Vanavond spreken we Birth of Joy, de band die bekend staat om de zeer goede psychedelische sixties rock ’n roll die ze maken. De eerste ontdekking die we doen is dat Kevin, de zanger en gitarist, in Haarlem woont. Nog niet zo lang, maar toch. De band die naast Kevin bestaat uit Bob op drums en Gert-Jan op orgel, speelt zijn laatste show van de clubtour in Nederland voordat ze naar het buitenland vertrekken. Gelukkig hebben ze nog even tijd om voor Haerlems Bodem wat vragen te beantwoorden.

Als ik aan Haarlem denk, denk ik aan?

Bob: Patronaat.”

Gertjan: Suburban.”

Kevin: “Thuis!”

Bob: “Suburban ja, dat is ons platenlabel.”

Kevin vult aan: “…..op twee minuutjes lopen van mijn huis, aan het Spaarne. Ze hebben ook een platenwinkel, of in ieder geval, de platen staan er nog steeds al kun je er volgens mij niets meer kopen.”

birth_of_joy_patronaat_muziek_haarlem_haerlems_bodem_-4

Wat is je tofste herinnering aan een optreden in Patronaat, als artiest of bezoeker?

Bob: “Ik ben hier eigenlijk nog nooit als bezoeker geweest. Dus dan blijft alleen als artiest over. Drie keer eerder hebben we hier gespeeld. Een keer op Kliko Fest en twee keer een eigen clubshow. Allemaal in de kleine zaal, allemaal tof.”

Kevin: “Ik ben hier ook als bezoeker weleens geweest. Mijn vriendin speelde hier toen met Party Party Boom Boom. Ze speelt ook in Madelief en de Brandnetels trouwens. Maar die avond hadden ze een CD-presentatie met allerlei andere bands. Lachen was dat, hoog “rockabilly”-gehalte. Vanavond is het andersom, dan staat zij in de zaal te kijken en sta ik op het podium.”

Als je naar de programmering van de komende weken kijkt, wat zou je zelf graag willen zien?

Bob: “Vet! Hier heb ik 5 platen van ofzo. Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou, dat is een soort Afrikaanse afrobeat. Heel veel percussie. Daar zou ik wel heen willen.”

Al verder bladerend in koor: Breaking Levees!”

Gertjan: “Daar hebben we een paar keer mee gespeeld. Heel toffe band.”

Bob: Space Dimension Controller, dat klinkt goed. Dat is puur op de naam maar de “Intergalactische funk, diepe house, trippy techno” spreekt wel aan.”

Bij het zien van de volgende bladzijde gezamenlijk: T-99!”

Gertjan enthousiast: “…die komen met een nieuw album en dat is heel goed nieuws.”

Kevin: “Hey, The Irrational Library: Drive By Wire & Mademoiselle. Dat is met Joshua Baumgarten. Daar zou ik dan zeker heen gaan voor de gezelligheid. Joshua heeft nog in onze clip gespeeld trouwens, in ‘Hands Down’ is hij presentator op het podium.”

Welke vraag zou je nu als band het liefst beantwoorden?

Kevin: “Iets over de muziek denk ik. Gewoon wat we doen en waar we voor staan. Dat we ons zelf volledig kunnen uiten in de muziek zodat we dingen eromheen op het moment van het spelen helemaal los kunnen laten. En dat we groeien doordat we met elkaar muziek maken. Dat we veel van improviseren houden en vooral van die momenten waar mooie dingen uit zichzelf ontstaan, om die vast te leggen. Dat eigenlijk.”

Birth of Joy

En gaat het maken van een plaat dan ook zo?

Kevin: “Niet altijd maar dat is wel de insteek…”

Bob vult aan: “In het begin gaat het eigenlijk altijd zo. In de oefenruimte. Als we nog helemaal niets hebben, gaan we gewoon spelen en dan zien we wel wat eruit komt. Hopelijk ontstaat er dan iets.”

Gertjan, lachend: “Als het goed is wel ja! Meestal gaat het zo dat iemand in de oefenruimte opeens ‘iets’ heeft. Dan moet je dat onthouden of dat neem je even snel op.”

Kevin: “Of dat we ineens alle drie met ideeën aankomen en dan lijken het drie heel verschillende dingen maar dan valt er toch nog een brug te leggen zodat het één idee wordt.”

Waar kunnen we jullie in de toekomst tegenkomen?

Bob: “Grappig eigenlijk, want het is vanavond de laatste clubshow in Nederland maar dat heb ik eigenlijk niet echt door gehad omdat we morgen ook gewoon weer spelen maar dan in Frankrijk. We gaan dus gewoon door, eerst naar Frankrijk en dan eentje in Engeland en dan nog naar België.”

Gertjan: “En daarna eigenlijk vrij weinig optreden om te schrijven. Het hele voorjaar hebben we vrij gepland om een nieuwe plaat te maken.”

