Wat een jaar hè. Voorbijgevlogen, maar bomvol met muziek. Dit is ons niet ontgaan, wij waren regelmatig te vinden bij optredens. Om weer even jouw geheugen op te frissen hebben wij een lijst gemaakt met de aller tofste optredens van 2018. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen. 

1. Intens MENS, Wende in Patronaat

Wende Snijders November 2018 Patronaat - Foto: Peter van Heun

Wat was ze in vorm. Letterlijk ook. Ze gaf alles en er was een hoop lef voor nodig om voor een zaal met zoveel mensen jezelf letterlijk bloot te geven. Ogenschijnlijk zonder masker of geremdheid. Puur. In november stond Wende in Patronaat, eerder spraken wij haar op parksessies.

2. JOHAN: een zinderend weerzien

Haarlem liep uit toen JOHAN het Patronaat aandeed en al bij het voorprogramma knetterde de gespannen verwachting in de lucht. Na de eerste noten van Jacob de Greeuw en consorten was duidelijk: negen jaar wachten was het waard. JOHAN was terug en Haarlem vond dat fijn.

3. Damien Jurado: op sokken in een muisstille Nieuwe Kerk

Een akoestisch optreden van Damien Jurado. De Amerikaanse folk singer-songwriter, was een goede reden voor een bezoekje aan de Nieuwe Kerk en zo kwam je nog eens op andere wonderschone plekken in je eigen stad.

4. Poldergoud Festival: achter donderwolken schuilde zon

Was het gezellig op het Poldergoud Festival? Nou en of! Kon ons de regen wat schelen? Nee, totaal niet. Want, het frisse Poldergoud biertje, een melange tussen een weizen en een pilsener, smaakte naar meer.

5. Eefje de Visser op Haerlems Bodem

Omdat de shows in december 2017 razendsnel waren uitverkocht, besloot Eefje begin 2018 een aantal concerten bij te boeken, waarbij ze ook in het Patronaat optrad. Het publiek liet zich goed beschrijven als een gemêleerd gezelschap: stelletjes, oudere mensen en vriendinnen, maar ook opvallend veel ouders met kinderen. 

6. Doe Maar

Doe Maar

Een aantal van de 35-plussers wist waar je het over had als je zei: “Is dit alles, oehoehoehoeh!” of “Wel een beetje raar, 32 jaar, trillend op mijn benen.” Dat is Doe Maar. Al 40 jaar een begrip in de Nederlandse muziekwereld.

7. Altin Gün trapte clubtour succesvol af

De Nederlands-Turkse psych-folkband Altın Gün was nauwelijks twee jaar oud, maar al erg succesvol. Hun Nederlandse clubtour werd afgetrapt in een uitverkocht Patronaat en Haerlems Bodem was daar na-tuur-lijk bij.

8. BLØF op Haerlems Bodem: Caprera editie

Iedereen kent BLØF of je het leuk vindt of niet. De Zeeuwse band is één van de grootste Nederlandse bands van afgelopen jaren en daar kan niemand omheen. Dat de band nog steeds mateloos populair is, bleek omdat ze moeiteloos twee avonden Caprera uitverkochten – en dat al seizoenen achter elkaar.

9. Probeerde maar stil te blijven zitten bij Jungle by Night

Of je wilde of niet, de muziek en enthousiasme kropen gewoon je lijf in waardoor je niet meer stil kon blijven zitten. Haerlems Bodem maakte een fotoverslag.

10. Ilse DeLange in uitverkocht Patronaat

Haerlems Bodem mocht meegenieten van Ilse DeLange in het Patronaat. Het was een mooie avond met humor, de prachtige stem van Ilse, een solo van Yori Swart, gitaarsolo’s van Arnold van Dongen en een meisje uit het publiek dat mee mocht spelen op Next to me.

Check hier de column van Tom de Haan.

Fotografen: Peter van HeunFélice Hofhuizen, Jip Brock en Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here