De zomer staat voor de deur. We laten de jas aan de kapstok hangen, hijsen ons in korte rokjes of broeken zonder pijpen en willen buiten leven. En bij buiten leven hoort ook buiten koken. Maar stel, je wilt Barbecuen in Haarlem. Bijvoorbeeld in de Haarlemmerhout gezellig met je familie en/of vrienden een BBQ de fik in zetten. Mag dat? Mag je zomaar ergens barbecuen in Haarlem? Haerlems Bodem zocht het voor je uit.

Onze nieuwsgierigheid werd aangewakkerd door een artikel in Metro over barbecueën in de Amsterdamse parken. Daar is het geen vanzelfsprekendheid, dat je overal mag roosteren in het wild. Sterker nog, het Westerpark is ongeveer het enige park waar dit nog echt is toegestaan. Daar wordt echter zoveel in de openlucht gekookt, dat het park er door wordt beschadigd. Vooral de wegwerp barbecues zorgen voor brandplekken aan het gras en ander parkmeubilair. Sinds kort staan er in het park een aantal vaste barbecues, in de hoop de overlast tegen te gaan. Is dit een denkbaar scenario voor barbecuen in Haarlem?

Barbecuen in Haarlem
Laat ik meteen maar de eerste vraag beantwoorden. Mag je in Haarlem boven een open vuur je kookkunsten delen met anderen in de openlucht, dus ook in een park? Het antwoord is JA, maar wel met een tenzij. Wanneer mag het dan niet, vraag jij je natuurlijk af. Het wordt door de handhavers niet op prijs gesteld, als jij je eigen restaurant in een van onze prachtige parken begint. Ze kunnen het ook niet waarderen, als jij je rommel niet opruimt. De duimstok komt er niet aan te pas, maar gebruik een BBQ die op pootjes staat minimaal 30cm van de grond. Hoe meer zielen hoe meer vreugde. Maar voor vreugde met meer dan 10 personen moet je een vergunning aanvragen. De hoeders van het park hebben beloofd geen telraam mee te nemen op hun ronde, maar houdt er rekening mee dat je niet zomaar heel Haarlem op je BBQ feestje kunt uitnodigen. Waar wel streng toezicht op wordt gehouden, is het nuttigen van alcohol in het Frederikspark. Daar geldt namelijk een alcoholverbod (art. 2.48 lid 1 APV). Wordt je betrapt, dan riskeer je een boete van 90 euro. Al met al dus een zeer positief antwoord. Barbecuen in Haarlem is geen enkel probleem.

Wat vindt de politiek er van?
Maar hoe zit het dan met de eventuele overlast van barbecuen in Haarlem. Is die er wel, moet Haarlem ook niet aan de vaste barbecues? De Gemeente Haarlem was heel stellig en duidelijk in haar antwoord: “Er is geen overlast en wat ons betreft, komen ze er niet.” Een reactie zonder bedenktijd, daar houden we van. Hoe anders ging het met de reactie van Pieter Postmus van Groen Links, een partij met een uitgesproken mening over het milieu. “Vaste barbecues in onze parken? Nog nooit over nagedacht. Ik bespreek het in de fractie en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld”. Helaas, ik wacht nog steeds op hun reactie. Trots Haarlem vroeg ook wat bedenktijd, maar kwamen wel met een reactie. Voorzitter Sander van den Raadt vindt het wel een leuk idee. “Misschien dat De Nieuwe Energie (Waarderpolder), wel zo’n plek kan worden.” Maar ook het nieuwe Reinaldapark komt wat hem betreft in aanmerking. In overleg met de buurtbewoners zou het een extra boost kunnen geven aan het park. Het park openen met een landelijk kampioenschap slow cooking op barbecues, lijkt hem leuk. Ook Udo Kluijver van wijkraad Welgelegen maakt serieus werk van mijn vraag. Zij vinden het idee van vaste barbecues op het Vlooienveld of in het Frederikspark maar niks. “Beide parkdelen en bos zijn rijksmonumenten en zeer kwetsbaar.” Naar hun mening zijn er al genoeg festiviteiten gericht op eten en drinken en zien liever dat de activiteiten over de stad worden verspreid.

Conclusie en recept
Na zo’n onderzoekje, is het toch wel fijn om te concluderen, dat het met barbecuen in Haarlem nog niet zo slecht is geregeld. Belangrijk is wel, dat we ons realiseren dat we te gast zijn in de huiskamer van moeder natuur. Haar huisregels zijn de belangrijkste. Degene die ze overtreedt, mag worden bestraft met een genadeloze onweersbui. Heb je al trek gekregen na het lezen van dit artikel, dan deel ik graag mij favoriete BBQ recept met je.

Kip in Cola voor 4 personen:

  • – 1 kilo kippenvleugels/pootjes
  • – grof zeezout
  • – 200 g bruine basterdsuiker
  • – 10 eetlepels tomatenketchup
  • – 4 eetlepels gladde, scherpe mosterd
  • – Tabasco
  • – knoflook
  • – 600 ml Coca Cola (beslist geen Cola light!)

 

Dag van tevoren. Verdun de ketchup met de cola en breng het mengsel op smaak naar eigen voorkeur met mosterd, tabasco, knoflook, zout en peper. Breng de marinade met de drumsticks aan de kook en laat ze 45 minuten op laag vuur met de deksel op de pan doorkoken, roer af en toe door. Laat de kip de hele nacht in de marinade afkoelen. Daarna zijn ze klaar voor gebruik op de BBQ.

Eet smakelijk!

Tekst & Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here