Eerlijk is eerlijk; een béétje brak kwam de Haerlems Bodem-verslaggever aangefietst. Volledig begrijpelijk toch, op een vroege zaterdagochtend? Met een goede kop koffie bij de Oerkap en een gesprek met Bart van Liemt in het vooruitzicht wordt het laatste slaapzand uit de ogen geveegd en de laatste gaap onderdrukt. Terwijl de fotograaf alvast de omgeving uitkamt op zoek naar de beste plek voor de foto, verlang ik steeds meer naar een kop koffie. Maar dat shot cafeïne blijkt totaal overbodig als Bart breed lachend en ietwat gehaast aan komt fietsen. Hij stuitert van hot naar her en zijn lijf lijkt over zoveel energie te beschikken dat het onmogelijk is daar niet door aangestoken te worden…

Dat is niet altijd zo geweest. Bart, bekend geworden met zijn band The Sheer en zijn gastoptredens bij Baskerville en inmiddels solo met Bade, werd op zijn vierentwintigste keihard geconfronteerd met zijn eigen kwetsbaarheid. “Iedere jongere voelt zich onoverwinnelijk. Ik word nooit ziek, ik ga niet zomaar dood neer flikkeren, ik ga niemand om me heen verliezen… die illusie kun je natuurlijk niet eeuwig vasthouden.” Voor Bart komt de botsing met de realiteit op het moment dat hij hoort dat hij een nierafwijking heeft. “Ik tourde met The Sheer maar was de hele tijd compleet gesloopt. Ik was zó moe. Uiteindelijk bleek dat mijn nierfunctie extreem laag was en dat ik een transplantatie nodig had.” Zijn moeders nier blijkt geschikt en de transplantie wordt geslaagd uitgevoerd. Bart komt keihard terug en gaat vol aan de slag met Baskerville. “Als je opnames ziet die tijdens die shows met Baskerville gemaakt zijn, geloof je je ogen niet als je me eerder gezien had. Ik had zoveel meer kleur, zo veel meer energie.. het was haast alsof ik na de dood weer tot leven was gewekt.

Flirt
De overgang van The Sheer naar Baskerville was voor Bart een hele logische. “Ik heb een ongelooflijk brede muzieksmaak. Het liefst zou ik in ieder genre met iemand samen werken, alles een keer proberen en aangeraakt hebben. Daar leer je als muzikant zo veel van! Vrijwel ieder muziekgenre heeft een rede van bestaan, dat je ernaar luistert en denkt ja, ik snap wel dat mensen dit vet vinden. Ik wil flirten met alle soorten muziek.” Met dat flirten is Bart al begonnen. Zo maakte hij met The Sheer al een countryplaat en verkende hij met Baskerville de dancewereld. “We hebben met Baskerville een plaat uitgebracht, Times, die zelfs op BBC 1 radio werd gedraaid. Dat was wel even een jongensdroom die uitkwam hoor!

Bade-HB-01

Ook in soloproject Bade kan Bart zijn creativiteit kwijt. De eerste plaat, Miracle Wave, werd gelijk een groot succes en  voor de toekomst heeft Bart duizend-en-één plannen. “Ik wil nog zoveel toffe dingen doen. Ik wil elke dag wakker worden en achter mijn plannen staan. Ik heb ontzettend veel ideeën voor de toekomst, maar ik ben nu vooral bezig met het uitbreiden van Bade. We zijn volop bezig met het schrijven van songs, maar ik wil deze keer echt bewust bezig zijn met wat ik met Bade uit wil brengen. Het eerste album maakte ik alleen, maar nu heb ik een band achter me staan waardoor ik veel meer input heb. Ik wil een gefocust album, zowel qua richting als qua sound. Daar moet ik drastische keuzes in maken, en dat wordt echt spannend. Ik ga echt voor het ‘holy shit, dit is vet’-gevoel. Je maakt pas iets los wanneer je extreme reacties krijgt. Als muziek op je moet groeien, en je gaat het pas later leuker vinden, dan intrigeert het je. Dan ben je het gaan begrijpen.

No more desktoptracks!
Hoe langer we het over muziek, passie, smaak en nieuwe tracks hebben, hoe groter Bart’s armbewegingen worden en hoe sneller hij graat praten. “Ik ga voor het eind van dit jaar sowieso nieuwe tracks uitbrengen. Je moet ook weer niet té lang blijven hangen bij een nummer; op een gegeven moment moet iemand gewoon de knoop doorhakken en zeggen fuck het, we gaan ervoor. Ik heb een hekel aan ‘desktoptracks’. Van die nummers die je gemaakt hebt, tof vindt, maar die je vervolgens op je bureaublad parkeert omdat je niet weet waar ze thuis horen. Die nummers horen daar niet, die horen ergens waar iedereen ernaar kan luisteren! Of er dan wat mee gebeurt is een tweede, maar dan heb je het in ieder geval de wereld in geslingerd. No more desktoptracks. Dat is zeker weten mijn nieuwe motto!

Bade-HB-04

Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here