Heb je donderdagavond geen zin om te koken, maar wil je wel iets lekkers eten en nieuwe mensen ontmoeten? Neem dan eens een kijkje bij Chef Debuut in het Badhuis in de Leidsebuurt van Haarlem.

Aanpakker uit Amsterdam

Chef Debuut is een initiatief van Stichting Dropp-Inn onder leiding van Thera Smitt en heeft als doel jongeren tussen de 15 en 25 jaar, waaronder allochtone statushouders, te helpen integreren in de maatschappij en ze een opstapje te geven naar bijvoorbeeld een bijbaantje of stageplek. Koken en samen eten is volgens Thera een uitstekende gelegenheid om de nodige contacten hiervoor te leggen. Deze import-Amsterdamse is een echte aanpakker, die zich ook vroeger al in stadsdeel De Baarsjes het lot van kansarme jongeren aantrok. Zeker toen ze zag dat de gemeente duidelijk veel te weinig deed om deze kinderen te betrekken bij de buurt en de problemen in het stadsdeel nauwelijks erkende. Daarom startte zij samen met Stichting Dropp-Inn, inmiddels bijna 13 jaar geleden, een jongerenatelier waar allochtone en autochtone jongeren zich in konden zetten voor de buurt en ondertussen ook zichzelf konden ontwikkelen door middel van muziek, tekenen, dans, koken en meubels maken. Het bleek een succes waar niet alleen de jongeren, maar eigenlijk de hele buurt beter van werd.


Thera helpt de meiden zichzelf te presenteren

Bruggen slaan

Toen ze naar Haarlem verhuisde zag Thera ook hier, zij het in mindere mate, een groep potentiele drop-outs waar eigenlijk niemand zich om bekommerde. Mensen in de buurt keken angstvallig naar ‘die enge jongeren’ en er was totaal geen contact.
Thera was overtuigd dat ook hier een brug geslagen kon worden tussen de twee groepen, door een sociaal project te ontwikkelen waar iedereen van profiteert. Ze startte in Haarlem The Green Team. Hier helpen jongens en meiden tussen de 14 en 25 jaar om grote bloem- en moestuinbakken te maken die in de buurt geplaatst worden. Dit brengt meer groen in de stad en creëert sfeer en verbinding in de buurt. Ook bouwden ze bankjes en picknicktafels waardoor er ontmoetingsplekken ontstonden. Zo wordt het makkelijker voor buurtbewoners en jongeren om contact te leggen.

Met Chef Debuut is de gedachte hetzelfde: bouw contacten op tussen groepen mensen die normaal niet zo snel contact met elkaar zouden leggen. Gebruik die contacten vervolgens om jongeren een opstapje te geven voor hun toekomst.

Giechelende meiden

Op de avond dat Haerlems Bodem aanschuift in het Badhuis, staat er een geurig en smakelijk gerecht van couscous, wortel, courgette, rettich, paprika en kikkererwten op het menu. Drie mooie meiden uit Eritrea zijn de gastvrouwen van de avond. Luwam T, Luwam G en Adiam zijn alle drie 16 jaar en via de vader van Adiam in contact gekomen met Thera. Ze wonen sinds een paar jaar in Nederland en gaan naar het Sterren College. Ze helpen deze avond mee in de keuken, serveren eten en helpen met de bereiding van het dessert. Na het eten mogen ze vertellen wat hun hobby’s zijn, hoe ze hun toekomst zien en waar ze graag hulp bij zouden willen krijgen. Het gaat wat moeizaam want de meiden zijn verlegen, giechelen veel en Nederlands spreken gaat nog moeizaam. Thera helpt ze een beetje. Zo horen we dat Luwam G houdt van sporten en lezen en dat ze later graag sportleraar of apothekersassistente wil worden. Ze zou het leuk vinden om een bijbaantje te vinden in de ouderenzorg of door klusjes voor mensen te doen.

Een van de Luwans serveert

Wat kan jij doen?

Ze zijn wel gewend aan wat exotischer eten dan AGV

De aanwezigen luisteren geduldig. Hun ‘taak’ is om na te denken of en op welke wijze zij hun steentje kunnen bijdragen deze dames een helpende hand te bieden. De meiden zouden bijvoorbeeld graag een bijbaantje hebben. Wie daarin voor hen kan bemiddelen of wil helpen met het solliciteren, kan contact opnemen met de meisjes of met Thera. Onder de aanwezigen zijn Niels, Ruud, Margriet, Paula en (klein)zoon Jordi van twee, die lekker rondscharrelt in het Badhuis terwijl de volwassenen aan tafel zitten. Paula is bevriend met Thera en heeft de hele familie uitgenodigd om mee te eten. Het is ze goed bevallen. Ze zijn wel gewend aan wat exotischer eten dan AGV (red: aardappelen, groente en vlees) en staan positief tegenover het concept achter Chef Debuut.

Ook Petra, die haar brood verdient als verhalenvertelster, ziet mogelijkheden in het project. Zij wil de jongeren graag helpen hun verhaal te vertellen. Wat haar betreft hoeft dat niet per sé met verbale technieken want er zijn ook heel veel mooie alternatieven om te laten zien wie je bent en wat je zoekt in het leven.

Lekker eten voor weinig

Eet een keertje mee

Ben je benieuwd naar de jongeren. Denk jij wellicht iets te kunnen bijdragen of heb je gewoon trek in een bord goed eten voor een zeer kleine bijdrage (€ 6,50 inclusief toetje), meld je dan aan voor een avondje Chef Debuut. Reserveren bij Thera Smitt via mail Thera@stichtingdropinn.nl of een appje/smsje naar 06-13237520. Voor meer info kijk je op stichtingdropinn.nl/chef-debuut/

Meedoen?

Ben jij tussen de 15 en 25 jaar en woon je in Haarlem of omgeving? Wil je jouw sterke kanten verder ontwikkelen en ben je nog niet zeker welk beroep jij zult gaan kiezen? Vind je het interessant om samen te werken met andere jongeren?
Chef Debuut kan je helpen je skills uit te breiden, je creativiteit verder te ontwikkelen en je zelfvertrouwen te vergroten! Je leert je zelf te presenteren en je doet veel werkervaring op. Je werkt projectmatig en in samenwerking met andere jongeren en professionals. Elk project waaraan jij deelneemt wordt afgesloten met een certificaat. Meer informatie? Neem contact op met Thera of de Stichting Drop-Inn.

Ook leuk in Haarlem: retro gamecafe.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here