Kevin: “Get Well, ons meest recente album, is nog niet zo oud maar als alles klaar en opgenomen is duurt het zeker nog 4 of 5 maanden tot dat het fysieke product er is. Vooral bij vinyl. Die wordt trouwens ook in Haarlem gemaakt, bij Record Industry. Maar daar zit ook een wachttijd van 3 maanden op ofzo.”

Bob vervolgt: “Dus we moeten nu alweer aan het werk. De bedoeling is dat hij na de zomer volgend jaar, dus 2017, uitkomt. Oktober, november zoiets.”

De vorige band die wij deze vragen voorlegden was Indian Askin. We vroegen ze een vraag aan jullie te stellen en dit kwam eruit:

Citaat uit “Indian Askin op Haerlems bodem”:

Ferry resoluut: “Waar heeft die gast zo leren drummen? Nee hoor, vraag dat maar niet want ik weet het al. Maar hij is zo goed, is gewoon eng!”

Bart vult aan: “Ze zijn alle drie gewoon doodeng goed. De toetsenist is ook echt insane.”

Ferry: “We zouden ze dan ook willen vragen: ‘Kan het iets minder af en toe?’.”

Lachend tegelijk: “Nee, dat kan niet!”

Gertjan lachend: “…zeg maar tegen ze dat we in het voorjaar vier maanden niet live gaan spelen…. Om nòg beter te worden!”

Vervolg citaat:

Chino: “…. en ik vraag mij af of Kevin nog weet dat we een keer paddo’s hebben gegeten in Velp, ik weet het nog wel maar of hij het nog weet? Maar zeker ook of ze af en toe wat minder goed willen spelen, die vraag moet er ook wel echt bij.”

Kevin: “Ja dat weet ik nog. Toen begon hij over alienmensen enzo, die de wereld over wilden nemen. Dat was wel lachen.”

birth_of_joy_patronaat_muziek_haarlem_haerlems_bodem_-3

De volgende band die wij namens Haerlems Bodem hopelijk spreken is I am Oak , wat zou je hen willen vragen?

Kevin: “Ik ken de naam, I am Oak, maar de muziek heb ik eigenlijk nog nooit gehoord.”

Gertjan: “Ik vind het eigenlijk heel slecht dat we dit niet weten.”

Bob pakt z’n telefoon: “Ik ga het opzetten, dan kunnen we even een indruk krijgen….”

Er wordt geluisterd naar de muziek.

Bob: “Sferisch. Klinkt wel relaxed. Ik zie mijzelf wel in een weiland liggen.”

Gertjan: “Onder een eik?”

Alle drie lachen. Daarna weer serieus luisteren.

Kevin: “Hoor ik een Strymon Big Sky? Dat is een soort pedaaltje, een referb.”

Bob: “Is hij ook veel op tour in het buitenland? Dan kunnen we dat er ook even bij pakken om te kijken of we in dezelfde zalen spelen gespeeld hebben. Ik zie hier Italië, we zijn vier keer in Italië geweest maar deze plekken ken ik allemaal niet. Hij speelt wel ook Rotown, Luxor, Gebroeders de Nobel,..”

Gertjan onderbreekt: “Vraag hem of hij bier komt drinken in de WW na zijn optreden in De Nobel, dan kunnen we hem in het echt leren kennen!”

Bob lachend: “Dat was 28 oktober, eergisteren dus. Maar wel een goede vraag, laten we die maar doen voor de volgende keer als hij daar optreedt!”

Nog een slotwoord?
Kevin: “Als je lekker uit eten wilt dan moet je naar In ’t Goede Uur. Of ga naar Spaarne 66, dan heb je die “iets met boeuf” ofzo, dan krijg je echt zo’n hele plaat vol met vlees. Super lekker! Oh ja, en voor je gitaar moet je naar Alphenaar, daar helpen ze mij altijd heel goed. Genoeg Haarlems reclame zo?!”

birth_of_joy_patronaat_muziek_haarlem_haerlems_bodem_-8

Korte impressie van de avond:
En dan is het tijd voor de show. De heren gaan gelijk vol gas: ze spelen flink hard en super strak. Het wordt goed ontvangen door de zaal. Het publiek is duidelijk bekend met de band en waar ze eerst nog wat voorzichtig met hun hoofd staan mee te knikken wordt er algauw enthousiast meegedanst en -gesprongen. Tof om te zien hoe de band opgaat in de muziek, ze nemen de tijd om te jammen waarbij ieder bandlid en instrument z’n ruimte krijgt. Van de gezichten is af te lezen dat ze er plezier in hebben, ook met elkaar. Redelijk aan het einde van de show roept iemand uit het publiek vrij hard: “Dit is echt heel erg goed!”. En daar was geen woord aan gelogen.

birth_of_joy_patronaat_muziek_haarlem_haerlems_bodem_-2 birth_of_joy_patronaat_muziek_haarlem_haerlems_bodem_-7

Foto’s: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here