Iedereen heeft wel één ding wat een ander interesseert, toch? En des te beter je iemand kent, des te meer begrip je kan tonen voor de ander. Vandaar de reeks: Bekend maakt bemind. Een reeks met Haarlemmers die je wellicht (nog) niet zo goed kent. 

“Ik zou de Stalker nu zo weer willen kopen”

Bekend maakt bemind : Dirk Boterblom

Bekend maakt bemind : Dirk Boterblom

Bekend maakt bemind : Dirk Boterblom

Het is donderdagochtend, we stappen de Bijna Gratis Markt binnen aan de Zijlstraat, de winkel van Dirk Boterblom (60). We stellen ons voor en melden dat we voor het interview komen. We krijgen meteen zijn boek U haalt de veertig niet in onze handen geduwd. “Hier, kan je alvast lezen,” zegt Dirk. Nee, wij willen graag praten en je leren kennen. Met een bakkie koffie gaan we op twee stoelen midden in de winkel zitten en maken we kennis met Dirk.

“Ik heb mezelf ontpopt als autodidact. ik ken en kan meer dan de meeste mensen”

Dirk is een geboren en getogen Haarlemmer, geboren in de Leidsebuurt en later, toen zijn ouders zijn gescheiden, ging hij met zijn moeder en broer en zus in de Rozenprieel wonen. Dirk vertelt dat hij uit een heel eigenaardige familie komt, zij kozen een pad waar hij niks mee te maken wilde hebben. “Van jongs af aan was ik al bezig mijn ouders aan het opvoeden, ik ging koken, wassen, strijken. Ik heb mezelf ontpopt als autodidact en mezelf veel aangeleerd. Ik ken en kan meer dan de meeste mensen.”
Dirk begon als kind te ondernemen, hij startte met huis aan huis verkoop. Hij verkocht onder andere posters, pleisters en ansichtkaarten. “Dat liep hartstikke goed, want toen had je die internetverkoop nog niet,” zegt hij. Dirk had op zijn veertiende zijn eerste bedrijf, een glazenwas- en schoonmaakbedrijf. Later had hij ook een schilderbedrijf en hij was altijd aan het handelen. Dirk: “Als bij de ene supermarkt een kaartje hangt met ‘wasmachine te koop’ en bij de andere supermarkt een kaartje met ‘wasmachine gezocht’, dan kocht ik die ene wasmachine om met winst te verkopen.” Toen hij zestien was verhuurde hij zichzelf als portier bij verschillende kroegen en café’s en toen hij achttien was kocht hij de Stalker. “Ik zou het nu zo weer willen kopen.”

Bekend maakt bemind : Dirk Boterblom

Van up naar down

Dirk was vroeger een echte sportman, alles waar adrenaline bij kwam kijken, paste in het straatje van Dirk. Hij deed aan boksen, waterskiën en motorcrossen. Hij heeft zelfs in Carré gebokst en daar zijn tegenstander in 9 seconden knock-out geslagen. Dirk: “Ik was bokskampioen en leefde gezond. Ik was gespierd, dronk niet en gebruikte geen drugs. Ik had juist afstand genomen van dat wereldje.”
Het begon eigenlijk toen Dirk een aantal coffeeshops in Haarlem kocht, langzaam maar zeker ging hij zelf ook wiet en hasj roken. “Ik ben een echte upper, een fanatiek en fel mannetje,” vertelt hij. Hij ging dus aan de downers. Hij voelde rust over zich heen komen en dat beviel hem wel. Net zo fanatiek als hij bokste is hij toen drugs gaan gebruiken. Pas later, op zijn dertigste, nam hij zijn eerste wijntje en ontdekte hij medicatie. Ook dat smaakte naar meer, een verslaving ontpopte zich binnen no time.

Bekend maakt bemind : Dirk Boterblom

Tweede kans

Dirk vertelde dat de knop omging toen hij op een mooie dag aan het varen was en zich ineens besefte wat een nep wereld het allemaal was. Mensen gingen met hem om voor zijn geld en zijn bekendheid. Hij was dat zat. Hij vluchtte letterlijk en reisde tot Jamaica, gebruikte en dronk. Hij eindigde in het ziekenhuis en uiteindelijk in een afkickkliniek. Bedenkend: “Als ik geen sportman was geweest, was ik dood geweest. Ik woog 140 kilo, mijn lever en hart waren vergroot, ik hing op het randje.”
Vandaag de dag is hij nog steeds heel ondernemend, hij werkt zestig uur per week en houdt zich bezig met het verkopen van tweedehands spullen en nieuwe fietsen (en fietsonderdelen) in zijn winkel op de Zijlstraat.

Ik wil mensen laten zien dat er nog hoop is na een verslaving

Bekend maakt bemind : Dirk Boterblom

“Ik ben bezig met duurzaamheid, ik ben nu ook vega-achtig bezig en spullen verdienen een tweede kans. Net als de mensen die hier werken, die verdienen ook een tweede kans,” zegt Dirk. In zijn winkel werken mensen die ook geworsteld hebben met verslaving, een depressie of moeite hebben met aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. Dirk krijgt ook subsidie vanuit de gemeente om samen met een jobcoach en zorgcoördinator deze mensen te begeleiding om opnieuw aansluiting te vinden in het werkveld. “Ik wil mensen laten zien dat er nog hoop is na een verslaving, dat het nog kan.”

Bekend maakt bemind : Dirk BoterblomStap gerust binnen

Het hele verhaal van het interessante én inspirerende verhaal kan je lezen in U haalt de veertig niet, geschreven door Hans van Klink. Stap gerust de overvolle winkel in de Zijlstraat binnen. Daar ligt een keurige stapel naast de kassa, gesigneerd en wel!

Fotografie: Rob Ouwerkerk.

Meer Haerlems Bodem? Check HB de Podcast Politics met wethouder Robbert Berkhout.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here