Donny Hoogendorp en Juriën Veenman, eerstejaarsstudenten Bouwkunde aan Hogeschool Inholland Haarlem, hebben woensdag 6 juni de Wim Beelen Innovatieprijs 2018 gewonnen. Deze prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt door Beelen Groep in samenwerking met Vastgoedjournaal. De uitreiking vond plaats op de vastgoedbeurs Provada.

Circulair beton
Als toonaangevende, innovatieve en duurzame sloper en afvalverwerker is sloopbedrijf Beelen altijd op zoek naar innovaties die kunnen bijdragen aan het verduurzamen van processen. De Bouwkundestudenten van Inholland hebben deze prijs ontvangen voor hun idee om beton makkelijker te slopen en circulair te hergebruiken. “We hebben gebruik gemaakt van het spatgedrag van beton. Bij een bepaalde temperatuur blijft de kwaliteit van het beton gewaarborgd en behoudt het de stevigheid door de wapening die erin zit. Het granulaat, dus wat eraf spat, wordt gebruikt onder funderingen en langs spoorwegen. De rest kun je in zijn geheel of in delen hergebruiken. Ik zie een soort marktplaats voor beton voor me. Maar eerst moeten we ons idee verder ontwikkelen om het praktisch uitvoerbaar te maken”, zegt Donny Hoogendorp.

Bouwkunde
Het idee van Donny en Juriën om beton makkelijker te slopen en circulair te hergebruiken wordt samen met Sloopbedrijf Beelen verder uitgewerkt en getest.

Beide studenten hebben eerst mbo Bouwkunde gestudeerd. Donny heeft ook in de bouw gewerkt. “Dit alles geeft me wel een voorsprong. Voor onze pitch hebben we het plan voorgelegd aan onze docent Constructie en hij vond het ook een goed idee. Nu gaan we samen met Beelen het idee verder uitwerken en testen.”

Zinvolle besteding
Het is de bedoeling dat de Wim Beelen Innovatieprijs elk jaar opnieuw zal worden uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van maar liefst € 20.000,- verbonden. Wat gaan de studenten met dit geld doen? “We zijn zo blij dat we deze prijs hebben gewonnen. We gaan het zeker vieren met vrienden”, zegt Juriën Veenman. “Eerlijk gezegd hadden we niet gedacht dat we zouden winnen. We hebben niet direct een plan, maar we gaan goed nadenken over een zinvolle besteding.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here