In Haarlem zijn er veel dansscholen, maar als een leerling op zoek is naar echt klassiek ballet komen ze vaak bij Balletstudio Kennemerland terecht. Meteen bij binnenkomst in het pand aan de Wagenweg kom je in de ‘balletsfeer’. Voor mij als familielid niet onbekend. Sonja (88), Marina (58) en Mathilde Koster (30) zijn de drie generaties die hier hun liefde voor dans verspreiden. De vrouwen kijken zoals elk jaar weer uit naar de voorstelling van de balletstudio, maar dat is er dit jaar niet zomaar één! 31 mei zal de 100ste en 101e voorstelling plaats vinden in de Stadsschouwburg in Haarlem.

Sinds 1973 een begrip in Haarlem
Balletstudio Kennemerland werd in 1973 opgericht door Sonja Koster. Zij beheerde gedurende vijftien jaar eigen balletscholen in het buitenland. Haar werk werd o.a. erkend door de Universiteit van Maracaibo (Venezuela), die haar beloonde met een Erediploma voor buitengewone verdiensten. In de loop der jaren groeide Balletstudio Kennemerland uit tot één van de grootste in Haarlem. Zo werden ruim honderd leerlingen na geslaagde audities tot één van de vier Nationale Balletacademies toegelaten. De huidige algemeen en artistiek leider Marina, dochter van Sonja, nam het in 1993 van haar over. Kleindochter Mathilde geeft balletles bij de studio. Inmiddels wordt er ook niet alleen maar balletles gegeven, maar komen ook modern, jazz en musical aan bod. De betrokkenheid van Sonja is nog steeds groot. Zo komt ze tijdens de kijklessen nog altijd een bezoekje brengen. Balletstudio Kennemerland beschikt over twee eigen studio’s op de Wagenweg en Klein Heiligland.

Afbeelding2BalletstudioKennemerland

Samenwerken als familie
Drie generaties die samenwerken. Dat is toch wel even heel bijzonder beaamt Mathilde. “Ik ben dagelijks met mijn oma en tante in de weer. Hoe mooi is dat? Met Marina werk ik intensief samen. Ze is met de school opgegroeid en weet als geen ander wat er allemaal bij komt kijken.” Sonja, door velen ‘Oma Ballet’ genoemd, is van de oude stempel, maar nooit ouderwets. Ze vindt het alleen maar gezellig dat samenwerken en daarmee haar dochter en kleindochter vaak te zien. “Ik vind dat mooi dat er drie generaties hier staan te huppelen.” Ze woont nog boven een van de studio’s en bemoeit zich vaak met van alles. Prachtig zijn haar verhalen vinden Mathilde en Marina. “Wie kan er nou na vertellen dat dé Hans van Manen haar pruiken verzorgt heeft in de tijd dat ze de Revue voorstellingen gaf in het Carré theater.” Een oude rot in het vak waar de dames geregeld nog van leren. “Toen ik het over nam van mijn moeder kon ik mijn eigen ideeën doorvoeren, maar haar advies nam ik altijd wel mee” zegt Marina.

[rev_slider Ballet]

Trots
De vrouwen zijn niet alleen trots op elkaar, maar vooral ook op hun leerlingen. “Als het kwartje valt over het gebruiken van een bepaalde techniek. Dat is een magisch moment” vertelt Mathilde. Ze is altijd erg trots op onzekere leerlingen die op een gegeven moment de onzekerheid achter zich laten. Sonja voegt daar aan toe dat er ook heel veel trouwe leerlingen zijn die de lessen jaren blijven volgen. “De oudste is ondertussen al in de 80!.” Ook zijn de dames er trots op dat ze nog steeds bestaan. “We geven met name veel balletlessen bij Balletstudio Kennemerland. Niet de meest populaire dansvorm van nu, maar daarom ben ik er juist zo trots op dat we tussen al die scholen met andere moderne dansstijlen nog steeds bestaan” vertelt Mathilde.

100ste en 101ste voorstelling
Marina kijkt er altijd weer naar uit om te zien hoe jonge leerlingen hun eerste voorstelling beleven en hoe de oudere leerlingen er naar toe leven. “Bij elke voorstelling zie je dat de leerlingen weer vooruit zijn gegaan.” Leerlingen zijn in constante ontwikkeling en dat geeft de vrouwen veel plezier om mee te mogen werken. “Naast een leuk balletpasje probeer ik de leerlingen stiekem ook zelfvertrouwen en creativiteit bij te brengen. Voor mijn gevoel doen we iets van betekenis voor de leerlingen.” zegt Mathilde.

Afbeelding9BalletstudioKennemerland

Dit jaar is Mathilde er iets minder bij betrokken dan normaal aangezien ze net moeder is geworden. De 100ste en 101ste voorstelling vindt ze wel een enorme mijlpaal. “Kun je nagaan hoeveel leerlingen we in al die tijd op het podium hebben gehad. Het is een mooi moment om bij stil te staan.” De voorstellingen zijn altijd een groot hoogtepunt voor de leerlingen. Maanden van oefenen, oefenen en oefenen zijn er aan vooraf gegaan. “We staan als docenten in de coulissen en de leerlingen laten hun dans zien op het podium. Het is heel spannend en vaak ook een beetje emotioneel als het zo ver is.” Bij zo’n voorstelling staat Mathilde vanuit de coulisse altijd met veel plezier mee te doen met haar leerlingen. Marina is druk bezig met de artistieke leiding van de voorstelling. Sonja zit zoals altijd vanuit de coulisse mee te kijken naar elke dans om vervolgens aan het einde van de voorstelling toch nog even op het podium te verschijnen waar de drie dames elkaars handen vast houden, een diepe buiging maken en het applaus ontvangen dat ze elk jaar weer verdienen.

Check de Facebook pagina van Balletstudio Kennemerland om op de hoogte te blijven van deze dansende familie of bekijk de website www.balletstudiokennemerland.nl.

Tekst & Fotografie: Sophie Koster