Vroeger wisten treinreizigers vanuit Amsterdam dat ze weer thuis in Haarlem waren zodra ze het Drostemannetje zagen. De neonreclame van acht meter hoog stond sinds 1931 op het dak van de Droste chocoladefabriek aan het Spaarne. Hij verdween na de sluiting in 2004. Vorig jaar werd er een crowdfundingsactie gestart om de pastille met armpjes en benen weer permanent te laten schijnen.

In het kader van de tentoonstelling ‘Leve de stadsiconen!‘ is de stellage nu tijdelijk opgebouwd in het ABC Architectuurcentrum. De Franse ontwerper A.M. Cassandre tekende in 1931 een modernere versie van het origineel dat huisontwerper Jan Wiegman had bedacht. Het mannetje van zes meter is een van de oudste en destijds grootste neonreclames ter wereld en het geheel weegt zo’n 2000 kilo.

Driegangendiner

Op dinsdag 28 februari organiseren de initiatiefnemers van de crowdfundingsactie in samenwerking met restaurant Staal en OLaLa Chocola een benefietdiner. Voor 75 euro per persoon geniet je van een driegangendiner en het unieke bord mag na afloop mee naar huis. Jessica van Noord zal haar lied over het Drostemannetje spelen en Michaela Bijlsma en Eric J. Coolen presenteren het Stadsiconen Doeboek.

De benefietavond begint om 18:30 uur. Je kunt reserveren via info@staalhaarlem.nl of de website van het restaurant. Wacht niet te lang: er zijn maar 60 plaatsen beschikbaar!

Drostemannetje-Diner | 28 februari | Gedempte Oude Gracht 46 | 75 euro | www.staalhaarlem.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here