Met gespitste oren betreedt de hond zijn koninkrijk. Tientallen, nee honderden onderdanen, allemaal op hun rug met de pootjes omhoog! Feest! Voor je het weet sprint hij over het strand, tussen blote benen en stiekem ontblote borsten door. De koning van het strand, dat is hij, en niemand kan daar iets aan veranderen. De wereld bekijken door de ogen van je hond levert een hoop nieuwe inzichten op. Boswachter Arjan Postma, onder meer bekend van zijn eerste boek Buiten! en zijn tv-programma Natuurlijk Noord-Holland, kan daar honderduit over vertellen. Zijn verhalen heeft hij gebundeld in zijn nieuwe boek Buiten met je hond.

ArjanPostma-1-HB

Wensboswachter
Met zijn eigen hond braaf naast zich betreedt Arjan de Veerplas. Borderterriër Skipper dartelt vrolijk door het gras, volledig in beslag genomen door de geuren van ganzen, konijnen en ander moois. “Dat is toch een plezier om naar te kijken?” lacht Arjan, voor hij de keet betreedt die op de plek staat waar straks het Veerkwartier verrijst. Skipper vlijt zich aan zijn voeten, met een stiekeme blik op de aardbeientaart op tafel.

De kriebel om boswachter te worden zit er bij Arjan van jongs af aan in. “Mijn opa en vader wilden alle twee boswachter worden, maar zijn uiteindelijk iets anders gaan doen. Ik ben de derde generatie wensboswachter.” Hoewel hij na zijn middelbare school aan een opleiding Geschiedenis begint beseft hij zich al snel dat hij een andere kant op wil en stort hij zich vol op het boswachtersvak. Dat blijkt helaas niet helemaal uit te pakken zoals gepland. “Ik heb dat vele jaren met enorm veel plezier gedaan. Tot mijn werkzaamheden veranderden en ik meer kantooruren maakte dan dat ik buiten bezig was.” Op dat moment gooit hij het roer om, gaat weg bij Landschap Noord-Holland en begint voor zichzelf als freelance boswachter.

ArjanPostma-3-HB

Speurhond
Terwijl Arjan vertelt over deze transitie kijkt Skipper ons nieuwsgierig aan. Zodra ik mijn hand uitsteek om hem eens lekker over zijn kop te aaien, grijpt Arjan in. “Dat is heel dominant. Een kat vindt dat fijn, een hond niet. Kijk, zo doe je dat.” Voor ik het weet verandert de ietwat schuchtere Skipper in een ongelooflijk aanhankelijke schoothond. Mijn zachte aaien onder zijn hals maakt van hem een volledig tevreden metgezel. Deze man weet echt waar hij het over heeft!

“Als freelancer hoefde ik mensen er niet meer op te wijzen dat hun hond daar niet los mag lopen of dat gebied niet in mag. Dus stond het me vrij een eigen hond te nemen! Dankzij Skipper zie ik dingen die me normaal nooit opgevallen zouden zijn, of die ik heel anders zou bekijken. Neem nou een besneeuwd duinlandschap. Als je dat heel vroeg in de morgen betreedt, zie je precies welk dier waar gelopen heeft. Voor Skipper werkt dat niet met gewone sporen, maar met geursporen. Die trekt, door de versheid van de geuren, chronologisch helemaal na wat er gebeurd is op die plek. Dat is zo’n verschil met hoe ik dat beleef, dat is ontzettend leuk.”

ArjanPostma-2-HB

Vleermuizenplasjes
Buiten met je hond barst van de tips, verhalen, anekdotes en prachtige wandelgebieden in alle provincies. Na dit interview is ons al snel duidelijk dat hij niet alleen ontzettend veel weet over de natuur, maar ook een fantastische verhalenverteller is. Dat is ook anderen opgevallen, want in onder meer RTL Late Night schuift hij als graag geziene gast aan om zijn verhalen te vertellen. Omdat Arjan zijn verhalen en enthousiasme over de natuur graag met anderen deelt, gaat dit najaar zijn theatertour van start. En wat is daar nou een mooiere locatie voor dan Caprera in Bloemendaal?

“Ken je dat? Dat je heerlijk zit te genieten van de muziek in het openluchttheater en dat er dan de hele avond lang vleermuizen over je hoofd scheren? De insecten die op de lampen van het theater afkomen zijn voor hen natuurlijk een feestmaal. Het mooie is, dat iedereen dat wel weet. Ze vallen tenslotte erg op. Toch beseft niemand zich dat de ‘spetters’ die iedereen op zijn armen voelt vallen en iedereen bang maken voor een enorme hoosbui, in werkelijkheid gewoon plasjes van de vleermuizen zijn!” Om de interactie met het publiek te waarborgen is het ook mogelijk ter plekke een vraag aan Arjan te sturen. Enkele van deze toeschouwersvragen zal hij dan later in de show beantwoorden. “Zo weet ik ook wat anderen willen weten.”

ArjanPostma-6-HB

Terwijl Skipper kijkt hoe zijn baasje rustig het laatste stuk taart verorbert, ronden we het interview af. Met pijn in het hart, want we willen nog veel meer weten over het transseksuele gedrag van kemphanen en over hoe honden tijdens het uitlaten met elkaar ‘Facebooken’. Fotograaf Jaap volgt Arjan en Skipper naar buiten en de beide wijze heren wisselen nog even enkele wetenswaardigheden uit over de vogels in het gebied. Ik kom met mijn vogelkennis niet verder dan de kokmeeuw of het roodborstje en hou me samen met Skipper op de achtergrond. Gewoon even genietend van de natuur, en van Arjans prachtige verhalen. Een betere avondbesteding is er niet.

Arjan Postma staat op woensdag 9 september twee keer op de planken in Caprera in Bloemendaal. Ook zo ontzettend benieuwd naar wat hij allemaal te vertellen heeft? Kaartjes zijn verkrijgbaar via de site Eventim.

Tekst: Marloes Derks
Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here