Taart. De meesten van ons zullen daarbij aan iets positiefs denken. Aan slagen, een verjaardag of misschien zelfs aan een bruiloft. In ieder geval aan iets fijns. Het Appeltaart Imperium voegt hier een compleet nieuwe dimensie aan toe. Aan de Zijlweg in Haarlem en de Oppaallaan in Hoofddorp worden heerlijke taarten mét een goed verhaal gebakken. Quirijn ging namens Haerlems Bodem op bezoek.

Eerder schreef ik een artikel over Roads. Het interview dat ik daar mocht afnemen is wel even blijven hangen, moet ik bekennen. Het is misschien een cliché, maar wat mogen we ons welzijn koesteren én wat mogen we organisaties als Roads koesteren. Dankzij hun goede werk kan je namelijk stapjes vooruit zetten, ook als je een tijdje (tegen je zin in) achteruit hebt moeten lopen.

Mijn kennismaking met Roads vond plaats bij Roads Print & Pixels. Deze keer mag ik op visite bij één van de andere sociale firma’s van Roads: het Appeltaart Imperium. Vanaf de Zijlweg wordt wereldheerschappij nagestreefd, met heerlijke taarten als voornaam wapen.

Mijn gesprek is met Jorn Slagman, werkbegeleider bij het Appeltaart Imperium. Omringd door de heerlijkste geuren neemt hij me mee in de wereld van appeltaarten die zich laten omschrijven als vers, ambachtelijk en sociaal.    

Weg omhoog

‘Bij het Appeltaart Imperium werken mensen die door gezondheidsproblemen, veelal psychisch van aard, een afstand hebben opgelopen tot de arbeidsmarkt. Hier kunnen ze de stap zetten naar de houvast die werk biedt. Wanneer je je leven weer wil gaan opbouwen, is dit een perfecte plek. Zowel als tussenstation richting een andere baan, of als vaste werkplek,’ vertelt Jorn.

Bij het Appeltaart Imperium aan de Zijlweg poetsen inmiddels een kleine 35 mensen de opgelopen achterstand weg. Dit gebeurt in wisselende samenstelling. Niet iedereen is immers (al) in dezelfde mate inzetbaar. Daarbij moeten bakkerij en winkel gedurende alle dagen bemenst worden. Dat vraagt om een aanzienlijk personeelsbestand. 

‘Er zijn hier doorgaans zo’n vier mensen tegelijk aan het werk. Vaak start na de lunch een nieuwe ploeg. In de ochtend worden vooral de taarten gemaakt en gebakken. In de middag worden de voorbereidingen voor de volgende dag verzorgd. Ieder heeft een eigen specialistische rol – samen zijn we een geoliede machine,’ aldus Jorn.

Samen zoeken naar comfort en herstel

Wanneer je start bij het Appeltaart Imperium is dit een stap in je herstel. In het begin is het vaak ook een drempel – je komt immers van ver en een nieuwe start in een werksituatie vraagt dan veel van je. Daarbij geldt dat de inzetbaarheid per deelnemer verschilt. Daarom vindt een heel zorgvuldige verkenning en opbouw van belastbaarheid plaats. Iedere nieuwe collega begint met een kennismakingsgesprek. Ook wordt gekeken of en welke werkervaring iemand meebrengt. Van daaruit worden de verschillende rollen in de bakkerij besproken, en wordt gekeken wat bij iemand past. Op die manier kunnen deelnemers werk doen dat aansluit bij talent en ervaring, en waarbij hun capaciteit optimaal benut wordt. ‘Het is soms een grillige traject. Net zoals het hele leven eigenlijk,’ glimlacht Jorn. ‘Samen zoeken we naar het comfort dat nodig is om naar tevredenheid van alle betrokkenen te functioneren.’

Succes in Haarlem, tweede locatie in Hoofddorp

Met succes, zo mag gezegd worden. Velen vonden via het Appeltaart Imperium een volgende baan. Voor veel anderen geldt dat ze juist bíj het Appeltaart Imperium hun perfecte plek vonden, en deze dus nog steeds met veel plezier invullen. Het Appeltaart Imperium is ook als onderneming een succes. Aan de Zijlweg worden al 15 jaar de heerlijkste taarten gebakken en verkocht. Sinds begin dit jaar is een tweede vestiging geopend, en wel aan de Oppaallaan in Hoofddorp. Horecaondernemers én particulieren kunnen ook hier taarten kopen of bestellen. ‘Restaurants, grand cafés, hotels, koffiehuizen, particulieren: we leveren aan iedereen. Als je je gasten dus een taart met een goed verhaal wil voorschotelen, dan ben je bij het Appeltaart Imperium echt aan het goede adres’, vertelt Jorn.    

Winkelier van het jaar

Dat het Appeltaart Imperium niet alleen een waardevolle maatschappelijke functie vervult, blijkt wel uit het feit dat de gemeentelijke, provinciale én nationale titel ‘Winkelier van het jaar’ in de categorie ‘Bakkers’ is binnengehaald. Op deze manier heeft een vakjury erkenning gegeven voor de creativiteit, inspanningen en vooral kwaliteit die geleverd wordt voor een perfecte klantervaring. 

Gaan!

Die klantervaring opdoen is een aanrader, zo durf ik te stellen. Stap gewoon eens binnen in de winkel aan de Zijlweg 115 zwart in Haarlem, of de Oppaallaan 1180 in Hoofddorp. De enige spijt die je krijgt, is dat je met één of meerdere taarten naar huis zal gaan die waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn. Daar staat echter heel veel goeds tegenover. Goeds, en lekkers, dankzij een taart met een verhaal. Vers, ambachtelijk, sociaal én heerlijk! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here