In één oogopslag zien waar de Gemeente haar geld aan uitgeeft? Dat kan met deze handige infographic. Je ziet in bijna één oogopslag wat er met het geld gebeurt dat de gemeente komend jaar uit gaat geven en of de financiën op orde zijn. Dit overzicht is de begroting voor 2019 en HB dook er voor jou in. De volledige begroting is te vinden op www.haarlem.nl/begroting

Begroting Gemeente Haarlem, wat valt ons op…

De afvalstofheffing stijgt fors. Voor een meerpersoonshuishouden met maar liefst 58 euro. Je betaalt volgend jaar € 383,- dat was in 2018 nog € 324,48. De rioolheffing wordt gemiddeld 157 euro. Dit is een stijging van bijna 10 euro. De Gemeente geeft 43 miljoen euro uit aan duurzame stedelijke vernieuwing. Ook krijgen voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer meer ruimte. De automobiel wordt in de binnenstad zoveel mogelijk geweerd. Er worden extra bomen geplant in de stad en gescheiden afvalinzameling wordt uitgebreid.

Zorg

In Ondersteuning en Zorg geeft de Gemeente 118 miljoen uit. Onder andere gaat Haarlem ervoor zorgen dat in 2019 de jeugdhulp niet bij 18 jaar ophoudt, maar kan overgaan in Wmo. Ook breidt de Gemeente ondersteuning op maat verder uit en maakt deze laagdrempeliger.

Bestuur en Veiligheid

38 miljoen euro wordt er apart gehouden voor Bestuur en Veiligheid. Samen met politie intensiveert de Gemeente Haarlem de aanpak van jeugdoverlast en criminaliteit. Ook ontwikkelt ze meer mogelijkheden voor participatie. Van stadsgesprekken tot digitale participatie, bijvoorbeeld bij herinrichtingsprojecten. In 2019 is de Gemeente telefonisch en via internet beter bereikbaar.

Bekijk de infographic van de Begroting Gemeente Haarlem en laat ons weten wat jou opvalt. Vergroot de afbeelding door hier te klikken. Lees meer op www.haarlem.nl. 

Nog meer HB, check bijvoorbeeld de laatste column van Joshua.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here