Oude tijden herleven in Haarlem. Sinds afgelopen zaterdag rijdt er een schillenboer door een aantal straten in de Leidsebuurt en de Vijfhoek. Net als zo’n vijftig jaar geleden op een wagen met een vermogen van twee paardenkracht. Wethouder Cora-Yfke Sikkema gaf het startschot op het Nieuwe Kerksplein.

Het initiatief voor de herintreding van deze ouderwetse ophaaldienst komt van GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes. Ze woont zelf in het centrum en heeft, net als veel Haarlemmers, geen mogelijkheid voor het plaatsen van een groene bak om gft-afval in te zamelen. Op Facebook opperde ze het idee van een schillenboer, directeur van Spaarnelanden Robert Oosting reageerde en zo ging het balletje rollen. Een uitgewerkt plan kwam terecht in het Strategisch Plan Afvalscheiding wat vervolgens door de gemeenteraad werd vastgesteld. 250 huishoudens zijn benaderd om mee te doen aan deze proef en ontvingen een keukenemmertje.

Net als opa

De schillenboer trekt veel bekijks tijdens zijn eerste ronde door de binnenstad. Voertuigen met iets meer pk rijden langzaam achter de houten wagen aan. Kinderen lopen een eindje mee terwijl ouders foto’s maken en bewoners schuiven hun gordijn even opzij om te kijken naar het tafereel. Op de bok van de wagen zit Bea Vosse, mede-eigenaar van stalhouderij en manege Vosse. Haar collega Dylan Planting loopt voor de kar uit met een bel in zijn hand. Hij treedt als schillenboer in de voetsporen van zijn opa. “Hij deed dit vroeger met de auto in de Oude Amsterdamsebuurt. Ik heb daar wel eens verhalen over gehoord maar het zelf nooit meegemaakt.” Vanaf nu gaat Dylan een half jaar lang elke dinsdagavond en zaterdagochtend op pad met Bea en een medewerker van Spaarnelanden. “Het is weer eens wat anders dan een trouwerij of paardentram.

De eerste straat op de route is de Gedempte Raamgracht. Een aantal bewoners heeft het groene emmertje buiten gezet. Anderen staan al klaar om hun bakje zelf leeg te kieperen in de containers op de wagen. “Het viel me op hoeveel je verzamelt in een week,” zegt Saskia Scheffer. “Andere dingen zoals papier en plastic breng ik al zelf weg. Deze proef met een schillenboer is een goed idee maar ik vrees dat het niet iets is voor op de langere termijn.

Een paar huizen verder staat Jos Groskamp in de deuropening van feestwinkel Jan Monnikendam. Hij past een week op de zaak van zijn dochter. “Ik wist hier niks van maar als bewoner zou ik sowieso mee doen. In de winkel hebben we nauwelijks gft-afval maar bijvoorbeeld wel veel karton. Ik ben een rechtse bal, bijna net zo erg als Trump, maar afval scheiden ben ik voor! Zonde om het niet te doen.

“Ik durfde niet te gaan douchen omdat ik dit niet wilde missen.”

Op het Brouwersplein komt Femke Maarse in pyjama aangelopen met een groen zakje. “Ik durfde niet te gaan douchen omdat ik dit niet wilde missen,” zegt ze lachend. “Het is fijn dat we dit nu ook kunnen scheiden, zo hoort het ook. Goed voor het milieu en ik heb een minder volle en vieze restafvalbak.” Ze vindt de ouderwetse paard-met-wagen een leuke gimmick en vertelde het aan vrienden die in de Vijfhoek wonen. “Zij gaan kijken of ze ook mee mogen doen.

Alle opgehaalde groente- en fruitresten, broodkorsten, eierschalen en koffieprut worden verwerkt tot compost en groen gas. Naast de tweewekelijkse dienst van de schillenboer komen er ook tijdelijke groene bakken in standaards op straat. Aan het eind van de proef vindt een evaluatie plaats met een enquête onder de deelnemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here