Vrijdag 9 en zaterdag 10 november is Judas – De Holleeders Dichtbij te zien in Stadsschouwburg Haarlem. De theatertriller, naar bestseller Judas van Astrid Holleeder, wordt verteld vanuit vier vrouwelijke omstanders. Haarlems Bodem was tijdens het Cultuur Festival bij een sneak preview waar mede-producent Jelle Kuipers een voorbode gaf over de bijzondere voorstelling. 

Judas - de Holleeders dichtbij
Proces tegen Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder (r) in het Paleis van Justitie in Amsterdam. 22 januari 1987

Aanloop naar toneelstuk

Vele boekenkasten staan vol met misdaadboeken, opzich niets nieuw onder de zon. Maar, het verschil met Judas is dat dit boek is geschreven van binnenuit. Via zus Astrid Holleeder word je meegenomen in een nietsontziende vertelling over Nederlands bekendste crimineel: Willem Holleeder.  In het grootse geheim werd Judas geschreven door Astrid, ook het drukken en verspreiden verliep ondergronds. De eerste druk bestaat uit tachtigduizend exemplaren. Voor de publicatie kregen boekhandelaren te horen dat ze een zeer speciaal boek konden inslaan, wat op goed vertrouwen en masse gebeurde. Op 26 november 2016 in RTL Late Night werd het boek gepresenteerd en leest Isa Hoes het aangrijpende nawoord van Astrid voor, die dan al dagen ondergedoken zit. Die nacht van 26 op 27 november reden drie vrachtwagen met tachtigduizend Judassen het land in om boekhandels te bevoorraden. Negen uur gingen de boekwinkels open en om elf uur was er geen boek meer te krijgen – een nooit eerder vertoonde boekenrun.
Inmiddels zijn er vijfhonderdduizend boeken verkocht in dertien landen, komt er een tv-serie en heeft Steven Speelburg de filmrechten aangekocht. Maar nu eerst op HB: het theaterstuk.

Judas is als een meeslepende Griekse tragedie waarin moord, verraad, moed en familie een rol spelen.

Theaterstuk Judas – De Holleeders dichtbij

Een theaterstuk dus. Deze aangrijpende voorstelling toont hoe het is als je leven dagelijks wordt beheerst door angst en hoeveel moed nodig is om die angst te trotseren. Op een indringende manier wordt duidelijk hoe de vrouwen gebukt gaan onder Holleeders agressie en wordt de beklemmende vrees die Astrid haar hele leven met zich meedraagt voelbaar. Judas is een coproductie van Senf Theaterpartners, Jelle Kuiper Producties en Kik Productions. Jelle Kuiper: “Judas is als een meeslepende Griekse tragedie waarin moord, verraad, moed en familie een rol spelen. Vragen als: durf jij iemand te verraden als je weet dat het je leven kost, als het familie is? Komen in het stuk naar voren.”

Judas - de Holleeders dichtbij
2016-11-05 16:44:52 SCHIPHOL – Het boek Judas van Astrid Holleeder. De zus van crimineel Willem Holleeder, Astrid Holleeder, heeft een boek geschreven waarin ze ingaat op door haar broer gepleegde misdrijven. ANP REMKO DE WAAL

Angst en waarheid

Bijna niemand wist dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, en zelfs zijn eigen moeder Stien ontkwamen niet aan zijn despotisme. In een kwestie als deze kan je de vraag stellen of Astrid met haar boek de waarheid spreekt. Jelle Kuiper zegt hierover: “We hebben bewust gekozen om dit stuk uit te laten gaan van Astrid’ waarheid. Met haar boek als leidraad, dit omdat in toneel het aspect waarheid een ondergeschikte rol speelt. Maar, als straks de deuren dichtgaan, dan is het even waar.”

’s Ochtends krijgt Astrid een sms van de politie waarin ze leest waar ze die avond zal slapen

Dilemma’s

Het toneelstuk wordt verteld vanuit vier vrouwen: zussen Astrid en Sonja Holleeder, hun moeder en de dochter van Astrid. Willem wordt niet opgevoerd, als toeschouwer voel je wel zijn constante aanwezigheid. Astrid Holleeder is zelf betrokken geweest bij de totstandkoming van Judas en heeft zelfs actrice Renée Fokker persoonlijk uitgekozen om haar te spelen. De vier vrouwen worstelen met een grote dilemma, want moeten zij hun broer verraden wat hun leven in gevaar brengt, en zo ja: wanneer? Onder dit hoofdvraagstuk schuilen ook persoonlijke dilemma’s. Moeder Stien bijvoorbeeld, een oud vrouwtje gespeeld door Trudie de Jong, moet kiezen tussen haar kinderen.

de 25 duizend euro die Willem over heeft om haar te liquideren is al betaald

In 2016 schrijft Astrid Holleeder haar verhaal op. Als een soort testament, omdat ze niet weet of ze er morgen nog is. Vanuit de gevangenis heeft haar broer na de verschijning van het boek haar liquidatie geregeld; de 25 duizend euro die Willem over heeft om haar te liquideren is al betaald. Ook voor zus Sonja en Peter R. de Vries is het bedrag al overgemaakt. Astrid zit momenteel ondergedoken, voor waarschijnlijk de rest van haar leven. De voormalig advocate kan niet over straat, heeft vier geheime safe houses en een koffer waar ze uit leeft. ’s Ochtends krijgt ze een sms van de politie met informatie waar ze die avond zal slapen. Boodschappen doen, koffie drinken of shoppen is onmogelijk; alles moet het de grootst mogelijke voorzichtigheid en ingewikkeldheid.

Vrijdag 9 en zaterdag 10 november kan je de voorstelling Judas – De Holleeders dichtbij bezien in de Schouwburg Haarlem. HB zal aanwezig zijn dus wellicht zien we je daar. Check voor kaarten  www.theater-haarlem.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here