We spreken John in de Ravelingsteeg, bij het huis waar hij geboren is en waar hij tot zijn elfde gewoond heeft. Intrigerende en verrassende vent, zo blijkt al snel. Van Haarlems straatjochie dat er nogal snel op los sloeg, naar schrijver van een toegankelijk boek over zijn leven met de huidaandoening psoriasis.

Opgroeien in Haarlem Centrum

Zijn boek gaat niet alleen over (huid)problemen, maar vooral hoe je met liefde naar jezelf mag leren kijken en hier alleen maar sterker van kunt worden. Enthousiast vertelt John ons over zijn jeugd in Haarlem: ”Ik voetbalde hier in de steeg tussen Klein en Groot Heiligland in.” Hij wijst naar boven, ”mijn vader rookte gewoon paling op zolder he! En hij heeft daar ook zijn eigen boot gebouwd om mee te vissen op het Spaarne.”

Ravelingsteeg, tussen Klein en Groot Heiligland in

Ik moet ontzettend lachen als John een anekdote vertelt dat hij ooit alle ruitjes van een pand vlakbij (ik mag niet zeggen waar) met sneeuwballen heeft ingegooid. Dat stond op de slooplijst hadden ze tegen hem gezegd, maar later bleek het slopen niet door te gaan. Oeps?! En een fantastische truc om heel goedkoop met al je vrienden naar de bios te gaan. Één vriend kocht keurig een kaartje, en sneakte naar de achteruitgang en zette die open. Vervolgens kon de rest van de vriendengroep allemaal naar binnen. Bijna jammer dat de bios uit de Grote Houtstraat weg is want bij de Pathé onder de grond gaat dit natuurlijk niet werken.

Vanuit deze anekdotische geschiedenisles die ik krijg van John en fotograaf Rob over de Haarlemse Heiliglanden strijken we neer voor koffie in de binnentuin van meneer Frans. John vertelt ons daar over zijn psoriasis: ”Toen ik 17 was begon het, en op mijn 22e zat ik echt helemaal onder.” In zijn boek beschrijft hij zijn ‘pad’ dat hij tot nu toe bewandeld heeft om met deze auto-immuunziekte om te gaan.

Interview in de binnentuin bij Meneer Frans.

Hij heeft nooit geheimzinnig over zijn ziekte gedaan, en het is nooit een issue in zijn relaties geweest. Wel was het een oeverloze zoektocht naar diverse medicatie, diëten en alternatieve therapieën om uit te zoeken wat werkte. Bij psoriasis gaat de vernieuwing van de huidcellen eigenlijk te snel, waardoor rode plekken met schilfers ontstaan. Die plekken jeuken gigantisch en kunnen ook pijn doen. In Nederland heeft twee tot drie procent van de mensen deze (erfelijke) ziekte.

Actie en energie constructiever inzetten

Psoriasis leerde John om milder naar zichzelf te kijken, en alles minder zwart wit te zien. Waar hij er vroeger nogal snel op los sloeg als iets hem niet zinde, lees je in zijn boek de mooie lessen die hij heeft geleerd om zijn actiegerichtheid en energie op een andere manier in te zetten. Wat hij zelf geleerd heeft zet hij bijvoorbeeld in als coach. Tel bij zijn levenservaring nog diverse opleidingen en trainingen op (o.a. NLP, coaching, Reiki), en je hebt een man met een mooie brede achtergrond die geen blad voor de mond neemt en zijn boodschap met veel humor brengt.

Spuitje van een cent roep ik dan

Hij vertelt: ”Je moet schijt hebben dat anderen naar je kijken, of je nu een (huid) aandoening hebt of niet. Wat je denkt dat anderen van jou vinden, zit vooral in je eigen hoofd. Het is een patroon van jou, en daar kun je alleen zelf iets aan doen.” Toch is John’s relatie met psoriasis tot zijn spijt nog steeds een bestaande en blijft de zoektocht naar hoe het draaglijk te houden altijd bestaan. Op dit moment heeft hij via de dermatoloog injecties voorgeschreven gekregen, en die werken super want zijn huid is helemaal glad. Hij spuit dit eens in de drie maanden bij zichzelf in. ”Kijk, ik pak dan zo dit vel (wijst op z’n buik) en hop! Spuitje van een cent roep ik dan, hahaha”

Ik ben mijn huid niet

Wees mild voor jezelf

Met zijn directheid en grapjes maakt John een voor veel mensen gevoelig onderwerp meer bespreekbaar en luchtiger. Zijn conclusies in het boek liggen in lijn met de Body Positivity en self-love beweging die je op social media steeds meer tegenkomt. Body Positivity gaat bijvoorbeeld op Instagram vaak over vrouwen en/of mannen met allerlei vormen en maten die zichzelf laten zien zoals ze zijn (#nofilter). John’s boek over zijn leven met psoriasis beschrijft ook om te leren hoe je met liefde naar jezelf kunt kijken. Met zijn boek, met projecten van de toenmalige Psoriasis vereniging Nederland en het Huidfonds draagt hij vanuit een Haarlemse invalshoek op een leuke en waardevolle manier bij aan deze trends. (Wat hopelijk meer dan een vluchtige trend blijft, maar dat terzijde)

Voor meer info en het boek, neem een kijkje op de site van John of de site van het Huidfonds.

Fotografie door Rob Ouwerkerk

Meer HB? Klik hier voor ons interview met Anouk van Geitenbeek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here