Een week geleden kwam Petra Leegwater nietsvermoedend aan bij De Gravestenenbrug in Haarlem. Zoals altijd met een glimlach. Toch bleef er van haar goede moed weinig over toen zij bij het hekje een vers geplaatst bordje zag. “Dit kan niet waar zijn,” dacht ze.

Nieuw bord voor veiligheid

Thuisgekomen stuurde ze Haerlems Bodem een mail met haar beklag want mensen kunnen op zich zelf best weten als ze moeten stoppen voor een openstaande brug. Dus spraken wij Petra vorige week in de HB de podcast: “Ik kwam bij de brug aan en zag het nieuwe bordje. Toen ik dichter bij kwam las ik: Bij brugbediening stop achter stopstreep. Ik vind dat zo’n een betrutteling. En ja, dat is een combinatie van betutteling en truttigheid. Ik vind dit te idioot voor woorden. Zo lang ik me kan herinneren, mag je gewoon doorlopen. Als de brug openstaat, kunnen mensen zelf wel wachten achter de hekje dat er al staat.”

Rood is rood

Op dat moment hadden wij, een dag eerder, al de havendienst gemeente Haarlem opgebeld. Rens Blommaert vertelde aan de telefoon dat een brug wettelijk gezien moet kunnen worden afgesloten als de brug openstaat. Gezien de historische staat van de brug, zijn slagbomen niet de beste oplossing. Tot er een goede oplossing is gevonden zijn de bordjes geplaatst. Rens: “Er zijn in het verleden wel bijna ongelukken gebeurd. En wat mensen niet beseffen bij een open brug is dat ze moeten stoppen voor het rode licht. Echter, zijn er veel mensen die het licht negeren en al gaan lopen als de brug dicht is. Dat mag niet. Rood is rood.

“Er zijn nog nooit ongelukken gebeurd”

Petra Leegwater

Petra verder aan de telefoon: “Ik heb opgezocht of er ongelukken zijn gebeurd, dat is niet het geval. En inderdaad, laatst stond ik voor de brug te wachten toen iemand al ging lopen terwijl de brug nog niet helemaal dicht was. Maar ja, er zijn al zo veel bordjes en seinen in de maatschappij. Joh, laat ons zelf beslissen tot hoe ver we lopen.”

Nu zijn wij benieuwd wat onze lezers van de nieuwe bordjes vinden. Is dit betrutteling of een logische stap? Laat het weten.

3 COMMENTS

  1. Helaas moeten er dit soort bordjes staan omdat lang niet alle mensen grenzen accepteren en gewoon lekker hun eigen zin doen, met gevaarlijke situaties en bijna ongevallen tot gevolg.

  2. Waar je maar over kan zeuren, dat Petra hier serieus een artikel voor krijgt is wat mij betreft te gek voor woorden.

    Iemand zelf laten beslissen of zij een bewegende brug op mag lopen. Petra dient dan achteraf een klacht in omdat iemand die zijn werk doet voor de rechtbank moet verantwoorden waarom hij niks heeft gedaan tegen Petra die op de brug wilde lopen en er vanaf viel.. Chapeau voor onze Petra.

  3. Beste lezer,
    Ook ik vind het een ongelofelijke betutteling. Wat eeen onzin al die bordjes. Ik rijd zeker 2x per dag over de brug heen en weer en iedereen staat netjes te wachten. De vraag is hoevaak is er een ongeluk gebeurd? En zelfs al is dat een keer zo dan nog moet je je eerst afvragen wat de omstandigheden waren. Pas dan zou je mogelijk kunnen beslissen om andere maatregelen te nemen. Nog even en we worden door een brugwachter bij de hand genomen om de brug over te komen. Hoewel, dat zo misschien nog wel leuk zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here