn: “Dutch period”.

Wat ontzettend leuk was om te zien was de platenhoes van “Blue Lights”, een album van de Amerikaanse Jazz gitarist Kenny Burrell. Hier zien we één van de eerste opdrachten van Andy Warhol, als commercieel kunstenaar. We zien links een schets van een liggende vrouw, hierbij zijn zowel de achtergrondkleur  als de lichaamshouding aangepast voor de platenhoes.

jing blue lights

In een aantal tekeningen zijn al onderwerpen te vinden die verwijzen naar Andy Warhol’s latere werk. Denk hierbij aan beroemde personen, geweld en mannelijk naakt. Een van die werken is bijvoorbeeld de prent “Mrs. Patrick Campbell” een beroemde Engelse actrice. Hierin zijn de typische contourlijnen ook goed herkenbaar. Uiteraard is er ook verschil met zijn latere werk. Andy Warhol is bekend van zijn popart, waarbij de hand van de kunstenaar eigenlijk niet herkenbaar aanwezig moet zijn. Deze tekeningen en prenten tonen levende figuren die lachen en huilen. “We zien dus de menselijke Warhol.”

Michiel Plomp vertelde vol passie over de tentoongestelde werken en dat enthousiasme was aanstekelijk. Wij van Haerlems Bodem pretenderen geen kunstkenners te zijn, maar wij waarderen kunst enorm. Daarom willen wij al onze bezoekers aanmoedigen om de expositie te gaan bekijken, indien mogelijk met rondleiding van Michiel Plomp!

Onze dank gaat uit naar het Teylers Museum en in het bijzonder naar Femke Gerritsma voor het uitnodigen van Haerlems Bodem!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here