November staat in het teken van de Rozenprieel. Daarom hebben we lokale website rozenprieel.nu gevraagd om een paar artikelen te selecteren voor Haerlems Bodem. Deze keer kun je lezen over het planten van een bomenring in de Koningsteinstraat.

Bomenring in de Koningsteinstraat


“Ik heb er geen verstand van, maar ik houd van groen. Kunt u mij adviseren over het inplanten van de boomring voor mijn huis?” Deze vraag kreeg ik van Michel Bulters, bewoner van de Koningsteinstraat, tijdens de officiele onthulling van de muurschildering bij Europan, vorige zomer. “Natuurlijk kan dat”, zei ik, “daar is het Geheime Genootschap voor opgericht”. Omdat het GGRG voor deze gelegenheid de verwaarloosde plantenbak op de parkeergarage van Europan had opgeknapt, mocht ik een praatje houden over het vergroenen van het Rozenprieel en zo leerde ik Michel kennen. We liepen samen naar de boomring voor zijn huis. Rondom de linde had Michel wat hortensia’s geplant en wat me direct opviel was dat de boomring er goed verzorgd uitzag. Dit is een goeie dacht ik, met deze man kunnen we zaken doen. Ik nam contact op met Machiel Bom van de gemeente die enthousiast reageerde en voorstelde om van de 3 boomringen in de Koningsteinstraat een groot vak te maken. Dat is veel beter voor de bomen en als meer bewoners dat zouden willen en zelf het onderhoud voor hun rekening wilden nemen, konden we hier een mooi plantvak maken.

Bomenring in de Koningsteinstraat
Bomenring in de Koningsteinstraat


De gemeente maakte een schets die Michel kon voorleggen aan de buren. Ook zij waren enthousiast dus we konden ermee aan de gang. Door de sloop van Koningstein liep het project vertraging op, maar in mei dit jaar maakte Spaarnelanden het grote vak ‘plant klaar’ en konden we aan de slag. Op een zonnige zaterdagochtend hebben we met de bewoners meer dan 200 planten en heesters in het vak gezet. Een paar bewoners hadden daarna blaren van het ingraven van alle plantjes, maar iedereen was erg blij met het resultaat. In plaats van uitzicht op hekken en een rommelige bouwplaats, kijken de bewoners nu de planten uit de grond. En onder aanvoering van Michel Bulters, wordt de nieuwe aanplant prima onderhouden. Inmiddels hebben ook een paar tuinkabouters hun intrek genomen in dit nieuwe stukje groen. Het ziet er echt erg leuk uit. Bedankt Michel en buren, voor jullie inzet en enthousiasme. Onze buurt is weer een beetje groener
geworden.

Foto’s door buurtfotograaf Paul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here