Je billen verantwoord in een boxer verstoppen en er nog eens goed uitzien ook: dat is wat Yvonne Beliën voor ogen had toen ze het idee voor Shenanigan kreeg. Yvonne, docent modevormgeving, barst doorgaans van de ideeën: om ze allemaal uit te voeren zou ze aan één leven nooit genoeg hebben. Maar dit idee had verdere uitwerking nodig, meende haar dochter Lola van der Voort: “ik wist zeker dat we hier iets van konden maken.” Lola trommelde twee studiegenoten, Tjerk Faber en Dolly Loomans, van haar studie sociale geografie op en samen gingen ze aan de slag. Dolly en Tjerk wilden na hun afstuderen in een project duiken en besloten zich bij het plan aan te sluiten.

Wat Shenanigans precies zijn? Kleurrijke boxers met verschillende vrolijke West-Afrikaanse waxprints. Waarom verantwoord? Omdat de boxers in een klein Senegalees atelier in elkaar gezet worden, van stoffen die ter plaatse worden aangeschaft. Yvonne: “De eerste keer dat we in Senegal waren om stoffen te kopen, zijn we helemaal los gegaan op al die verschillende prints: de ene nog mooier dan de ander. Dat bleek alleen bij het inventariseren in de webshop niet heel handig te zijn!”

Shenanigan

Met het idee van haar Afrikaanse boxers onder de arm gaat Yvonne op zoek naar een manier om ze in productie te nemen. “Ik gebruik Afrikaanse stoffen, hoe leuk is het dan als ze ook in Afrika gemaakt worden?” Die zoektocht begint bij Google: “naaiatelier Afrika”. Hoe naïef die eerste zoektocht ook is, deze brengt haar wel bij stichting Silent Work, opgezet door een Nederlandse die haar tijd verdeelt tussen Nederland, Senegal en Mauritanië. Silent Work doet gigantische projecten in Afrika: van watertorens in de woestijn tot naaiateliers. Yvonne legt haar idee voor en met z’n vieren vertrekken ze met de dame richting Senegal.

Het atelier ligt in Toubacouta. Yvonne: “Een klein dorpje op de grens met Gambia, met rieten hutjes waar de kleermaker zit.” Van elke boxer die ze verkopen, gaat een euro naar Silent Work. Daarnaast krijgt de kleermaker natuurlijk ook betaald voor zijn werk. Op dit moment, een jaar na oprichting, is Shenanigan dan ook nog geen big business. Lola: “Maar dat maakt voor mij ook niet uit. Ik vind het al fantastisch dat we dit kunnen doen.” Tjerk hoopt er uiteindelijk een goedlopende zaak van te maken, maar vindt het nu ook prima: “Dit is echt learning-by-doing. We vinden alles zelf uit en doen eigenlijk maar wat. Maar daar worden we wel steeds beter in.”

Shenanigan

De diverse boxers die Shenanigan nu in de webshop verkoopt, hebben allemaal een unieke naam. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je er graag zelf één in je bezit hebben? Bedenk dan de tofste naam die een boxer zou moeten hebben en win een exemplaar én vernoeming van je favoriet! Mail je brainfart onder vermelding van je naam en adres naar info@shenanigan.nl.

Shenanigan

PS: Shenanigan is altijd op zoek naar verkoopppunten, óók in winkels in Haarlem. Ben of ken jij een winkel die niet zonder Shenanigan kan? Neem contact op!

Foto Yvonne, Lola & Tjerk: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here