Hoe is het om op te groeien met een vader in een inrichting? Hoe beïnvloedt een ingewikkelde jeugd de rest van je volwassen leven? Op deze vragen geeft Antoinette Beumer antwoord op donderdag 19 april in het Dolhuys. De avond zal in het teken staan van haar roman ‘Mijn vader is een vliegtuig’. 

Mijn vader is een vliegtuig

’Mijn vader is een vliegtuig’ schetst het leven van de veertigjarige, succesvolle Eva terwijl ze in een vrije val terechtkomt na het overlijden van haar moeder. Eva wordt steeds angstiger. Ze verliest langzaam de grip op de werkelijkheid en gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten in haar jeugd. Die wordt gekenmerkt door het vertrek van haar vader naar een psychiatrische inrichting, waar hij sindsdien verblijft. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader is dat het begin van een uitputtende en beangstigende ontdekkingstocht naar het verleden.

Eigen ervaringen

De roman is geïnspireerd op Antoinette’s eigen ervaringen met een ingewikkelde jeugd. Zij groeide op met een vader die meer dan dertig jaar doorbracht in een inrichting. Ze voelde zich onveilig in een situatie die juist veilig had moeten zijn; het gezin waarin je opgroeit. ‘Mijn vader is een vliegtuig’ is een psychologische fictieve roman over onverwerkte trauma’s, de scheidslijn tussen fictie en realiteit en de al te reële angst om je verstand te verliezen.

Antoinette Beumer

antoinette beumer

Antoinette Beumer (1962) is tevens regisseur. Zo heeft ze films als De gelukkige huisvrouw (2010), Loft (2010), Jackie (2012) en Soof (2013) geregisseerd. Ook regisseerde ze de serie Willemspark op de VPRO. Toen ze bezig was met het schrijven van het boek, stopte ze tijdelijk met films maken. Maar nu heeft ze echter plannen om ‘Mijn vader is een vliegtuig’ te verfilmen. Antoinette: ‘Eerst wil ik van ‘Mijn vader is een vliegtuig’ een scenario maken en vervolgens een film. Ja, dat heeft wel iets komisch, mijn eigen boek verfilmen. Vaak mopperen schrijvers enorm op de film die op hun boek is gebaseerd. Dat zou in mijn geval heel raar zijn. Ik zeg weleens voor de grap: straks schrijven recensenten dat het boek beter was.’

Antoinette Beumer, donderdag 19 april in het Dolhuys. In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €12,50. Reserveer wel even van tevoren 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here