ANIARA: dé Koorbiënnale must see

0
64

De Koorbiënnale laat 10 dagen bijzondere, originele en spraakmakende voorstellingen zien en belicht alle facetten van koormuziek. Dit jaar zijn ze verheugd dat ANIARA naar de Toneelschuur komt. Een grote productie uit de Verenigde Staten van het Grammy Award winnende koor The Crossing. In deze video legt Neil Wallace uit waarom dit de must-seevoorstelling van de Koorbiënnale 2019 is. 

ANIARA

ANIARA weer Europese première bij de Koorbiënnale 

Na het indrukwekkende Human Requiem (2015) en Anthracite Fields (2017) schrijft de Koorbiënnale opnieuw geschiedenis door de Europese première te presenteren van één van de meest ambitieuze experimenten in geënsceneerde koormuziek: ANIARA. Dit is de must-seevoorstelling van de tiende editie van de Koorbiënnale. Deze voorstelling speelt in de Toneelschuur. Het stuk is een 90 minuten durende multimedia voorstelling voor koor, film, acteurs, dansers en instrumentalisten. Het koor wordt gevormd door de 16 zangers van The Crossing die de muziek uit het hoofd zingen. ANIARA is het Europese debuut van The Crossing, Amerika’s meest innovatieve professionele kamerkoor. Voor het theatrale deel tekent het Klockriketeatern uit Helsinki, een theatergezelschap befaamd om zijn vitale en visueel indrukwekkende voorstellingen.

Ruimtereis

ANIARA is gebaseerd op het epische gedicht uit 1956 van de Zweedse Nobelprijswinnaar Harry Martinson. Het verhaalt in 104 korte verzen over het laatste ruimteschip dat ergens in de verre toekomst de onbewoonbaar geworden Aarde verlaat, op zoek naar een nieuwe wereld. Het schip raakt echter, onderweg naar de onbereikbare constellatie Lyra, uit koers en zwerft verloren in de leegte van de eeuwigheid – die ook de leegte van het innerlijk van de reizigers weerspiegelt.

Voor ANIARA heeft de vooraanstaande componist Robert Maggio een partituur geschreven. Maggio staat bekend om zijn toegankelijke, dramatische en kleurrijke muzikale taal en heeft in workshops zeer nauw met de zangers en Donald Nally gewerkt om het theatrale in het verhaal naar voren te brengen. Dit is de eerste keer dat zijn muziek in Nederland klinkt. The Crossing en het Klockriketeatern worden in de Toneelschuur aangevuld met drie toonaangevende Nederlandse instrumentalisten. Joonas Tikanen, een van de beste Finse licht- en video ontwerpers tekent voor het levende videodécor, dat met behulp van 5 projectoren zangers en luisteraars zal meenemen in de virtuele ruimte.

Kaarten zijn nu te koop voor wo 3 juli en do 4 juli via koorbiennale.nl/programma of aan de kassa van de Toneelschuur.

Meer Haerlems Bodem? Luister hier de nieuwste HB podcast Politics met Marie–Thérèse Meijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here