Voor de derde keer is er Bookstore Day. Op deze dag staat de onafhankelijke boekwinkel in het zonnetje. Ook Haarlemse boekwinkels doen mee en organiseren evenementen die – hopelijk – de ontlezing in Nederland tegengaan. Bookstore Day wordt georganiseerd door Libris en Yaël Vinckx, schrijver en journalist.

Bookstore Day

Vierde editie: boekentalkshow LAMOER 

’s Avonds om 20.00 uur is het tijd voor LAMOER 04 in het Patronaat, de laatste editie van onze boekentalkshow voor de zomerstop. Op het programma: Marja Pruis over haar inspiratiebronnen, een minicollege van Jan Paul Schutten over zwarte gaten en het heelal, Mirke Kist van audiocollectief Schik over podcasts, en een boek in 2 minuten door comedian Farbod Moghaddam.

De muzes van Marja Pruis      

Schrijver en literatuurcriticus Marja Pruis, giet in haar laatste boek Oplossingen – Het leven, mijn handreiking haar stukken voor De Groene Amsterdammer in een leidraad voor de zoekende mens van nu. Een gebruiksaanwijzing om je vingers bij af te likken, want Pruis is een van de meest verhelderende essayisten van Nederland. Ze werd dan ook meermaals bekroond voor haar werk, waarin ze fictie, non-fictie en haar persoonlijke leven verweeft. Tijdens LAMOER 04 zal ze met Ronald Kerstma in gesprek gaan over haar inspiratiebronnen.

 Minicollege Jan Paul Schutten

Dikke kans dat je nichtje van zeven meer weet over de relativiteitstheorie dan jij. Allemaal te danken aan kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten, die in Het mysterie van niks en oneindig veel snot de geheimen van het heelal voor alle leeftijden begrijpelijk maakt. Het is het laatste deel van een bejubelde trilogie die de Gouden Griffel-verzamelaar samen met illustrator Floor Rieder maakte. Geen nichtje, maar wel behoefte aan iemand die zwarte gaten en quantumfluctuaties kristalhelder uitlegt? Schutten spijkert je met een Minicollege helemaal bij.

Mirke Kist over podcasts

Mirke Kist en het Audiocollectief Schik waartoe zij behoort, vertelt verhalen op nieuwe manieren. Schik gelooft in de kracht van audio en maakt podcasts, sounddesigns en radiodocumentaires. Voor de prachtige podcasts Roes en Bob (met VPRO Dorst), won ze o.a. een Tegel en de eerste Dutch Podcast Awards. Onlangs maakte ze met Uitgeverij Das Mag en schrijver Thomas Rueb de meeslepende podcast Laura H., gebaseerd op het gelijknamige boek. In LAMOER vertelt ze alles over het maken van goede audioverhalen.

Farbod Moghaddam (2018)

Boek in 2 minuten door Farbod Moghaddam  

Farbod Moghaddam (stand-up) comedian en winnaar van het Leids Cabaretfestival 2018, zal op geheel eigen wijze een boek bespreken in twee minuten. Ook zal Bertram Koeleman, schrijver en boekverkoper bij boekhandel De Vries Van Stockum, zijn zomerboekentips geven.

Bookstore Day Programma: De Vries

Meet & Greet Daan Goppel

Op Bookstore Day komt Daan Goppel bij De Vries Van Stockum in Haarlem vertellen over zijn boek Knalpot en de avonturen die hij heeft meegemaakt in de Indonesische hoofdstad Jakarta: 12.00 – 14.00 uur. Toegang: Gratis

Tekenworkshop door Lisa van Winsen

Heb jij altijd al willen leren hoe je een echt prentenboek tekent? Op Bookstore Day leert Lisa van Winsen je er alles over. Ze legt je wat uit over haar technieken, maar je gaat ook zelf aan de slag om de mooiste illustraties te maken. Van 14:00 tot 15:00 uur. Toegang: Gratis en gelieve aan te melden via kinderboeken@devriesvanstockum.nl

Meet & Greet Meike Schaling van Kleine taartjes

Meike Schaling is bedenker en oprichtster van Petit Gâteau, de Franse Patisserie in Amsterdam. Al haar geheimen staan in het boek Kleine taartjes met een fantastisch concept; 1 basisrecept – 60 variaties. Meike Schaling komt het verhaal vertellen van haar boek en je kan ze uiteraard ook komen proeven, let op ze zijn zeer verslavend! Dit is van 15:45 tot 16:45 uur en de Toegang is gratis.

Athenaeumborrel

Ook Athenaeum Boekhandel doet een duit in het zakje! Bij de boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht zetten ze niet alleen het boek en de klant, maar ook een groot aantal Haarlemse vormgevers in het zonnetje. Want wat is een boek zonder een sprekend omslag?

De boekhandel is op Bookstore Day vanaf 09:00 uur geopend. Zowel in de winkel als in de etalage is een speciale expositie te zien met werk van: Haico Beukers, Charles Bruijn, Tessel Dekker, Ivar Hamelink, Sim Kaart, Suzanne Nuis, Lex Reitsma, Ingeborg Rosenberg, Marga Scholma, Tammo Schuringa, Paul van der Steen, Joost Swarte, Suze Swarte, Marlies Visser en Bas van Vuurde

Aan het eind van de dag (tussen 16.30 en 18.00 uur) wordt er graag geproost met bezoekers tijdens de Bookstore Day borrel. Ook de vormgevers zijn tijdens de borrel aanwezig om vragen over hun werk te beantwoorden. En te proosten dus: wees welkom!  

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de nieuwste column van M.H.R. Puttmann

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here