De Koepel, de voormalige strafgevangenis, welke Haarlemmer kent ‘m niet? De afgelopen maanden is er veel over gesproken en geschreven. De Koepel heeft verschillende bestemmingen gehad, maar zijn er nu eindelijk definitieve plannen voor onze monumentale Koepel? We hopen het. 

De Koepel tot 2017…

Tot 2016 diende de Koepel als strafgevangenis, daarna als tijdelijke opvang voor vluchtelingen. Vorig jaar tijdens het cultuurfestival vond er een klassiek concert plaats en nu kun je af en toe een kijkje nemen in de Koepel en worden er rondleidingen gegeven in zijn lege toestand. Voor een lange tijd heeft de Vrije Universiteit van Amsterdam aangegeven dat zij wilden meewerken aan een University College, maar uiteindelijk haakte de VU toch af. Haarlem was in rep en roer, maar het lijkt er op dat het bestemmingsplan voor de Koepel dan toch goed gaat komen.

En nu dan..

De Koepel krijgt toch een onderwijsfunctie. De Global School for Entrepreneurship gaat in samenwerking met andere onderwijsinstellingen breed onderwijs aanbieden in de Koepel en zal naar waarschijnlijkheid in september 2020 haar deuren openen. Het onderwijs in de Koepel zal zich kenmerken door in alles een ondernemende houding aan te nemen. ‘Wist je dat de eerste businessschool van Nederland in Haarlem gevestigd was’, aldus Timo Timmerman, Inventrapreneur-Director (GSE). Die ondernemersgeest willen ze terugbrengen in Haarlem door de bachelor ondernemerschap aan te bieden.

Bestemmingsplan voor de Koepel Haarlem Nieuw Ontwerp
Ontwerp reA Architecten – Barry van Waveren. Beeld: CIIID

Naast de bachelor ondernemerschap komt er ook een bachelor Liberal Arts & Sciences, verschillende postacademische programma’s en pre-college en summerschool programma’s in samenwerking met middelbare scholen. Klinkt veelbelovend toch?

Bestemmingsplan voor de Koepel Haarlem Nieuw Ontwerp
Ontwerp reA Architecten – Barry van Waveren. Beeld: CIIID

Papendal voor ondernemers

De samenwerkende onderwijsinstellingen hebben de wil om er iets van de te maken en die ondernemende houding verwachten zij ook van hun studenten. Het kernbegrip is hierbij circulariteit: het afmaken van de onderwijscirkel door niet alleen te ontvangen, maar ook die opgedane kennis weer door te geven aan de omgeving. Door maatschappelijke projecten te starten, scholieren te begeleiden of relevante inzichten te delen met kleine ondernemers en zelfstandigen in Haarlem. Een ‘Papendal voor ondernemers’ zou je kunnen zeggen. De bouw zou eind 2018 kunnen beginnen. Stichting Panopticon koerst op de opening van de koepel in september 2020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here