Van de Red Hot Chili Peppers tot Anouk en van Di-rect tot de band om de hoek: de samenstelling van een band wil nog wel eens veranderen en daar komt een enorme zoektocht bij kijken. Want waar vind je de gitarist die exact begrijpt welk rifje er op welke plaats hoort, of een drummer die niet steeds zijn stokken uit zijn handen laat vallen? Facebookgroepen en websites waarop muzikanten elkaar kunnen vinden zijn er genoeg, maar zijn vaak niet gebruiksvriendelijk of het overzicht is hopeloos zoek. Martijn van de Water, gitarist van de Haarlemse band Star Atlas, liep tegen exact dat probleem aan en besloot het beter te doen. Deze maand ging zijn site Bandleden Gezocht live.

Dat Martijn weet waar hij het over heeft, blijkt al vrij vroeg in het gesprek. Zijn band is al diverse keren van samenstelling gewisseld, en het invullen van een nieuwe positie ging niet altijd even makkelijk. “Er zijn genoeg plaatsen om nieuwe bandleden te zoeken, maar die zijn niet echt gebruiksvriendelijk. Zo kun je bijvoorbeeld vaak wel op regio sorteren, maar wat doe je dan in een grensregio? Zoeken wij als Haarlemse band alleen in de regio Amsterdam, of kijken we ook naar Utrecht? Je wordt erg beperkt in je zoektocht.” Ook Facebook bleek, ondanks de overdaad aan goede Facebookgroepen, niet het ultieme medium. “Ik post iets, maar binnen een dag posten nog dertig anderen een oproep en voor je het weet sta je onderaan de pagina. Dan vindt niemand je meer.

België

Daarom nam Martijn het heft in eigen handen. “Want als je niet kunt vinden wat je zoekt, kun je het net zo goed zelf opzetten!” Een groot deel van het werk deed hij zelf, maar gelukkig pakten zijn vrienden “noem ze gerust andere gekken” ook een deel van het werk op. Van designer tot interactieontwerper, samen zetten ze bandledengezocht.nl neer. Marketing deed Martijn voor een groot deel zelf. “Gelukkig is het een makkelijk product om in de markt te zetten: er is nou eenmaal veel vraag naar en dat maakt het interessant. Er zijn veel muzikanten die onderkennen dat het beter kan.

martijn van de water bandleden gezocht

Dat die vraag er is, bleek al bij de lancering: binnen de eerste 24 uur trok de site 750 unieke bezoekers. Het non-profit aspect van de site draagt natuurlijk bij aan het succes. “Wij zetten het op, en op een gegeven moment gaat het hopelijk vanzelf lopen. Iedereen kan gratis een oproep plaatsen.” Ook de Facebookpagina heeft op het moment van schrijven al 600 leden. “Zelfs vanuit België kreeg ik vragen; ‘kunnen wij ook oproepjes plaatsen?’ – omdat we een .nl-domein zijn. Waarom niet? Als je elkaar kunt verstaan kun je samen muziek maken, en ik begrijp dat een band in Breda of Tilburg net zo goed met een Belg kan spelen.

Chemie

Op Bandledengezocht vinden muzikanten van elk kaliber elkaar. “Ik ben ook benaderd door enkele gerenommeerde bands,” (we wachten nog steeds op de off the record onthulling, Martijn!) “en ik zou niet weten waarom die niet bij ons terecht kunnen.” Om niemand in de weg te zitten, is Martijn ook een samenwerking met diverse andere partijen aangegaan die advertenties op hun pagina’s bij hem door kunnen plaatsen. “Het gaat me puur om de muzikanten, dat die elkaar vinden. Hoe ze dat doen, maakt me niet uit. Als ik chemie tussen twee partijen kan laten ontstaan die elkaar anders niet hadden gevonden, dat is toch fantastisch?

Het gerucht gaat dat de eerste match inmiddels op handen is. Tot die tijd kunnen wij alleen maar tegen alle ‘single’ muzikanten en in de woestijn roepende bands zeggen dat ze zich in moeten schrijven: van nieuwe, toffe samenstellingen profiteert tenslotte iedereen.

Fotografie: Jaap Kroon

nb.: De website is ontwikkeld en wordt onderhouden door vrijwilligers. Voor doorontwikkeling van het platform zijn meer handen en sponsoren nodig. Bij interesse om mee te doen aan dit initiatief kunnen mensen zich aanmelden op de site van bandledengezocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here