De kleinste dierentuin van Nederland… staat in Haarlem. Wist je dat? Wij wisten het niet, totdat iemand er kortgeleden over tipte. Wij vonden het een verhaal waard en gingen een dagje naar de dierentuin: Artisklas in Haarlem Noord.

Klein is ‘ie inderdaad. Het is een soort doolhofje langs de vertrekken van de dieren die hier verblijven. Tegen de Big Five zal je niet aanlopen hier. Maar voor een middagje van dieren genieten én erover leren, ben je bij Artisklas aan het juiste adres.

Artisklas vissen   Artisklas salamander

De dierentuin is ooit gestart door een (inmiddels oud-)medewerker van Artis. Hij wilde kinderen uit zijn buurt in Amsterdam iets leren over dieren. Later is het dierentuintje verhuisd naar Haarlem, waar het sinds 2003 officieel een dierentuin is en hiermee de kleinste van Nederland. Het was 1964 toen Artisklas werd gestart. Een kort rekensommetje leert dus dat de dierentuin dit jaar 50 jaar bestaat. Een mooi moment om even stil te staan bij deze plek op Haarlems bodem.

Artisklas [3]   Artisklas [5]

Geen Big Five, maar wel stekelvarkens, tropische vissen, een nandoe (familie van de struisvogel), slangen en reptielen. De dierentuin is alleen in het weekend open en al het personeel wat je er tegenkomt verleent vrijwillig hun medewerking. Alle vrijwilligers nemen uitgebreid hun tijd om je meer te vertellen over de dieren of om ze uit hun holletje te lokken als ze even niet te zien zijn. Erg geschikt voor kinderen die gek zijn op dieren, er meer over willen leren en ze willen verzorgen.

Artisklas wasberen   Artisklas [10]

Aan ieder vertrek hangt een bordje waar de naam van het dier op staat. Er staan leuke weetjes op, zoals hoe snel een nandoe kan rennen (60 km. per uur!) en ook zie je de namen van degenen die het beest hebben geadopteerd. Dat kan dus ook bij Artisklas; een dier adopteren waarmee je de mogelijkheid hebt om voor het dier te zorgen. Verder kun je ervoor kiezen om donateur van de dierentuin te worden. Omdat de stichting afhankelijk is van kleine subsidies, kunnen ze alle financiële bijdragen goed gebruiken. Voor 15 euro per jaar ben je donateur Artisklas. Hiermee steun je de dierentuin en de entree is dan uiteraard gratis.

Overigens hoeft het ‘gewone’ publiek het om het geld niet te laten; de entree is 1,50 voor volwassenen en 1 euro voor kinderen. Artisklas zit in Haarlem-Noord, bij het Schoterbos, en is alleen in het weekend geopend. Parkeren kan praktisch voor de deur. Of je pakt de bus: lijn 2 en 3 stoppen voor de deur (halte Stayokay). Voor meer info over de dierentuin, openingstijden of donateur worden, check www.artisklas-haarlem.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here