Om de Tweede Wereldoorlog te herdenken organiseren we in Haarlem meerdere evenementen. Iedereen kent natuurlijk Bevrijdingspop: lekker losgaan op goede muziek om de vrijheid te vieren. Maar staan we allemaal nog wel stil bij de reden waarom we deze vrijheid nu hebben? Denken mensen nog wel aan alle narigheden die hier vooraf zijn gegaan? De organisatie van Bevrijdingspop organiseerde een speciaal ‘Bevrijdingsdebat’ voor leerlingen van verschillende middelbare scholen in Haarlem, om jongeren te laten nadenken over hoe vanzelfsprekend vrijheid is. Haerlems Bodem was erbij.

Om half negen ’s ochtends stonden de leerlingen van 3VWO van het Schoter bij de Toneelschuur voor de deur: met zijn allen kijken naar de film Darkest Hour, een biografische film over Winston Churchill, en daarna over de kwestie ‘vrijheid’ debatteren in het Bevrijdingsdebat. Want hoe normaal is het eigenlijk dat wij deze vrijheid hebben?

Vrede of vrijheid?

Om negen uur start na een welkomsttoespraak de film Darkest Hour, waar iedereen twee uur lang in stilte naar zit te kijken. Alleen in het laatste half uur is er af en toe gegaap te horen, maar dat kan ook komen door het vroege uur. De film is niet saai en bovendien goed te volgen voor mensen die zijn geschiedenislesjes niet goed meer te boven kan halen. Churchill wordt afgebeeld als een tikkeltje mopperige man, maar waar iedereen uiteindelijk vol van geniet als hij de zoveelste man van middelbare leeftijd in net pakje afblaft. De voormalige Britse premier komt voor een moeilijk dilemma te staan: sluit hij een vredesverdrag met de nazi’s, of kiest hij ervoor door te vechten voor de vrijheid van zijn land? Dat valt niet makkelijk te beslissen, en dat ook nog allemaal in de paar dagen tijd dat hij wordt verkozen als nieuwe premier, terwijl hij niet echt bepaald populair is binnen het parlement.

Bevrijdingsdebat

Bevrijdingsdebat

Het onderwerp van de film sluit meteen mooi aan bij de stellingen waarover de leerlingen gingen discussiëren na afloop in de filmzaal:

  1. Iedereen mag zijn of haar mening geven zonder dat hier een grens aanzit
  2. Als een ander land in oorlog is, dan moet Nederland zich hier niet mee bemoeien
  3. Als de oorlog over is, moeten vluchtelingen terugkeren naar hun land van herkomst
  4. Nederland moet andere landen in tijd van oorlog helpen door middel van het accepteren van meer vluchtelingen

De klas aarzelt bij de start van het debat een beetje met het geven van hun mening. Bevrijdingspop-voorzitter Simon Raedts vraagt bij de eerste stelling nog leerlingen naar voren, maar later komt het debat meer op gang en loopt er iemand door de zaal met een microfoon. De meningen van de leerlingen lopen erg uiteen; een meisje vindt bij stelling 3 dat vluchtelingen zouden moeten worden verplicht weer naar hun land van herkomst terug te keren, omdat anders het land te vol wordt en iedereen op dezelfde plek blijft. ‘Het is hard, maar waar’, zegt ze, waarop een jongen antwoordt: ‘Mensen moeten zelf kiezen of ze teruggaan of niet. Als je huis verwoest is in je geboorteland, dan wordt het moeilijk terug te keren. Ze hebben dan niks meer, ze zitten in een uitzichtloze situatie’. Zo wordt het debat steeds verder doorgevoerd en meer leerlingen laten hun mening horen. Simon sluit het debat uiteindelijk na de vierde stelling met een praatje over het aankomende Bevrijdingspop, en de leerlingen verlaten druk in gesprek de zaal.

bevrijdingsdebat

Bewustwording

Het Bevrijdingsdebat is het tweede evenement van de 5 evenementen die dit jaar worden georganiseerd: op 01-01 was de Bevrijdingsduik in Zandvoort, op 02-02 het Bevrijdingsdebat, op 03-03 vindt de Bevrijdingswandeling plaats, op 04-04 de Bevrijdingsrun en natuurlijk op 05-05 Bevrijdingspop. Met deze evenementen willen ze de mensen meer bewust laten worden van de oorlog die hier heeft gewoed en de slachtoffers daarvan. Haerlems Bodem sprak kort met Yvonne Bijman van Bevrijdingspop. Yvonne: ‘We wilden heel graag jongeren meer laten nadenken over de slachtoffers van de oorlog. Natuurlijk is Bevrijdingspop een leuk feest, maar we moeten niet vergeten dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is als wij denken. Dit is nu de derde keer dat we een Bevrijdingsdebat organiseren, en we hopen dat we hiermee jongeren werven om hier meer bewust van te worden’.

Ben jij het eens met de stellingen en hoe denk jij over vrijheid? Laat het weten in een reactie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here