Dit keer geen zanger, danser of kunstenaar die genomineerd is, maar een boek. Billy de binnenjongen geschreven door Haarlemmer Frans van Deijl is genomineerd voor de Zaanse Hotze de Roosprijs. Een jaarlijkse prijs die aan een debuterende kinderboekenschrijver wordt uitgereikt. 

De Hotze de Roosprijs

Dit is een belangrijke prijs voor het beste kinderboek van een debutant. De winnaar ontvangt een geldprijs van 4.500 euro. Leerlingen uit groep zes en zeven van zestien Zaanse scholen lezen in korte tijd zo veel mogelijk boeken van debutanten. Daarna brengen zij hun stem uit. De kinderboekenschrijver met de meeste stemmen wint de Hotze de Roosprijs, die vernoemd is naar Hotze de Roos.

Wie is Hotze de Roos?

Hotze de Roos was een beroemde schrijver. Hij is bekend geworden met zijn boeken over De Kameleon. Er zijn al meer dan zestig delen verschenen. Hotze werd in 1909 geboren in Langezwaag (Friesland) en stierf in 1991 in Krommenie (Noord-Holland). Hij is 81 jaar oud geworden. Zijn geliefde serie wordt nog altijd door duizenden jongens en meisjes gelezen. Er zijn ook al twee films gemaakt over Hielke en Sietse, de schippers van de Kameleon.

Billy de binnenjongenBilly de binnenjongen

Billy is een echte binnenjongen. Waarom zou hij buiten spelen? Daar zijn geen stopcontacten. In huis beleeft hij met zijn smartphone, spelcomputer en tablet veel vettere avonturen. Aan het begin van de zomervakantie heeft Billy een plan: hij besluit om de hele zomer, zes weken lang, de deur niet uit te gaan. Die missie valt nog niet mee. Zijn moeder Angela wil graag dat hij beweegt en buiten speelt. Dus moet Billy haar steeds te slim af zijn. Zijn vader Peer leent hem een drone. Dat vindt Billy geweldig, maar wat kan hij er binnen mee? In zijn dagboek en door middel van vlogs deelt hij zijn belevenissen. En die zijn allesbehalve saai…

Billy de binnenjongen
Frank van Deijl

Haarlemse auteur

Frans van Deijl schrijft boeken en is journalist. Hij woont in Haarlem, is getrouwd en vader van twee zoons. Billy de binnenjongen is zijn eerste jeugdboek, maar eerder heeft hij al negen romans voor volwassenen geschreven. Met zijn bundel Oorlogshonger werd hij in 2006 genomineerd voor de Debutantenprijs. Behalve boeken schrijft Van Deijl onder andere voor HP/De Tijd en Haarlems Dagblad.

Meer HB op je scherm? Check dan dit artikel over Scrooge 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here