Iedereen heeft wel iets wat je interesseert, toch? En des te beter je iemand kent, des te meer begrip je kan tonen voor de ander. Vandaar de reeks: bekend maakt bemind. Een reeks met Haarlemmers die je wellicht (nog) niet zo goed kent. Deze keer in bekend maakt bemind: puppy Johan Cluijff.

Geef eerlijk toe, als je dat schattige koppie van Johan Cluijff (5 maanden) ziet, dan wil je haar oppakken, aaien, vertroetelen en stiekem meenemen. Wij zagen haar – inderdaad, laat je niet misleiden door de naam – voor het eerst op haar eigen social-media-account: @14johancluijff14. Die oortjes, die vlekjes, die korte pootjes, dit hondje willen we beter leren kennen en dus regelden we een interview met haar eigenaar: Maarten Claus (34).

De ene dag gaat alles chill en de andere dag is het terror

Maarten moet lachen als wij vragen naar de aanschaf van Johan: “Het was een impulsieve actie, ik ben eigenlijk opgegroeid met katten, maar ineens dacht ik: ik neem een hondje,” vertelt Maarten in de Haarlemmer Hout. De hondeneigenaar heeft gekozen voor een Red Merle dwergteckel. Bij het uitzoeken kreeg hij van zijn zus de tip om juist niet het hondje te kiezen dat direct op je af komt rennen, die zijn vaak drukker. Kies voor de rustige achterin. Dat deed Maarten, maar toch ook Johan heeft energie voor tien. Maarten: “Het is echt opvoeden en ik ben er ook serieus mee bezig. Ik struin Youtube af, ga naar puppycursus en moet soms echt streng zijn. Het is net een kind, de ene dag gaat alles chill en de andere dag is het terror.”

Johan is een eigenwijs hondje en vernoemd naar de voetballegende Johan Cruijff. Het hondje is dol op kauwspeeltjes, volgt zijn baasje overal en heeft een obsessie voor eten. Hij wandelt graag in het centrum (vooral op zondagochtend met al die uitgaansrestanten op straat) en zorgt voor uitdagingen. Johan is een parttime kantoorhond bij de Greiner. Één keer in de week heeft ze puppycursus en verder slaapt ze zo’n achttien uur per dag. “Het account van Johan is begonnen om vrienden op de hoogte te houden van de groei en avonturen, maar het is ook wel een creatieve uitlaatklep. Een platform om lekkere flauwe grappen te maken,” lacht Maarten. “Ook zorgt Johan op straat voor veel spontaan contact, ook dat is een leuke bijkomstigheid.”

Het is wel even wennen dat mensen nu niet meer op mij afstappen door mijn lengte, maar mij nu aanspreken omdat ze Johan zien

Eigenaar van Johan is de (ook mega schattige) Maarten Claus. Deze geboren en getogen Haarlemmer is door zijn lengte een opvallende verschijning binnen het Haarlemse, hij is 2.10. Door zijn interesse voor cultuur en muziek heeft hij een lange tijd als journalist voor het Haarlems Dagblad gewerkt. Maarten: “Ik was muziekredacteur, ik ben altijd met muziek bezig geweest. Ik kwam veel op feestjes en zo ben ik ook terecht gekomen bij Parksessies.” Hij begon als vrijwilliger en is nu één van de organisatoren. Ook organiseert hij vanuit De Greiner zaken voor Stichting Klein Haarlem.

Haarlem is comfortabel en fijn, maar kan soms wel wat peper in z’n reet gebruiken

Hij vervolgt: “Voorheen had je de Fietsznfabriek en Phoenix13, daar voelde ik mij echt thuis. Er werden feesten georganiseerd met een rauw randje. De kroegjes en clubs die we nu hebben zijn vast gezellig, maar ik mis dat randje. Het mag echt wel wat spannender.” Vanaf zijn achttiende organiseert Maarten al feesten in Haarlem, dat begon met feestjes in de Toneelschuur en is hij altijd blijven doen. Enkele weken terug nog was er weer Begane Grond, een feest dat Maarten met Stichting ParkLab organiseert. Zijn doel: het gat tussen het nachtleven in Haarlem en de culturele instellingen te verkleinen. “Door kunst naar het feest te halen en andersom wordt het publiek diverser, en dat vind ik leuk om te doen,” zegt Maarten met een twinkel in zijn ogen.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

Meer Haarlemmers leren kennen? Lees hier het interview met Danielle Lakeman, Ben Prins of Johanna Nolet.
Ben jij of ken jij iemand die geschikt is voor deze serie? Schroom dan niet om contact op te nemen met Loes via loes@haerlemsbodem.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here